Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bölcsőde pro és kontra

2008. április 26. 12:49
A gyereknek otthon a helye. Az anyjával. Hároméves koráig. És az anyának is otthon a helye. Te eldobtad magadtól! Milyen anya vagy te? A mi családunkban még senki sem volt bölcsődés! Tartson el a férjed addig! … Magam sem értem, miért ellenkezem zsigerből anyám szavaival… S nem tudom, miért az „otthon a helyed” és a „tartson el a férjed” a legijesztőbb mondatok az egész panaszáradatban. Talán mert a függőségtől is félek, akármilyen alaptalanul is, s az én ösztönöm azt diktálja, hogy káros lenne évekre behermetizálódni otthonra. Mindkettőnknek! De milyen ösztön diktálja ezt?
Felnőve azt láttam magam körül a világban, hogy minél előbb élettapasztalatot kell szerezni. Az nyer, aki egy lépéssel a többiek előtt jár. Aki kevesektől függ, de legalábbis önálló. Na, ezt nehéz lenne a négy fal között megtanítani egy gyereknek. Már a kezdetektől. Mert ez a lényeg. Még a különböző baba-mama programok mellett is.
A családi ellenszenvet azzal sikerült fokoznom, hogy kijelentettem, ha nem kellene visszamennem dolgozni, akkor is beadnám a bölcsibe, legalább délelőttre. Hisz születése óta nyitottságra, „erre a világra” valónak neveltük. Neki nem volt idegenektől félős korszaka. S ha az embereket a saját korosztályán keresztül kezdi el kiismerni, nem is érheti nagy baj. Az embereket viszont meg kell tanulni kiismerni, mégpedig minél előbb.
Nálunk két oka volt a döntésnek. Az említetteken túl vissza kellett mennem dolgozni, hisz mára nem én vagyok az egyetlen anya, akinek a munkaköre megköveteli a naprakészséget. Ez kivédhetetlen. Viszont attól még gondos mérlegelést igényelt a helyzet. Számba vettük az előnyöket és a hátrányokat. Végül abban maradtunk, megpróbáljuk. Először is a picivel szakemberek foglalkoznak, korosztályának megfelelő dolgokra tanítják. S nem arról van szó, hogy vadidegenekben jobban bízom, mint saját anyai ösztöneimben.  Biztonságban van, rendszeres életet él, amit mi itthon a munkánk miatt nem mindig tudunk neki biztosítani. S ami a legfontosabb, kortársak között élesben tanulja az emberi kapcsolatok kialakítását.

Persze számoltunk a hátrányokkal is. Talán hiányozni fogok neki, elsodródik tőlem érzelmileg, gyakrabban lesz beteg stb. Nekiindultunk. Ám bekerülni sem volt egyszerű. Munkáltatói igazolás kellett mindkettőnktől, várólistára kerültünk, s előre közölték, 14-en lesznek egy csoportban, ami rendkívül soknak számít. Ez kicsit megdöbbentett, hisz minden szinten azt hallani a nevelési intézményekről, hogy kevés a gyerek, nincs rá szükség, be kell zárni, össze kell vonni… A csoportlétszám hallatán a maradék kétség is eloszlott bennem afelől, hogy én vagyok az egyetlen „galád”, aki ilyen korán „bedobja” a gyerekét a bölcsődébe. Tehát igény, az mindenképpen van a hasonló intézményekre.
A beszoktatás időszaka nem úgy alakult, ahogy vártuk. Pici lányunk először is akkor kezdett sírni, amikor haza kellett jönni… Nem tudom, ezek után mit gondoltak rólunk a gondozó nénik, de megnyugtattak, a picik először általában lelkesednek. Két hét után azonban megfordult a dolog. El-elpityeredett, amikor el kellett szakadnunk egymástól, s az én lányom, akit eddig a családban bárhol ott lehetett még éjszakára is hagyni, anyás lett. Ekkor megegyeztünk, ha két hét múlva is sírni fog, kivesszük, és keresünk más megoldást. Nem volt rá szükség. Mára ő a csoport egyik kedvence, s minden délután – amit persze kizárólag vele töltök – lelkesen meséli, milyen kalandokat élt át aznap, pici barátaival. Önállóan végzi egyszerűbb dolgait, mi tanuljuk tőle a mondókákat, verseket, dalokat, sőt: tornagyakorlatokat. Betegesebb lett, az igaz, s néha bizony borítja a hetünket, ha nem mehet. Ekkor megkezdődik a sakkozás az idővel, hisz semelyik munkáltató nem veszi jó néven a táppénzt. Mama szintén elfoglalt, köszönhető az egyre emelkedő nyugdíjkorhatárnak, de nagy családban, s esetünkben egy mindenre kész nagypapával át lehet vészelni az ilyen helyzeteket is. Mindent összevetve úgy érzem, jól döntöttünk, s egy belevaló, magabiztos, igazi „megedződött” emberke válik majd a lánykánkból.             
   
Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.