Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C

Még a németek is tartottak Jutastól

2016. március 5. 20:19
A Jutasi altisztek mindig ismeretesek voltak igazságosságukról, pontosságukról és hazafiasságukról. Többek közt ezeket az erkölcsi értékeket kívánja továbbadnia Magyar Honvédség Altiszti Akadémia a felnövekvő generáció katonáinak.

A történelmi gyökerek felkutatása és a hagyományok ápolása nyomán született meg az elhatározás, hogy 2016. március 5-én a kétéves altisztképzésen részt vevő honvéd altisztjelöltek meglátogassák a Jutasi elődök hagyatékát.

Az emléknap és a koszorúzás keretében ünnepi beszédet mondott Bozó Tibor dandártábornok a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia parancsnoka, Földesi Ferenc nyugállományú ezredes, hadtörténész, Kriston István főtörzszászlós, Magyar Honvédség vezénylőzászlós, Lisztes Bálint honvéd altisztjelölt, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, továbbá Hegedűs Ferenc, a 101 éves páncélos őrmester.

Feri bácsi több ütközetben is bizonyította vitézségét, harcolt a Don-kanyarban ahol több tiszt hősi halála után ő vette át az alegység vezetését. A háború végén angol hadifogságba esett, ahonnan 1946-ban tért haza. Helytállását elismervén századparancsnok-helyettesnek nevezték ki.

Az akadémia törekszik arra, hogy feltárja a magyar altisztképzés legnemesebb hagyományait, illetve az elődök követendő példáit az altisztek személyiségjegyeinek részévé tegye.

A hagyományok és a múlt tisztelete mellett azonban szinte ugyanolyan jelentős az is, hogy az akadémia tisztában legyen azzal, merre tart. A honvédség előtt álló követelményeknek csak egy elhivatott, tenni akaró hadsereg képes megfeleli.

A Jutasi tisztek szinte mindegyikére jellemző volt, hogy békeidőben nem övezte őket túl nagy népszerűség kemény, katonás elvárás-rendszerük miatt, háború idején azonban mindig kiemelkedtek önfeláldozásukkal s helytállásukkal a haza védelmében.

Igaz ugyan, hogy a követelmények mindig is magasak voltak, ám nem teljesíthetetlenek s a cél soha nem a kegyetlenkedés, sokkal inkább a jellem formálása s a tradicionális értékek átadása volt.

A második világháború idején a Wehrmacht egy tisztje úgy fogalmazott: „én semmit nem irigyelek a magyaroktól, csak Jutast.”

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. ma 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.