Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több rendőrt szeretnének látni a veszprémiek a közterületeken / – a „Közterületek biztonságáért” fóruma Veszprémben –

2008. április 25. 22:41
A vártnál kevesebb érdeklődő volt kíváncsi a „Közterületek biztonságáért” fórum beszámolóira péntek délután. A VMK kamaratermében elsősorban az érintettek: a társszervezetek, hatóságok, civil szervezetek képviselői jelentek meg. Az egy esztendeje létrehozott „Közterületek biztonságáért” fórum elnöke, dr. Giczi Róbert ezredes ezt úgy értékelte, hogy akkor bizonyosan többen lennének a padsorokban, ha komolyabb baj lenne a város közbiztonságával.
A fórumon először dr. Veress Gábor professzor ismertette a tavaly beadott pályázat sorsát. A csaknem 18 millió forintot jól használták fel, s ennek eredménye sok mindenen tükröződik.

A jövőnk múlik azon, hogy beszélhetünk-e összefogásról, márpedig ha közös célról van szó, akkor feltétlen szükséges az együttműködés – mondta, majd hozzátette, hogy az ország erkölcsi állapota a tönkremenetel felé mutat. Ilyen körülmények közepette az elmúlt időszakban mégis eredményes tudott lenni a fórum, mert a feladatot mindegyik fél komolyan vette. A fórum működését több módon (például szórólapok kitöltetésével) is kontrollálták, s csakhamar mindenki előtt kiviláglott, hogy az összefogás nemcsak politikai, de munkahelyi, s legfőképpen családi szinten is elengedhetetlen.

A fórum tagjai számos egyéb tevékenységük mellett vállalták a folyamatos lakossági kapcsolattartást. Ennek érdekében létrehoztak egy könnyen hozzáférhető weboldalt, illetve terjesztették a fentebb említett kérdőívet (szórólapot), melynek segítségével felmérték, mitől is tartanak a leginkább a veszprémi lakosok. Ilyen volt például a szabálytalanul közlekedők megjelölése, de az utcai erőszak és a betöréstől való félelem is. A lakosság szerint további rendőri jelenlétre van szükség a közterületeken. Elsősorban a lakótelepeken, a belvárosban szeretnének több egyenruhást látni a megyeszékhelyen élők.

Az egyes szakterületek elemzői – dr. Rózsás János (Működtető, elemző munkacsoport), Kissné Hajdu Tímea (Biztonságerősítő munkacsoport), továbbá Laczkovich Lucia (Biztonságvédő munkacsoport) – arról számoltak be, hogy mindenütt partnerekre találtak, s ha valamelyik szervezettel, intézménnyel jártak a városban akár éjjel, akár nappal, azt tapasztalták, hogy a jelenlét eredményes. Ehhez persze olyan technikai fejlesztések is kellettek, mint az útgyűrűn és a csarnokban elhelyezett kamerák, a rendszeres ellenőrzések a közutakon és a szórakozóhelyeken, piacokon. Mindemellett az érintett csoportokkal (romák, hajléktalanok, diákok stb.) több alkalommal és fórumon is találkoztak, ahol nyíltabb kommunikációra, de még játékra, vetélkedőre is sor került.


A fórum a szülőkön is segíteni akarván megalapította a „Biztonságos szórakozóhely” díjat, ahol biztos, hogy a kiskorúakat nem szolgálják ki alkohollal, ahonnan biztos, hogy 22 óra után udvariasan hazaküldik. A megtisztelő címet (és a vele járó pénzjutalmat, valamint a biztonságot jelképező táblácskát) a Patrióta lokál (fotónkon tulajdonosa: Mitev Viktor) és a Bulvár szórakozóhelyek kapták.

Giczi Róbert megjegyezte, hogy vannak olyan városbeli szórakozóhelyek, ahol az éjszaka betérő 19-20 éves már öregnek számít. Vajon ezek a 13-15 éves gyerekek otthon nem hiányoznak senkinek? – kérdezte.


A fórumra meghívást kapott a „tiszteletbeli” rendőr, Bujtor István is, ám elfoglaltsága miatt Szeles József színművészt küldte, aki átadta a hallgatóságnak Bujtor üzenetét: „A becsület kapja vissza a becsületét!”

 

Zatkalik András
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.