Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hét éve halt meg Marian Cozma

2016. február 8. 18:19 // Forrás: wikipedia
Az egykori román beállós 26 évesen lett áldozata a brutális gyilkosságnak. Hétfő este szurkolók, sporttársak, politikusok hajtottak fejet és gyújtottak gyertyát a Virág Benedek utcai emléktáblánál.

2009. február 8-án hajnalban, az akkori Virág Benedek utcai Patrióta lokál előtt az MKB Veszprém kézilabdázóját, Marian Cozmát szíven szúrták, a segítségére siető klubtársai, Pesic és Sesum pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

A "Madár"(Păsărilă) becenevű kézilabdázó édesapja és az édesanyja is válogatott kézilabdások voltak. Cozma hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, mellyel sok szép sikert is elért, többek között bajnok és kupagyőztes lett csapatával.

A veszprémi csapathoz 2006-ban szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, velük is bajnokságot és kupát nyert, ezen kívül a KEK-et is sikerült megszereznie az MKB-vel. Bár többször szerepelt a román válogatottban, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni, részben mellőzése, részben személyes okok miatt.

Jó dolog a szurkolók szeretete, szeretek fotózkodni velük. Sajnáltam, hogy a Valcea nem jutott tovább.
Szeretem a magyarokat, szeretnék még sokáig Magyarországon élni.” – Marian Cozma hozzászólása a Kérdezd Marian Cozmát című fórumon.

Halálát követően két évvel később 2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

"Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem" - mondta akkor Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdás apja.

2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

Emléke

A Duna Televízió élőben közvetítette 2009. február 13-án reggel 9 órakor Marian Cozma bukaresti temetését. A román sportember búcsúztatása a Dinamo București csarnokánál kezdődött, ahol több ezren rótták le kegyeletüket a ravatalnál. A nyitott koporsót Bukarest utcáin át a Pipera temetőbe kísérték a gyászolók, ahol Marian Cozmát nagyszülei sírja mellé temették.

Csapata, az MKB Veszprém örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát, emellett Román Kézilabdaszövetség is visszavonultatta a válogatottbeli 82-est.

Halála után, február 10-én Veszprém város tiszteletbeli polgárává választotta a meggyilkolt kézilabdázót, a kitüntetést a sportoló édesapja vette át. Alig egy héttel halála után, február 15-én több ezer ember vett részt a Marian Cozma tiszteletére rendezett emlékmeneten Veszprémben, majd március 8-án a várban lévő Szent Mihály-székesegyházban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek az egykori játékosra.

Halála után egy héttel az MKB Veszprémben verte a Real Ademart, amely előtt a hazai játékosok Cozma mezben vonultak pályára:

Veszprémben közadakozásból 3 méter magas bronz mellszobrot állítottak neki, amelyet Veszprém Aréna délnyugati oldala melletti füves dombon állították fel.

A hétfő esti megemlékezés tábláját 2014 februárjában avatták fel tiszteletére.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.