2020. január 20. // Sebestyén névnap

Navracsics: a kibővített Erasmus+ program teljesítette az elvárásokat

2016. január 26. 15:38
mti
A kibővített és a céljának jobban megfelelő Erasmus+ program már az első évben teljesítette a hozzá fűzött várakozásokat - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos kedden Brüsszelben.

A 2 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram már működésének első évében több mint egymillió embernek nyújtott lehetőséget mintegy 18 ezer finanszírozott projektben való részvételre.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint mind a kedvezményezettek száma, mind a lehetőségek köre megnövekedett. Az első évben a program minden eddiginél több, 650 ezer tanulót, tanárt, önkéntest és más fiatalt támogatott, és utat nyitott a külföldön szerzett mesterfokozatokhoz nyújtott első diákhiteleknek. A program első ízben finanszírozott szakpolitikai támogatási projekteket közigazgatási szervek és nemzetközi szervezetek részvételével, és nyújtott támogatást sportprojektek számára.

"Az Erasmus+ első éve valódi sikernek bizonyult. A részvevők kiemelkedő száma nyilvánvalóvá teszi, hogy a program eredményesen javítja a fiatalok foglalkoztatási kilátásait, támogatja őket abban, hogy új készségeket sajátítsanak el és új tapasztalatokra tegyenek szert, valamint hozzájárul Európa oktatási és képzési rendszereinek és ifjúságpolitikáinak modernizációjához. Az elkövetkezőkben erre a népszerűségre kívánunk építeni, hogy további, különböző érdeklődésű és hátterű csoportokat is elérjünk" - mondta sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor.

A bizottság most teszi közzé a korábbi Erasmus felsőoktatási program utolsó (2013-2014-es) tanévére vonatkozó mobilitási statisztikákat. Az adatok szerint az előző évekhez viszonyítva rekordszámú, 272 ezer tanuló és 57 ezer tanár vett részt a programban. A legnépszerűbb célállomások ezen időszakban is Spanyolország, Németország és Franciaország voltak a külföldön tanulmányokat folyató vagy képzésben részt vevő Erasmus-diákok körében.

Egy új regionális hatásvizsgálat megerősítette, hogy diákcsereprogramban való részvétel általában jelentősen megnöveli a fiatalok esélyét a magas szintű, vezetői pozíciók elnyerésére, ami különösen igaz a dél- és a kelet-európai tanulók esetében.

A 2014-ben elindított Erasmus+ program hétéves költségvetése 14,7 milliárd euró. Ez a korábbinál 40 százalékkal nagyobb összeget jelent, ami tükrözi az unió azon elkötelezettségét, hogy fokozza az e területekre irányuló beruházást. Az Erasmus+ több mint 4 millió európai polgár számára nyújt majd lehetőséget arra, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, részesüljön képzésben, szerezzen munkatapasztalatot, illetve végezzen önkéntes munkát.

vehir.hu

További cikkek

Változtass az életeden, de maradj a komfortzónán belül!
Változtass az életeden, de maradj a komfortzónán belül!
Az egykori tévés riporter, Szalay Ádám tartott motivációs előadást a Padányi Gimnázium diákjainak a Hangvillában. A csütörtöki előadás mottója: ne kifogásokat gyárts, hanem célokat. De amíg eddig eljutottak, számos mindennapi probléma megoldására kaptak receptet a kamaszok.
Útmutató iskolaválasztáshoz
Útmutató iskolaválasztáshoz
Így is jellemezhetnénk azt a két és fél éves EFOP projektet, amelyen a Veszprémi Tankerületi Központ hat gimnáziuma vett részt, annak érdekében, hogy a diákok a lehető leghatékonyabban döntsenek a továbbtanulásukról – lehetőleg a természettudományos és műszaki területekre koncentrálva.
Ne hagyjuk cserben a madarainkat!
Ne hagyjuk cserben a madarainkat!
Nem is indulhatott volna jobbkor a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont programja, mint most, amikor a hőmérséklet napok óta fagypont alatt van. A városi madarakon a helyi óvodások és középiskolások bevonásával fognak segíteni.
Szombaton lesz a középiskolába jelentkezők központi írásbeli vizsgája
Szombaton lesz a középiskolába jelentkezők központi írásbeli vizsgája
Szombaton tartják a központi írásbeli vizsgát a középiskolába jelentkezőknek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn.
Irány az egyetem 2020!
Irány az egyetem 2020!
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia, közös programot indít, Irány az Egyetem 2020 néven.
2020. január 20. // Sebestyén névnap