2020. július 16. // Valter névnap

Az LMP továbbra is helyi közoktatási kerekasztalt javasol

2016. február 23. 11:12
A túlzott központosítás ellensúlyaként hoznák létre. A közoktatást az önkormányzatnak helyi közügyként kellene kezelni - mondta Gerstmár Ferenc kedd délelőtt Veszprémben.

„Az elmúlt években a Fidesz-KDNP az összeomlás szélére kormányozta az oktatási rendszerünket. Elvett évi 200 milliárd forintot az iskolarendszer működtetéséből, szélsőségesen centralizálta a fenntartást, megszüntette a szereplők beleszólását az oktatásba” - mondta kockás ingben Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője a Klik irodája előtt tartott keddi sajtótájékoztatón.

A politikus először 2013 áprilisában indítványozta a települési oktatási kerekasztal megalakítását. A kezdeményezés alapgondolata az volt, hogy az önkormányzatnak továbbra is elsődlegesen helyi közügyként kell kezelnie a közoktatási ágazatot. Ennek érdekében a fenntartói és működtetői döntések előkészítésébe a kerekasztal bevonná a fenntartó és a működtető állami és önkormányzati szervezetek képviselőit, az intézményvezetőket, a pedagógusok, a köznevelési intézmények alkalmazottainak képviselőit, a szakszervezeteket, a civil szervezetek, valamint a szülők és diákok képviselőit is. A közgyűlés többsége a témát nem kívánta napirendre tűzni.

Gerstmárnak annyit már sikerült elérnie, hogy a 2015. évi I. féléves munkatervbe bekerüljön a közoktatási kerekasztal megalakítása, ám amikor a munkaterv szerint sor került volna a tárgyalásra, elmaradt a napirend. A polgármesteri indoklás szerint többek közt azért, mert jól működő rendszer alakult ki, és a Klik tankerületi igazgatója sem javasolta a fórum létrehozását.

A politikus a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csütörtöki közgyűlésen interpellációban fogja feltenni a kérdéseket: Porga Gyula továbbra is úgy látja-e, hogy jól működik a rendszer? Továbbra sem látja indokoltnak a kerekasztal létrehozását?

A csütörtöki közgyűlésről a vehir.hu élőben közvetít.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől
Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől
Egy általános iskolában és két szakképzési intézményben indul iskolaőrség.
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
A felsőoktatási struktúra átalakítása keretében az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések integrálásával alakítja ki a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) a Zalaegerszegi Egyetemi Központot - közölte szerdán a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón az egyetem rektora.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
Németül léptek a színpadra a gyerekek
Németül léptek a színpadra a gyerekek
Idén még tartalmasabb és interaktívabb nyári tábort szervezett a Dózsa György Általános Iskola. A gyerekek kézműves foglalkozások mellett egy német színdarabot is megtanultak, amit péntek délután adtak elő.
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdálkodási kara július 31-től a veszprémi Pannon Egyetemhez kerül át felsőoktatási törvény módosításával - közölte a fővárosi felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.
2020. július 16. // Valter névnap