Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

1848 a tettekre váltott szavak ünnepe

2016. március 11. 13:01
A Kossuth Lajos Általános Iskola vezetőség és diákjai az 1848-as forradalomról és az intézmény névadójáról emlékeztek meg március 11-én, pénteken.

A tanulók ünnepi műsorában szó esett a Nemzeti dal megszületésének körülményeiről, amely 1848 márciusának örök hitvallásává vált; elhangzott egy részlet Kossuth Lajos szónoklatából, melyben kétszázezer katona és negyvenkétmillió forint megajánlására kérte a képviselőházat, továbbá több vers és ének is színesítette a programot.

Veszprém önkormányzatának képviseletében Brányi Mária alpolgármester intézett beszédet az emlékezőkhöz. Szerinte a márciusi történések nemcsak az új kezdet jelképeként, hanem a megélt tavasz nyitányaként is a nemzet tudatába vésődtek. 1848 tavasza és az azt követő másfél év döntő szerepet játszott a modern Magyarország megszületésében.

A Habsburgok uralma alatt a szabadság és függetlenség eszméje csendes, elfüggönyözött otthonokban és íróasztalok mélyén élt. A forradalom tette lehetővé, hogy a gondolatok tettekben is testet ölthessenek.

Az iskola előtt található Kossuth-mellszobornál koszorút helyeztek el az önkormányzat, illetve a Kossuth Lajos Általános Iskola vezetőségének nevében.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.