Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Véget ért a rali mára

2008. április 26. 14:22
A környezetvédelmi tárca szakállamtitkára, Dióssy László múlt heti veszprémi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolta a következőket: a rali szervezői túl későn adták be kérelmeiket, így a versenyt engedély nélkül bonyolítják, aminek súlyos következményei lesznek. A futam résztvevői Veszprém mellett érintettek több Natura 2000 besorolású mezőgazdasági területet is. A zöldszervezetek szerint ez olyan mezőgazdasági terület, ahová a tulajdonosoknak is csak engedéllyel lehet traktoraikkal behajtaniuk, a termést learatni vagy kaszálni. Ezeken a földeken dübörögtek a gépjárművek. A zárónapon sikerült utolérnünk az érintett államtitkárokat.

Érdemes felidézni, hogy Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára 2008. február 4-én a BM Duna Palotában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tervezettnél egy évvel korábban indul a Dakar Series versenysorozata, amelynek egyik eseménye Magyarországon és Romániában lesz.

Az idei Lisszabon-Dakar rali lefújása után a verseny szervezője, a francia Amaury Sport Organisation előrehozta az eredetileg jövőre tervezett Dakar Series versenysorozatot, amelynek első, közép-európai futama április 19-26. között Magyarországon és Románián vezet majd végig.

A Dakar Series megrendezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 200 000 euróval járul hozzá, az A.S.O. további 800 000 eurót fordít a versenyre. Azonban az államtitkár előrejelzése szerint csak a többletturizmusból származó adóbevétel bőven fedezi a nagyjából 52 millió forintos állami hozzájárulást, nem is beszélve a vélhetően 150 külföldi tudósító által küldött beszámolók és egyéb újságcikkek hatásáról.

Az államtitkár hangsúlyozta: a környezet védelme érdekében az összesen 3000 kilométeres megmérettetés 1400 kilométeres gyorsasági szakaszát csakis olyan honvédségi lőtereken rendezik, amelyek rendszerint hasonló rendezvények színterei, a többi szakaszon pedig a versenyzők a meglévő utakat a KRESZ-szabályok betartásával használhatják.

A Vehír internetes hírportál munkatársa megkereste a környék falvaiban a falusi turizmussal foglalkozókat, elmondásaikból egyértelműen kiderült, hogy sem előfoglalásban, sem egyéb módon nem érezték meg a rali hatását. Ellenben éjszakánként láthatták a nagy szupermarketek parkolóiban a lakókocsikat, a kísérő stáb és a drukkerek is abban aludtak. Az egyik bolgár család is azt válaszolta, hogy azért nem mennek szállodába, mert az számukra túl drága. Ők Szófia mellől érkeztek hazánkba. Azonban a Balaton-parti szállodák csordultig megteltek a hétvégére.

A rali szombati zárónapján telefonon megkerestük Ujhelyi államtitkár urat. Sajtószóvivője, Rákli Veronika arról tájékoztatta a Vehír munkatársát, hogy a tárca államtitkára a sikeres verseny utáni záróceremóniát követően azonnal megkezdi a tárgyalást a francia cég képviselőivel. Ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy a „kis Dakar” folytatódik, mert a szervezők a 2010-es futamot Dél-Amerikában már leszervezték, hanem nemzetközi futóversenyekről, balatoni vitorlásversenyekről, színvonalas kerékpár- és úszósport-eseményekről fognak tárgyalni. Céljuk az, hogy minél jobban bevonják a Balatont és térségét. Arra a kérdésre, hogy hogyan reagált a minisztérium az őket ért környezetvédelmi egyesületek tiltakozására, a sajtószóvivő csak annyit mondott, hogy ez a kérdés a környezetvédelmi tárca kompetenciájába tartozik. Rákli Veronika még annyit fűzött hozzá, hogy egyetlen sportszakmai negatív kritika érte őket, nevezetesen, hogy a pálya bizonyos szakaszai túl nehezek voltak a versenyzők számára.

A Magyar Turizmus Zrt. az eddigi szállodai szobafoglalások és hazánkba érkező külföldi rajongói táborokból a mérleget pozitívnak tekinti, bőven megtérült az állam által megelőlegezett promóciós költségek. Pontos turisztikai adatokat egy-két hét múlva tudhatunk meg.

A Közép–Európai Rali záró napján újból megkerestük Dióssy Lászlót, a zöld tárca szakállamtitkárát, hogy erősítse meg, hogy a hazai futam a jogerős másodfokú szakhatósági engedély nélkül zajlott. Valóban – kezdte Dióssy – úgy tűnik, hogy a szervezők kellő rutintalanságának és tapasztalatlanságának tudható be, hogy a verseny indulásáig nem kapták kézhez a szükséges szakhatósági engedélyeket, mert azokat nem időben nyújtották be. Egyúttal komoly bírságra is számíthatnak a felügyeleti szervektől, a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyeletektől – mondta Dióssy László.

Mindenesetre a rendezvény több tízezer nézőnek feledhetetlen élményt nyújtott, akik jövőre is szívesen meglátogatnák a versenyt és a magyarországi helyszíneket.

 
Beke G. László
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.