2020. november 29.
//
Taksony névnap

Hét éve halt meg Marian Cozma

2016. február 8. 18:19
wikipedia
Az egykori román beállós 26 évesen lett áldozata a brutális gyilkosságnak. Hétfő este szurkolók, sporttársak, politikusok hajtottak fejet és gyújtottak gyertyát a Virág Benedek utcai emléktáblánál.

2009. február 8-án hajnalban, az akkori Virág Benedek utcai Patrióta lokál előtt az MKB Veszprém kézilabdázóját, Marian Cozmát szíven szúrták, a segítségére siető klubtársai, Pesic és Sesum pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

A "Madár"(Păsărilă) becenevű kézilabdázó édesapja és az édesanyja is válogatott kézilabdások voltak. Cozma hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, mellyel sok szép sikert is elért, többek között bajnok és kupagyőztes lett csapatával.

A veszprémi csapathoz 2006-ban szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, velük is bajnokságot és kupát nyert, ezen kívül a KEK-et is sikerült megszereznie az MKB-vel. Bár többször szerepelt a román válogatottban, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni, részben mellőzése, részben személyes okok miatt.

Jó dolog a szurkolók szeretete, szeretek fotózkodni velük. Sajnáltam, hogy a Valcea nem jutott tovább.
Szeretem a magyarokat, szeretnék még sokáig Magyarországon élni.” – Marian Cozma hozzászólása a Kérdezd Marian Cozmát című fórumon.

Halálát követően két évvel később 2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

"Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem" - mondta akkor Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdás apja.

2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

Emléke

A Duna Televízió élőben közvetítette 2009. február 13-án reggel 9 órakor Marian Cozma bukaresti temetését. A román sportember búcsúztatása a Dinamo București csarnokánál kezdődött, ahol több ezren rótták le kegyeletüket a ravatalnál. A nyitott koporsót Bukarest utcáin át a Pipera temetőbe kísérték a gyászolók, ahol Marian Cozmát nagyszülei sírja mellé temették.

Csapata, az MKB Veszprém örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát, emellett Román Kézilabdaszövetség is visszavonultatta a válogatottbeli 82-est.

Halála után, február 10-én Veszprém város tiszteletbeli polgárává választotta a meggyilkolt kézilabdázót, a kitüntetést a sportoló édesapja vette át. Alig egy héttel halála után, február 15-én több ezer ember vett részt a Marian Cozma tiszteletére rendezett emlékmeneten Veszprémben, majd március 8-án a várban lévő Szent Mihály-székesegyházban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek az egykori játékosra.

Halála után egy héttel az MKB Veszprémben verte a Real Ademart, amely előtt a hazai játékosok Cozma mezben vonultak pályára:

Veszprémben közadakozásból 3 méter magas bronz mellszobrot állítottak neki, amelyet Veszprém Aréna délnyugati oldala melletti füves dombon állították fel.

A hétfő esti megemlékezés tábláját 2014 februárjában avatták fel tiszteletére.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
A Veszprémi Érsekség valamint Veszprém város közös adventi koszorúján az első gyertyát Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő gyújtották meg szombat este.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.
8 év után megemelkednek a helyi járatos buszok jegyárai
8 év után megemelkednek a helyi járatos buszok jegyárai
2013 óta változatlanok a jegyárak a veszprémi helyi járatos buszokon, ez az állapot fog jövőre megváltozni azáltal, hogy megemelkedik a V-Busz árait. Az ellenzék „eszement díjemelést” emleget, a polgármester a szolgáltatás modernizálásával, valamint a járványhelyzet negatív hatásaival indokolja a döntést.
Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét
Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét
Fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben a Kúria pénteken nyilvánosan kihirdetett döntésével.
Több útszakasz is megújul megyénkben
Több útszakasz is megújul megyénkben
A Magyar Közút négy Veszprém megyei útszakasz felújításáról adott hírt.