Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Folyamatos megfigyelések a nyirádi térségben / – folytatódhatnak a földbeszakadások –

2008. április 25. 20:47
A mélyművelést folytató bauxitbányászat során Csabrendek, Nagytárkánypuszta, Darvastó térségében több helyütt is kialakultak a föld alatt tekintélyes méretű üregek. Az ezek feletti réteg az utóbbi öt-hat esztendőben néhány helyen beomlott. Ezek kialakulásáról, lehetséges veszélyeiről, kezeléséről, kutatásáról tartott előadást ma délelőtt a megyeházán Kovacsics Árpád ügyvezető, a Veszprém megyei Védelmi Bizottság ülésén.
 

Az említett területeken – az 1974-1990 közötti időszakokban – bányaművelés folyt, melynek során 40 aknakutat létesítettek a víz kiemelésére, s 24 millió tonnányi bauxitot hoztak a felszínre (megjegyzendő, hogy a bányászati külfejtés már 1935-ben, a mélyműveléses bányászat pedig 1940-ben megindult Nyirád környékén mintegy 40 négyzetkilométer területen).

A víz kiemelését (majd rövidesen a „magyar ezüst” kitermelését) végül is 1989. április 20-án egy minisztertanácsi határozattal leállították. Ezt követően – a kőzetfizikai törvényszerűségekből adódóan – másodlagos mozgások jöttek létre. A vízszint fokozatosan ismét emelkedni kezdett, és emelkedik napjainkban is, ennek következtében a felette lévő talajréteg – akár a gyermekek homokvára, amikor vízzel öntik le – beszakadt. Ezek mélysége változó, de a betemetésükre felhasznált föld mennyisége (486-tól 13 ezer köbméterig) elárulja, hogy akár egy emeletes ház is elfért volna némelyikben.

Érdekesség, hogy a bányaművelés felhagyásával sokáig nem történt semmi rendkívüli, miközben az előírásszerű ellenőrzések folytak. A 2003-as, 2006-os, 2007-es, majd az idei február 4-i beszakadások azonban mindenképp figyelemfelhívóak. Emlékezetes a darvastói eset, amikor a horgásztó szélén keletkezett beszakadás nagy valószínűséggel egy emberáldozatot is követelt. Darvastó egy fővárosi intézet 280 embert foglalkoztató helyszíne is.

A közeli Nagytárkányban négy lakó (és lakott!) ház is a veszélyeztetett zónában található.


Kovacsics Árpád rámutatott arra is, hogy a fent említett kormányzati döntés során nem vizsgálták, hogy a feltöltődés milyen hatással lesz a felhagyott bányaterületekre.
Előadásában szó volt arról is, hogy a bányászati gyakorlatnak megfelelően az egyes telepek letermelése után pár éven belül a lefejtett telepek feletti süllyedés megtörténik, ám a nyirádihoz hasonló, nagyfokú beomlások ritkábbak.

A Bakonyi Bauxitbánya Kft. a törtétek miatt folyamatosan kapcsolatban áll a lakossággal, tárgyal a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, abányakapitánysággal, a polgármesteri hivatalokkal. Szerződést kötöttek a
miskolci egyetemmel a mozgások okainak kivizsgálására, mi több: légi felvételeket is készítenek. Kutatási és egyéb költségeik eddig 44 millió forintra rúgnak.

A szakember szerint előnyös, hogy a térségben sok régi bányász él, aki tudja, hogy nincs ok pánikra, de azzal is tisztában van, hogy a veszélyesnek nyilvánított helyekre kitett táblák, lekerítések az ott élők nyugalmát hivatottak szolgálni. Sajnálatos – tette hozzá –, hogy ezeket többen megszegik.

A csabrendeki önkormányzat egyébként intézkedési tervet készített az esetleges feladatokra.

A februári beomlás gödrét, mely egész fákat nyelt el nyomtalanul, még nem töltötték fel a megközelítés balesetveszélyessége miatt.

Zatkalik András
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.