Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Folyamatos megfigyelések a nyirádi térségben / – folytatódhatnak a földbeszakadások –

2008. április 25. 20:47
A mélyművelést folytató bauxitbányászat során Csabrendek, Nagytárkánypuszta, Darvastó térségében több helyütt is kialakultak a föld alatt tekintélyes méretű üregek. Az ezek feletti réteg az utóbbi öt-hat esztendőben néhány helyen beomlott. Ezek kialakulásáról, lehetséges veszélyeiről, kezeléséről, kutatásáról tartott előadást ma délelőtt a megyeházán Kovacsics Árpád ügyvezető, a Veszprém megyei Védelmi Bizottság ülésén.
 

Az említett területeken – az 1974-1990 közötti időszakokban – bányaművelés folyt, melynek során 40 aknakutat létesítettek a víz kiemelésére, s 24 millió tonnányi bauxitot hoztak a felszínre (megjegyzendő, hogy a bányászati külfejtés már 1935-ben, a mélyműveléses bányászat pedig 1940-ben megindult Nyirád környékén mintegy 40 négyzetkilométer területen).

A víz kiemelését (majd rövidesen a „magyar ezüst” kitermelését) végül is 1989. április 20-án egy minisztertanácsi határozattal leállították. Ezt követően – a kőzetfizikai törvényszerűségekből adódóan – másodlagos mozgások jöttek létre. A vízszint fokozatosan ismét emelkedni kezdett, és emelkedik napjainkban is, ennek következtében a felette lévő talajréteg – akár a gyermekek homokvára, amikor vízzel öntik le – beszakadt. Ezek mélysége változó, de a betemetésükre felhasznált föld mennyisége (486-tól 13 ezer köbméterig) elárulja, hogy akár egy emeletes ház is elfért volna némelyikben.

Érdekesség, hogy a bányaművelés felhagyásával sokáig nem történt semmi rendkívüli, miközben az előírásszerű ellenőrzések folytak. A 2003-as, 2006-os, 2007-es, majd az idei február 4-i beszakadások azonban mindenképp figyelemfelhívóak. Emlékezetes a darvastói eset, amikor a horgásztó szélén keletkezett beszakadás nagy valószínűséggel egy emberáldozatot is követelt. Darvastó egy fővárosi intézet 280 embert foglalkoztató helyszíne is.

A közeli Nagytárkányban négy lakó (és lakott!) ház is a veszélyeztetett zónában található.


Kovacsics Árpád rámutatott arra is, hogy a fent említett kormányzati döntés során nem vizsgálták, hogy a feltöltődés milyen hatással lesz a felhagyott bányaterületekre.
Előadásában szó volt arról is, hogy a bányászati gyakorlatnak megfelelően az egyes telepek letermelése után pár éven belül a lefejtett telepek feletti süllyedés megtörténik, ám a nyirádihoz hasonló, nagyfokú beomlások ritkábbak.

A Bakonyi Bauxitbánya Kft. a törtétek miatt folyamatosan kapcsolatban áll a lakossággal, tárgyal a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, abányakapitánysággal, a polgármesteri hivatalokkal. Szerződést kötöttek a
miskolci egyetemmel a mozgások okainak kivizsgálására, mi több: légi felvételeket is készítenek. Kutatási és egyéb költségeik eddig 44 millió forintra rúgnak.

A szakember szerint előnyös, hogy a térségben sok régi bányász él, aki tudja, hogy nincs ok pánikra, de azzal is tisztában van, hogy a veszélyesnek nyilvánított helyekre kitett táblák, lekerítések az ott élők nyugalmát hivatottak szolgálni. Sajnálatos – tette hozzá –, hogy ezeket többen megszegik.

A csabrendeki önkormányzat egyébként intézkedési tervet készített az esetleges feladatokra.

A februári beomlás gödrét, mely egész fákat nyelt el nyomtalanul, még nem töltötték fel a megközelítés balesetveszélyessége miatt.

Zatkalik András
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. ma 13:26 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. ma 12:03 Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség A hétfő délelőtti konszenzusos minikonferencia során bemutatták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok által kezdeményezett fejlesztéseket azok a szakemberek, akik részt vesznek a kábítószerügyi stratégia végrehajtásában. Az eseményen ismertették a KAB-KEF-21-0004 "A KEF-ek fejlesztése Veszprém megyében" pályázat eredményeit is.   ma 12:11 A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.