Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

SOKSZÍNŰ SZERETET – esküvős rajzokat díjaztak

2016. február 6. 13:48
Az óvodásoknak és kisiskolásoknak kiírt rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött a Házasság hete Veszprémben.

A „Menyasszony, vőlegény, de szép mind a kettő. Olyan mind a kettő, mint az aranyvessző” című pályázatot a Kukkantó Baráti Kör Egyesület hirdette meg a Házasság hetéhez kapcsolódóan. Az eredményhirdetést szombat délelőtt tartották az Agorában, ahol a beérkezett pályamunkákat is kiállították.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy a Házasság hete legnépszerűbb programeleme a rajzverseny, amire több mint kétszázan küldtek be pályamunkát. A polgármester szerint bár minden képen van egy vőlegény és egy menyasszony, mégis mind a kétszáz kép más és más, minden gyerek máshogy látja a világot. Ez a felnőttekre is igaz, minden házasság más és más – ezt is hivatott bemutatni a Házasság hete.

Porga GyulaPorga Gyula

Nincs két egyforma ember, még az egypetéjű ikrek sem teljesen egyformák – fogalmazott dr. Márfi Gyula érsek, aki ezt a sokszínűséget a rajzokban is felfedezte: azokban szerinte „nagy teremtő fantázia mutatkozik meg”. A házasságról szólva kifejtette, hogy azt az egyház nagyon fontos dolognak tartja. Sokan mondják, hogy a házasság intézménye fölött eljárt a kor, meghaladottá vált, de ez nem így van. Ez a nézet a hanyatló, dekadens korszakokban volt jellemző, amiben ma Európa is van. A házasság nem csak papírforma, a házassági eskü súlya nagy, egész életre szól.

A képeket Somogyi Eszter, a Szent Margit Óvoda vezetője, Környei Ágota festőművész, múzeumpedagógus, Csík Richárd képzőművész és Héthelyi Réka, a rendezvénysorozat kiemelt támogatója értékelték.

Somogyi EszterSomogyi Eszter

Somogyi Eszter örült annak, hogy az óvónők és a szülők „szemfülesen elolvasták a pályázati kiírást”, ami egy népköltést is tartalmazott – ennek motívumai sok munkában megjelentek, ahogy a keresztény szimbólumok – a gyertya, a galamb – is feltűntek a rajzokon. A szülőknek azt tanácsolta: engedjék a gyerekeket festeni, rajzolni, gyurmázni, alkotni – hiszen az ujjaik akkor fogják majd ügyesen a ceruzát, akkor tanulnak meg szépen írni, ha már egészen kis korukban fejlesztik a kézügyességüket.

Környei Ágota arról beszélt, hogy a házasság alapja a szerelem, szeretet. Ez egy olyan érzés, amit már egészen kis korunkban átélünk, még ha először csak nevetgéltünk is rajta. A szerelem nemcsak a házasságban lehet jelen, hanem a hivatásban, a munkában is – és ez az érzés, ez az alkotó energia a művészet alapja is. Sokat tanulhatunk a gyerekek őszinteségéből, szabadságából – mondta –, amik ezeknek a munkáknak az alapját képezik.

A programon a Veszprém Bakony Táncegyüttes páros táncokat mutatott be.

I. korcsoport díjazottak: Szerdahelyi Eszter (Egri úti Óvoda, Ritter Lilien (Egri úti Óvoda), Lehner Maya (Egri úti Óvoda)
Különdíjak: Vojnity Eszter (Egri úti óvoda), Makai Zita Dorka (Erdei Óvoda), Vágvölgyi Hella Gréta.

II. korcsoport díjazottak: Szalai Fruzsina (Örömhír Evangélikus Óvoda), Kerti Boglárka (Örömhír Evangélikus Óvoda), Kollinger Anna (Csillag úti Óvoda)
Különdíj: Kálmán Liliána (Bóbita óvoda), König Veronika (Örömhír Evangélikus Óvoda), Farkas Liza (Bóbita Óvoda).

III. korcsoport díjazottak: Vass Boglárka (Gábor Áron Általános Iskola, Szentkirályszabadja), Schumacher Dóra (Simonyi Zsigmond Általános Iskola), Vörös Dorottya.
Különdíjasok: Bezzeg Zsuzsanna (Gábor Áron Általános Iskola), Gál Blanka (Báthory István Általános Iskola), Garamvölgyi Milla (Simonyi Zsigmond Általános Iskola), Karlinszky Zalán (Szent Margit Óvoda), Kis Janka (Szent Margit Óvoda), Orsolya Léna (Erdei Óvoda).

IV. korcsoport díjazottak: Jugovits Anna (Hriszto Botev Általános Iskola), Piltman Kinga (Hriszto Botev Általános Iskola), Jámbor Ajsa (Hriszto Botev Általános Iskola)
Különdíjasok: Szablics Lili (Simonyi Zsigmond Általános Iskola), Pogány Evelin (Gábor Áron Általános Iskola), Cozma-Kurdi Gabriella (Simonyi Zsigmond Általános Iskola), Horváth Mercédesz (Gábor Áron Általános Iskola).

További különdíjasok: Bárczi Gusztáv Általános Iskola csapata (Rupa Dominik, Sarkadi Sándor, Pagasics Benjamin Krisztián, Sári Alexandra Lilla, Felső Julianna); Reitmesz Kristóf (Bárczi Gusztáv Általános Iskola), Béni Georgina.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.