2022. október 3.
//
Helga névnap

Összefogott az ellenzék a parkolóház ellen

2016. január 14. 15:24
Együtt kezdeményezte népszavazás kiírását a Színházkertbe tervezett mélygarázzsal kapcsolatban az öt ellenzéki képviselő.

A Forgóné Kelemen Judit (Jobbik), Hartmann Ferenc, Katanics Sándor, Csermák Zoltán (Demokraták Veszprémért) és Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők kézjegyével ellátott kezdeményezésben a következő kérdést javasolták:

„Egyetért Ön azzal, hogy a Színházkertben a zöldterület egy részének beépítésével ne épülhessen gépjárművek parkolására szolgáló létesítmény?”

A képviselők csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentették be kezdeményezésüket.

Hartmann Ferenc elmondta: céljuk,hogy a képviselő-testület tűzze napirendre a kezdeményezést, és tűzze ki a népszavazást.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

A parkoló csak a zöldterület egy részének beépítésével valósítható meg – hívta fel a figyelmet Gerstmár Ferenc, aki szerint Veszprémben növelni kellene a zöldterületeket. Nem betont szeretnének látni a belvárosban, hanem minél több növényzetet.

Katanics Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a városnak nem lesz forrása arra, hogy a parkolóház a kulturális negyed részeként megépüljön, ráadásul a közelben több olyan parkoló is üzemel – például alig kétszáz méterre a Szeglethy utcában –, amelyek kihasználtsága alacsony. Ezzel szemben a működését napokon belül megkezdő onkológiai centrum környékén nagy igény lenne több parkolóhelyre.

Katanics SándorKatanics Sándor

A Színházkert a város egyik vízgyűjtő területének mélypontja, a múlt évszázadban több környékbeli ingatlanban – a színházban, a megyeházán, a könyvtárban – is kárt okozott a víz – emlékeztetett Csermák Zoltán.

Forgóné Kelemen Judit szerint a népszavazás sokkal hatékonyabb módja a véleménynyilvánításnak, mint a városvezetés által kezdeményezett konzultáció, hiszen törvényes keretet ad a veszprémiek döntésének.

Forgóné Kelemen JuditForgóné Kelemen Judit

A választási eljárási rendet Hartmann Ferenc vázolta. Először a Helyi Választási Bizottság elnöke – jelen esetben a jegyző – ellenőrzi, hogy jogi értelemben befogadható-e a kezdeményezés; ez megtörtént. Ő továbbítja a kezdeményt a HVB-nak, aminek harminc napja van arra, hogy határozatot hozzon. Ezt követően lehetőség van fellebbezni. Ha a kezdeményezés megállta a helyét, a bizottság értesíti a polgármestert, aki 30 napon belül tájékoztatja az önkormányzatot, aminek a következő testületi ülésén kell napirendjére vennie a kezdeményezést. Ez Hartmann szerint azt jelenti, hogy áprilisra kerülhet a közgyűlés elé a kérdés.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra Porga Gyula polgármester. Ebben azt írja, hogy „A veszprémiek véleménye számunkra fontosabb annál, hogy csupán egy egyszerű eldöntendő kérdést tegyünk fel népszavazás keretében.” Ehelyett a konzultációt preferálja, ami már az utcafórum-sorozatban is bizonyította hatékonyságát. „Ez a párbeszéd a népszavazás több milliós költségével ellentettben jóval gazdaságosabb a veszprémieknek, ugyanakkor kényelmesebb megoldást jelent átfogó véleményük kinyilvánítására.”

„Ezért tisztelettel kérjük a veszprémi polgárokat, hogy segítsék munkánkat azzal, hogy részt vesznek az induló konzultációban és elmondják véleményüket Veszprém jövőjéről. Az ellenzéki képviselőtársaimat pedig arra biztatom, hogy vegyenek részt a konzultációban és Veszprém fejlődése érdekében ne gátolják azt a munkát, amit végzünk és aminek eredményességét minden veszprémi érzi” – zárta közleményét a polgármester.

A koncepcióban megfogalmazottak szerint az Iskola utcában 107 autó befogadására alkalmas háromszintes mélygarázs épülne. Az Iskola utca kiteresedésében kialakuló gyalogos felület teret biztosítana a szakközépiskola és templom működéséhez, míg a gyalogos szint alatti szinteken parkolókat hoznának létre a környező intézmények – könyvtár, színház, kormányhivatal, megyeháza – kiszolgálására.

Schöngrundtner Tamás
Csepely Máté