Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

A szabadságért nem csak fegyvert ragadva lehet harcba szállni

2016. március 15. 19:29
Zord időben, Kossuth-dalokat énekelve vonultak és koszorúztak Márkón kora este.

A rossz idő miatt a község március 15-i megemlékezését a kultúrházban kezdték, ahol elsőként Hartmann Antal polgármester mondott ünnepi beszédet. A rendezvényt a Steixner István Német Nemzetiségi Kórus kísérte énekkel.

A község polgármestere beszédében felsorolta annak a 29 márkóinak a nevét, akik felsorakoztak az 1848-as szabadságharc zászlaja alá, majd emlékeztetett: az iskolából és történelemkönyvekből mindannyian ismerjük Petőfiék 168 évvel ezelőtti történeteit, ám ünnepünk csak akkor lesz igaz, ha átérezzük a felelősséget és lerójuk adósságunkat, mellyel nekik tartozunk.

hartmann antal a színpadonhartmann antal a színpadon

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Ovádi Péter, a veszprémi önkormányzat képviselője is. Úgy fogalmazott, hogy a 1848-as szabadságharc azért különbözött a korábbi erőszakos lázadásoktól és háborúktól, mert Széchenyi, Kossuth, Deák és a többi hazafi a polgári Magyarország eszméjével a szívükben hirdettek harcot az elnyomó hatalom ellen.

„Ők bebizonyították, hogy a szabadságért vívott küzdelemben nem csak kardot és puskát ragadva lehet harcba szállni, hisz mertek európai civilizált polgárok módjára határozott követeléseket megfogalmazni az uralkodó irányába. Cselekedetükkel üzentek a jövő, így a jelen nemzedékeinek is”

– fogalmazott.

ovádi péterovádi péter

Hozzátette: hiába tartják a magyarok bukásának az 1848/49-es szabadságharcot az idegen nagyhatalommal szemben, valójában győzelmet arattunk a kishitűségen és a lemondáson.

A beszédek után a Márkói Kamara TehátRUM ünnepi műsora következett, majd igazi március 15-i zord időjárásban a megemlékezők Kossuth-nótákat énekelve vonultak a kopjafához, ahol a megemlékezés koszorúját helyezte el a két politikus, majd közösen énekelték el a Szózatot.

a Márkói kamara tehátrum műsoraa Márkói kamara tehátrum műsora

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  tegnap 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tegnap 16:07 Dr. Czinkotay Frigyest nevezték ki a megyei kórház élére Dr. Czinkotay Frigyest nevezték ki a megyei kórház élére Dr. Czinkotay Frigyes vezeti a Csolnoky Ferenc Kórházat július 15-től.  tegnap 16:35 Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Egy 19. századi bulvárhír miatt indult el rohamos léptekben a balatoni vitorlázás fejlesztése, amit aztán a két világháború és a tó gazdasági és társadalmi átalakulásai sem törtek meg. Éppen kilencven évvel ezelőtt pedig elrajtolt az első olyan tókerülő verseny, ami mára Európa egyik legnevesebb vitorlás viadala lett és mindenki csak úgy emlegeti, hogy Kékszalag. De pontosan kik voltak az úttörők a balatoni vitorlázásban és miért éppen kékszínű az a szalag. Történeti cikkünkben ezeket is elmondjuk. tegnap 14:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.