Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több rendőrt szeretnének látni a veszprémiek a közterületeken / – a „Közterületek biztonságáért” fóruma Veszprémben –

2008. április 25. 22:41
A vártnál kevesebb érdeklődő volt kíváncsi a „Közterületek biztonságáért” fórum beszámolóira péntek délután. A VMK kamaratermében elsősorban az érintettek: a társszervezetek, hatóságok, civil szervezetek képviselői jelentek meg. Az egy esztendeje létrehozott „Közterületek biztonságáért” fórum elnöke, dr. Giczi Róbert ezredes ezt úgy értékelte, hogy akkor bizonyosan többen lennének a padsorokban, ha komolyabb baj lenne a város közbiztonságával.
A fórumon először dr. Veress Gábor professzor ismertette a tavaly beadott pályázat sorsát. A csaknem 18 millió forintot jól használták fel, s ennek eredménye sok mindenen tükröződik.

A jövőnk múlik azon, hogy beszélhetünk-e összefogásról, márpedig ha közös célról van szó, akkor feltétlen szükséges az együttműködés – mondta, majd hozzátette, hogy az ország erkölcsi állapota a tönkremenetel felé mutat. Ilyen körülmények közepette az elmúlt időszakban mégis eredményes tudott lenni a fórum, mert a feladatot mindegyik fél komolyan vette. A fórum működését több módon (például szórólapok kitöltetésével) is kontrollálták, s csakhamar mindenki előtt kiviláglott, hogy az összefogás nemcsak politikai, de munkahelyi, s legfőképpen családi szinten is elengedhetetlen.

A fórum tagjai számos egyéb tevékenységük mellett vállalták a folyamatos lakossági kapcsolattartást. Ennek érdekében létrehoztak egy könnyen hozzáférhető weboldalt, illetve terjesztették a fentebb említett kérdőívet (szórólapot), melynek segítségével felmérték, mitől is tartanak a leginkább a veszprémi lakosok. Ilyen volt például a szabálytalanul közlekedők megjelölése, de az utcai erőszak és a betöréstől való félelem is. A lakosság szerint további rendőri jelenlétre van szükség a közterületeken. Elsősorban a lakótelepeken, a belvárosban szeretnének több egyenruhást látni a megyeszékhelyen élők.

Az egyes szakterületek elemzői – dr. Rózsás János (Működtető, elemző munkacsoport), Kissné Hajdu Tímea (Biztonságerősítő munkacsoport), továbbá Laczkovich Lucia (Biztonságvédő munkacsoport) – arról számoltak be, hogy mindenütt partnerekre találtak, s ha valamelyik szervezettel, intézménnyel jártak a városban akár éjjel, akár nappal, azt tapasztalták, hogy a jelenlét eredményes. Ehhez persze olyan technikai fejlesztések is kellettek, mint az útgyűrűn és a csarnokban elhelyezett kamerák, a rendszeres ellenőrzések a közutakon és a szórakozóhelyeken, piacokon. Mindemellett az érintett csoportokkal (romák, hajléktalanok, diákok stb.) több alkalommal és fórumon is találkoztak, ahol nyíltabb kommunikációra, de még játékra, vetélkedőre is sor került.


A fórum a szülőkön is segíteni akarván megalapította a „Biztonságos szórakozóhely” díjat, ahol biztos, hogy a kiskorúakat nem szolgálják ki alkohollal, ahonnan biztos, hogy 22 óra után udvariasan hazaküldik. A megtisztelő címet (és a vele járó pénzjutalmat, valamint a biztonságot jelképező táblácskát) a Patrióta lokál (fotónkon tulajdonosa: Mitev Viktor) és a Bulvár szórakozóhelyek kapták.

Giczi Róbert megjegyezte, hogy vannak olyan városbeli szórakozóhelyek, ahol az éjszaka betérő 19-20 éves már öregnek számít. Vajon ezek a 13-15 éves gyerekek otthon nem hiányoznak senkinek? – kérdezte.


A fórumra meghívást kapott a „tiszteletbeli” rendőr, Bujtor István is, ám elfoglaltsága miatt Szeles József színművészt küldte, aki átadta a hallgatóságnak Bujtor üzenetét: „A becsület kapja vissza a becsületét!”

 

Zatkalik András
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.