2022. november 28.
//
Stefánia névnap

Navracsics: a kibővített Erasmus+ program teljesítette az elvárásokat

2016. január 26. 15:38
mti
A kibővített és a céljának jobban megfelelő Erasmus+ program már az első évben teljesítette a hozzá fűzött várakozásokat - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos kedden Brüsszelben.

A 2 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram már működésének első évében több mint egymillió embernek nyújtott lehetőséget mintegy 18 ezer finanszírozott projektben való részvételre.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint mind a kedvezményezettek száma, mind a lehetőségek köre megnövekedett. Az első évben a program minden eddiginél több, 650 ezer tanulót, tanárt, önkéntest és más fiatalt támogatott, és utat nyitott a külföldön szerzett mesterfokozatokhoz nyújtott első diákhiteleknek. A program első ízben finanszírozott szakpolitikai támogatási projekteket közigazgatási szervek és nemzetközi szervezetek részvételével, és nyújtott támogatást sportprojektek számára.

"Az Erasmus+ első éve valódi sikernek bizonyult. A részvevők kiemelkedő száma nyilvánvalóvá teszi, hogy a program eredményesen javítja a fiatalok foglalkoztatási kilátásait, támogatja őket abban, hogy új készségeket sajátítsanak el és új tapasztalatokra tegyenek szert, valamint hozzájárul Európa oktatási és képzési rendszereinek és ifjúságpolitikáinak modernizációjához. Az elkövetkezőkben erre a népszerűségre kívánunk építeni, hogy további, különböző érdeklődésű és hátterű csoportokat is elérjünk" - mondta sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor.

A bizottság most teszi közzé a korábbi Erasmus felsőoktatási program utolsó (2013-2014-es) tanévére vonatkozó mobilitási statisztikákat. Az adatok szerint az előző évekhez viszonyítva rekordszámú, 272 ezer tanuló és 57 ezer tanár vett részt a programban. A legnépszerűbb célállomások ezen időszakban is Spanyolország, Németország és Franciaország voltak a külföldön tanulmányokat folyató vagy képzésben részt vevő Erasmus-diákok körében.

Egy új regionális hatásvizsgálat megerősítette, hogy diákcsereprogramban való részvétel általában jelentősen megnöveli a fiatalok esélyét a magas szintű, vezetői pozíciók elnyerésére, ami különösen igaz a dél- és a kelet-európai tanulók esetében.

A 2014-ben elindított Erasmus+ program hétéves költségvetése 14,7 milliárd euró. Ez a korábbinál 40 százalékkal nagyobb összeget jelent, ami tükrözi az unió azon elkötelezettségét, hogy fokozza az e területekre irányuló beruházást. Az Erasmus+ több mint 4 millió európai polgár számára nyújt majd lehetőséget arra, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, részesüljön képzésben, szerezzen munkatapasztalatot, illetve végezzen önkéntes munkát.

vehir.hu

További cikkek

A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
November huszonnyolcadikán hétfőn, a Veszprém megyei igazgatói műhely közművelődési szakmai workshopot tart a Pannon Köztérben.
A mai fiatalok már nem munkahelyet, hanem hivatást keresnek
A mai fiatalok már nem munkahelyet, hanem hivatást keresnek
A tegnap irányai már rég nem felelnek meg azoknak a fiataloknak, akiknek most kell dönteniük a jövőjüket és a szakmaválasztásukat illetően. De mi az, amire ebben a kusza, folyamatosan változó környezetben is támaszkodhatnak?
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként, tavalyihoz hasonlóan idén is környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra invitálja a HybridCycle csapata Veszprém megye 10 általános iskolájának diákjait.
December 2-ig lehet jelentkezni a középiskolai írásbeli felvételire
December 2-ig lehet jelentkezni a középiskolai írásbeli felvételire
December 2-ig lehet jelentkezni a középiskolai írásbeli felvételire - tudatta az Oktatási Hivatal (OH) közleményben.
Rakétabecsapódás Lengyelországban, két ember meghalt
Rakétabecsapódás Lengyelországban, két ember meghalt
Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.