Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Folyamatos megfigyelések a nyirádi térségben / – folytatódhatnak a földbeszakadások –

2008. április 25. 20:47
A mélyművelést folytató bauxitbányászat során Csabrendek, Nagytárkánypuszta, Darvastó térségében több helyütt is kialakultak a föld alatt tekintélyes méretű üregek. Az ezek feletti réteg az utóbbi öt-hat esztendőben néhány helyen beomlott. Ezek kialakulásáról, lehetséges veszélyeiről, kezeléséről, kutatásáról tartott előadást ma délelőtt a megyeházán Kovacsics Árpád ügyvezető, a Veszprém megyei Védelmi Bizottság ülésén.
 

Az említett területeken – az 1974-1990 közötti időszakokban – bányaművelés folyt, melynek során 40 aknakutat létesítettek a víz kiemelésére, s 24 millió tonnányi bauxitot hoztak a felszínre (megjegyzendő, hogy a bányászati külfejtés már 1935-ben, a mélyműveléses bányászat pedig 1940-ben megindult Nyirád környékén mintegy 40 négyzetkilométer területen).

A víz kiemelését (majd rövidesen a „magyar ezüst” kitermelését) végül is 1989. április 20-án egy minisztertanácsi határozattal leállították. Ezt követően – a kőzetfizikai törvényszerűségekből adódóan – másodlagos mozgások jöttek létre. A vízszint fokozatosan ismét emelkedni kezdett, és emelkedik napjainkban is, ennek következtében a felette lévő talajréteg – akár a gyermekek homokvára, amikor vízzel öntik le – beszakadt. Ezek mélysége változó, de a betemetésükre felhasznált föld mennyisége (486-tól 13 ezer köbméterig) elárulja, hogy akár egy emeletes ház is elfért volna némelyikben.

Érdekesség, hogy a bányaművelés felhagyásával sokáig nem történt semmi rendkívüli, miközben az előírásszerű ellenőrzések folytak. A 2003-as, 2006-os, 2007-es, majd az idei február 4-i beszakadások azonban mindenképp figyelemfelhívóak. Emlékezetes a darvastói eset, amikor a horgásztó szélén keletkezett beszakadás nagy valószínűséggel egy emberáldozatot is követelt. Darvastó egy fővárosi intézet 280 embert foglalkoztató helyszíne is.

A közeli Nagytárkányban négy lakó (és lakott!) ház is a veszélyeztetett zónában található.


Kovacsics Árpád rámutatott arra is, hogy a fent említett kormányzati döntés során nem vizsgálták, hogy a feltöltődés milyen hatással lesz a felhagyott bányaterületekre.
Előadásában szó volt arról is, hogy a bányászati gyakorlatnak megfelelően az egyes telepek letermelése után pár éven belül a lefejtett telepek feletti süllyedés megtörténik, ám a nyirádihoz hasonló, nagyfokú beomlások ritkábbak.

A Bakonyi Bauxitbánya Kft. a törtétek miatt folyamatosan kapcsolatban áll a lakossággal, tárgyal a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, abányakapitánysággal, a polgármesteri hivatalokkal. Szerződést kötöttek a
miskolci egyetemmel a mozgások okainak kivizsgálására, mi több: légi felvételeket is készítenek. Kutatási és egyéb költségeik eddig 44 millió forintra rúgnak.

A szakember szerint előnyös, hogy a térségben sok régi bányász él, aki tudja, hogy nincs ok pánikra, de azzal is tisztában van, hogy a veszélyesnek nyilvánított helyekre kitett táblák, lekerítések az ott élők nyugalmát hivatottak szolgálni. Sajnálatos – tette hozzá –, hogy ezeket többen megszegik.

A csabrendeki önkormányzat egyébként intézkedési tervet készített az esetleges feladatokra.

A februári beomlás gödrét, mely egész fákat nyelt el nyomtalanul, még nem töltötték fel a megközelítés balesetveszélyessége miatt.

Zatkalik András
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.