Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Hiánypótló mű Veszprém irodalmi életéről

2016. március 9. 17:50
Az 1900-as évek eleji Veszprém irodalmi és művészeti életébe ad betekintést dr. Sziklay János könyve, amelynek reprint kiadását szerdán mutatták be az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Eötvös Károly halálának 100. évfordulójára emlékezünk idén, ennek kapcsán pedig egy különleges kiadvánnyal jelentkezett a megyei könyvtár. Bacskay Attila jóvoltából ismét kezünkbe vehetjük dr. Sziklay János: Veszprém város az irodalomban és művészetben című kötetének újranyomott példányát, amelynek eredetije először 1931-ben jelent meg.

A könyv, amely Veszprém előtörténetének 1930. évi összefoglalóját tartalmazza, nemcsak első kiadása idején számított hiánypótlónak – ahogy azt kiadója, Óvári Ferenc is érzékelte –, de napjainkban is alapműnek számít – hangsúlyozta Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke.

Bacskay Attila, a reprint kötet kiadója elmondta, már akkor érezte, hogy szeretné újra kiadni a könyvet, amikor először kezébe fogta. Annak idején igazi ritkaságnak számított egy ilyen mű a városok életében: korábban nem létezett monográfia, amely pontosan összefoglalta volna az adatokat, s amely tulajdonképpen tükörképe volt a század eleji kultúrtörténetnek.

Sziklay János átfogó művet készített Veszprémről, amelyben szenvedélyesen és hosszan értekezik a város eredetének és nevének történetéről, számba veszi kiemelkedő építészeti emlékeit, beszél a veszprémi írók, költők tudományos munkáiról, emellett az itt megfordult poétákat és irodalmárokat is bemutatja.

A kötetről egyébként sokáig azt hitték, hogy tűzvészben megsemmisült. Valójában akadt belőle néhány példány az ország több városában is, de széles körben csak most vált ismét elérhetővé. Aki kíváncsi rá, az megtekintheti a könyvtárnak adományozott három darab egyikét, a drsziklaykonyvrendeles@gmail.com e-mail címen pedig személyesen is rendelhet magának egy sorszámozott példányt Bacskay Attilától.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.