2019. október 16. // Gál névnap

Hulladékkezelés testközelből

2015. november 25. 17:19
Szerdán az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében százötven környékbeli általános iskolás nézte meg Európa egyik legmodernebb hulladékkezelési folyamatát a királyszentistváni hulladékkezelőben.

Az Unióban hagyományosan november utolsó hetében szervezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, ehhez idén első alkalommal Veszprém is csatlakozott.

Szerdán 150 veszprémi általános iskolás tanulónak nyílt lehetősége, hogy látogatást tegyen a királyszentistváni hulladékkezelő üzemben, és ott végigkísérje a különböző folyamatokat - a beérkezést, a feldolgozást és a deponálást. A diákokat a hulladékkezelő munkatársai, valamint az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke Czaun János, és a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont vezetője, Nagyné Kozma Ildikó vezette körbe.

Magyarország legmodernebb kezelője

A királyszentistváni hulladékkezelő ipartelep Európa egyik legmodernebb ilyen létesítménye. Évente 120 ezer tonna hulladék feldolgozását illetve elhelyezését oldja meg.

Az öt gyűjtőkörzetben (Veszprémben, Tapolcán, Ajkán, Balatonfüreden illetve Pápán) felhalmozódott hulladékot tömörítés után zárt konténerekben ide szállítják, majd a válogatócsarnokban szétbontják. A könnyebb hulladékot aprítják, a nehezebb szerves anyagokat biológiai kezelőben 21 napon keresztül hatvan Celsius-fokos hőmérsékleten érlelik. Az így már gyakorlatilag komposztminőségű „szemét” kerül a szigetelt helyiségekbe. Egy külön klimatizált térben tizenkét cellában tizenkét ember válogatja ki az újrahasznosítható anyagokat. A folyamat végén csak a semmire sem használható hulladék marad a konténerekben.

A hulladéklerakó építése előtt nagy vitákat kavart a beruházás a falu lakossága körében. Végül úgy engedélyezték a telepet a helyiek, hogy kikötötték: legalább olyan szintű és minőségű technológiát alkalmazzon, mint amilyen az osztrák Graz város hulladéklerakója.

Ge. Á.
Domján Attila
2019. október 16. // Gál névnap