2023. január 28.
//
Károly, névnap

Elkezdődött a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat

2016. január 22. 22:31
Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva viselheti a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. A rendezvénysorozatot pénteken nyitották meg a Hangvillában.

Az eseményen Porga Gyula veszprémi polgármester elmondta: először 2013-ban neveztek meg finnugor kulturális fővárost, és azóta jellemzően Veszprémnél lényegesen kisebb települések töltötték be ezt a feladatot. Idén két olyan magyar önkormányzat nyerte el ezt a címet, ahol erősek a finnugor hagyományok. Veszprémnek több mint negyvenéves kapcsolata van Tartuval és Rovaniemivel, barátságok alakultak ki, és ezekre a testvérvárosi kapcsolatokra is építkezik az idei program.

Porga GyulaPorga Gyula

A kínálat összeállításában fontos szempont volt, hogy – jelentős részben alapozva a már meglévő kulturális értékeinkre – lehetőleg minden művészeti ágban tudjunk valami érdekeset mutatni, és a finnugor partnereinket is megismertessük a magyar kultúrával.

A kultúra mellett a tudományos életben is szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez, ebben a Pannon Egyetem lesz az önkormányzat partnere.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere szerint büszkeség és megtiszteltetés a cím birtoklása a 25 milliós finnugor világban, amihez Iszkaszentgyörgynek is komoly kötődése van. 1944-ben ezen a településen működött a Finn Nagykövetség a budapesti bombázások idején; van észt és finn testvértelepülésük is, és a finn köztársasági elnök is ellátogatott már a településre.

Gáll AttilaGáll Attila

Elindítottak egy ösztöndíjprogramot, melynek keretében egy udmurt lány látogatott el a településre. Weboldalukon észt, finn, udmurt nyelven is igyekeznek a magyar kultúrát megismertetni a nyelvrokonainkkal. Gáll szerint ez az év lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat, pozitív hírt adjunk magunkról világnak.

Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet levélben köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte a két önkormányzat munkáját, és kívánta, hogy az idei programok segítsenek tovább gazdagítani a magyarok és a finnugor nemzetek közötti kapcsolatokat. A programsorozat elemeként megnyitották a Reguly-társaság vándorkiállítását, egy udmurt porta felépítését bemutató fotókiállítást, ami dr. Salánki Zsuzsanna nyelvész, kutató munkája.

Pohárköszöntőt mondott dr. Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke. Kijelentette: szeretnék eljuttatni a finnugor világ értékeit "azokhoz is akik hisznek benne, és azokhoz is akik nem", ezek a népcsoportok mind több száz, ha nem több ezer éves kultúrával, hagyományokkal rendelkeznek, amit érdemes bemutatni. Hozzátette: reméli, hogy ez az év ablak lesz a világra, amin kitekintve megismerhetjük a finnugor értékeket, és amin keresztül Európa is megismerhet minket.

A megnyitón közreműködtek a Csermák Antal Zeneiskola növendékei.

Porga Gyula és dr. Szoboszlai AndrásPorga Gyula és dr. Szoboszlai András

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.