2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Hartmann: a mélygarázs meg nem építése az ellenzék és a veszprémiek sikere

2016. február 24. 13:05
Visszavonhatják a Színházkertbe tervezett mélygarázs ellen indult népszavazási kezdeményezést is - mondta szerdán az MSZP veszprémi politikusa.
  • A mélygarázs meghiúsítására az ellenzék (Jobbik, DK, MSZP, LMP) népszavazást kezdeményezett januárban - kérdésüket a Helyi Választási Bizottság is jóváhagyta.
  • Az ellenzék nem magát a parkolóházat, hanem csak a helyszínválasztást kifogásolta.

A héten derült ki, hogy semmi nem lesz a Színházkertbe tervezett mélygarázsból, mert azt a polgármester sem támogatja. Hartmann Ferenc szerint ez az ellenzéki összefogás és minden olyan veszprémi sikere, aki a parkolóház ellen indított Facebook oldalt támogatta.

Ahhoz azonban, hogy valóban ne épüljön meg a mélygarázs, módosítani kell az idei költségvetést, a gazdasági programot és a kulturális negyed koncepció azon részeit, ahol még a parkolóház helyszíneként a Színházkert van feltüntetve.

„Ha az ehhez szükséges lépések valóban bekövetkeznek, akkor az ellenzéki képviselők visszavonják népszavazási kezdeményezésüket”

- mondta a sajtótájékoztatón Hartmann Ferenc, aki kifejtette véleményét az idei költségvetési tervezetről is.

Elmondta, hogy az állam a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával szembe menve egyre több felelősséget és jogot von el az önkormányzatoktól. „A kormány azonban mindig több pénzt vesz el, mint amennyi feladatot elvon”. Számokkal alátámasztva kifejtette, hogy míg 2006-ban Veszprém költségvetési főösszege 21 milliárd forint volt, ez az összeg idén csak 12 milliárd, miközben a bevételek alig változtak. Beruházásokra akkor közel 7 milliárd állt rendelkezésre, míg 2016-ban ez az összeg 1,5 milliárd forint.

„A számok is csak arról tanúskodnak, hogy Veszprém a központi hatalomtól függ”-mondta, majd szólt az oktatásról is.

Szerinte ha Veszprém nem a hatalomtól függő önkormányzat lenne, és a demokrácia fontos lenne a helyi képviselőknek, akkor az oktatási rendszer ellen megnyilvánult tiltakozó hullámmal egy időben közgyűlési határozattal kellene követelnie az iskolái feletti teljes önrendelkezési jog visszaadását is, és az oktatási intézmények állapotainak orvoslását is.

Ge. Á.
Domján Attila