Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Veszprémért dolgozókat díjaztak

2016. március 11. 15:22
Pro Urbe díjakat adott át Porga Gyula polgármester a nemzeti ünnep előestéjén a városháza Kossuth termében.

Az elismeréseket Szabóné dr. Farkas Rozália és dr. Geiszt Jakab kapta, Tungli József munkásságát pedig posztumusz Pro Urbe díjjal ismerték el. Bár a három díjazott az élet eltérő területeit választotta hivatásul, közös bennük, hogy mindannyian Veszprémben, Veszprémért dolgoztak.

Porga Gyula polgármester köszöntötte a díjazottakatPorga Gyula polgármester köszöntötte a díjazottakat

Szabóné Dr. Farkas Rozália a pécsi jogi tanulmányai elvégzése után költözött Veszprémbe és nyugdíjba vonulásáig az akkori Megyei Bíróságon, jelenleg Veszprémi Törvényszéken tevékenykedett cégbíróként. Munkáját nagy felelősséggel és odaadással végezte. A megye élén járt a gyors ügyintézésben. A Zonta Klub közhasznú szervezet alapító, jelenleg is aktív tagja.

A klubban végzett munkássága mellett eredményes közreműködésével segíti többek között a Mendelssohn Kamarazenekar alapítványának, a Megyei Kórház alapítványainak, valamint számos Veszprém város által létrehozott alapítvány munkáját. Töretlenül vállal közfeladatokat, megkeresésre, felkérésre soha nem mond nemet. Jótékony, önzetlen, a város polgárai sokat köszönhetnek neki.

Betegsége miatt díját férje vette át.

dr. Geiszt jakabdr. Geiszt jakab

Dr. Geiszt Jakab a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szakvizsgázott belgyógyászatból. Dunaújvárosban kezdte orvosi pályafutását, 1973-tól dolgozott a Veszprém városi alapellátásban. Előbb körzeti orvosként, majd csoportvezető belgyógyászként, illetve a háziorvosi rendszer indulása óta háziorvosként tevékenykedett. Részt vett a veszprémi és város környéki körzeti orvosi ellátás szervezésében, szakmai irányításában, továbbképzéseinek szervezésében. A háziorvoslás mellett üzemorvosi tevékenységet is végzett.

Szakmai munkája elismeréseként 2003-ban Veszprém városától Perlaky- díjat, 2013-ban pedig a Csolnoky Ferenc kórház egykori belgyógyász főorvosának emlékére alapított dr. Csillag József-díjat vehetett át. Szaktudásán kívül empátiakészségéről is híres. Szinte személyes ismerősként egységben látja a betegek egészségügyi problémáit, és nem csupán az egyes betegségeit, de az egész embert gyógyítja. Vallja, hogy a háziorvosi munka egy közösségben zajlik, ahol alapvető az egymás iránti kölcsönös bizalom és megbecsülés.

Tungli József 1948-ban született. Testnevelő tanári, közoktatás vezetői diplomát, atlétaedzői oklevelet szerzett. Veszprémben, a Magyar Testnevelési és Sporthivatal Veszprém Járási Sportszövetségben kezdett el dolgozni, majd a Veszprém Sportiskola igazgatói, később a Veszprém Megyei Testnevelés-, Ifjúság és Sporthivatal elnöki tisztét töltötte be. Kidolgozta az utánpótlás és sportiskolai rendszert. Munkájával Veszprém megye és Veszprém város sportjának fejlődését segítette. Edzői, nevelői munkát is végzett, a sport szeretetét, a kitartást adta át a fiataloknak, életre szóló értékeket tanulhattak tőle. Sporttársai, tanítványai szerették. 1967-ben Veszprém megye legeredményesebb férfi ifjúsági sportolója, 2008-ban a megye legeredményesebb szenior atlétája elismerést kapta, 2014-ben pedig harmincszoros szeniorbajnok lett.

A versenyeken mindvégig a VEDAC képviseletében vett részt, sikerei Veszprém város hírnevét öregbítették. 1989-ben a frissen alapított Vetési Albert Gimnázium igazgatóhelyettesének nevezték ki, mely tisztet 20 éven át, nyugdíjazásáig töltött be. Meghatározó szerepe volt az iskola sikeres megszervezésében. Aktív pályafutása után a nyugdíjasok egészségmegőrzésének, életminőségének javításának szentelte önkéntes munkáját. Segítségével Veszprém városa 2013-ban átvehette az Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet. 2015-ben, élete utolsó perceiben is Veszprém város színeiben versenyezve hajtotta végre utolsó nagy ugrását, mely a sportpályán túlra vezetett.

Díját felesége vette át.

Az ünnepélyes díjátadón az MH Légierő Zenekar, Kertész Dóra énekes és Keresztes János színész működött közre.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.