Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szavaznak az uszodáról

2016. április 27. 19:34
Eldől az uszoda helye, felsőoktatási ösztöndíjat alapít az önkormányzat, kerékpárutat építenek Szabadságpusztára. Áprilisi közgyűlés percről percre.

Napirend előtt

8:17

Gerstmár Ferenc (LMP) indítványozta, hogy az önkormányzat fogadjon el egy a köznevelési intézmények fenntartására irányuló szándéknyilatkozatot. ■ Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint az önkormányzat jó fenntartója volt az iskoláknak, amióta pedig csak a működtetésre van lehetősége, ezt a feladatot is színvonalasan látja el. Jelen pillanatban is zajlanak az egyeztetések különböző érdekvédelmi szervezetek és a kormány között, az önkormányzat pedig igyekszik a legjobb színvonalon megfelelni az elvárásoknak. Függetlenül attól, hogy ki az intézmények fenntartója, a város mindent megtesz az iskolákért. ■ A képviselői indítványt 4 igen és 12 tartózkodás mellett nem veszik napirendre.


8:26

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszpérmért frakcióvezetője a Veszprémi Kézilabda Zrt-vel kapcsolatban interpellált. Arra volt kíváncsi, hogy szándékozik-e tulajdont szerezni az önkormányzat a Veszprémi Kézilabda Zrt-ben; illetve adott-e kölcsön önkormányzati cég a klubnak? ■ Porga Gyula szerint a kézilabda csapat a veszprémi közösség nagy értéke, a polgármesternek és a képviselőtestületnek feladata, hogy segítse az egyesület sikereit, ami nemcsak anyagi támogatást jelent. A városvezetésnek szándéka, hogy tulajdonosa legyen a csapat tulajdonosa legyen. A Csarnok kft. 2013 óta több alkalommal nyújtott kölcsönt a Veszprémi Kézilabda Zrt-nek.


8:45

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a Mesekórház projekttel kapcsolatban tett fel kérdést. Az egykori gyermekkórház területén a Heim Pál Alapítvány tervez gyermek-egészségügyi központot létrehozni. A polgármester összefoglalta: egy évvel ezelőtt kezdeményezték, hogy a volt gyerekkórház épületét az állam ingyenesen adja át az önkormányzatnak. Az állam pontos hasznosítási tervet kért, ez jelenleg is készül, ennek benyújtása után reménykedhetünk abban, hogy pozitív elbírálása után hamarosan újra hasznosíthatjuk a régóta elhanyagolt épületet.

Fotó: Szellemvárosok YouTube csatornaFotó: Szellemvárosok YouTube csatorna

*

Gerstmár Ferenc (LMP) a város parkolási problémáira vár megoldást. Olyan visszásságokra hívta fel a figyelmet, mint hogy a Cholnoky lakótelepen, elsősorban a templom környékén kevés a parkolóhely; a a Városüzemeltetési Iroda szerint a füves közterületeken történő parkolás jelenleg nem ütközik semmilyen jogszabályba. Veszprémi polgárok azzal is megkeresték a képviselőt, hogy szigorúan védett ürgék lakta füves területre irányítják a látogatók autóit a murvás parkolóhelyek megteltét követően az állatkertnél. Az ott parkolás több szempontból aggályos, és zavarólag hat az ürgepopulációra. ■ Porga Gyula elmondta, hogy az ürgék nem a parkoló környékén, hanem a Gulya-domb egy másik részén élnek. A füvön parkolás vélhetően egy félreértésből fakadóan maradt kia jogszabályból, a megyei jogú városok kezdeményezik ennek megváltoztatását. A parkolóhely-hiány nem egyedi jelenség, nem csak a Cholnokyvárost jellemzi, hanem az egész megyeszékhelyet: a lakótelep épülésekor jóval kisebb gépjármű-állománnyal számoltak a tervezők, a jelenlegi térszerkezet megnehezíti a további parkolóhelyek kialakítását. ■ Gerstmár Ferenc elmondta, hogy személyesen is felkereste az érintett területet, ahol ő maga is számos ürgét látott.

*

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) a pedagógus sztrájkkal kapcsolatban kérdezte a polgármestert arról, hogy miként értékeli a „városunkban zajló, jelentős mértékű” sztrájkot; van-e pontos információja, hogy mennyien sztrájkoltak; érzékeli-e a város polgármestere, hogy az önkormányzatnak is feladata lenne a pedagógusok által megfogalmazott követelések megismerése után a közoktatási intézményekben és a bölcsődékben megfogalmazódó problémák megoldását segíteni? ■ Porga Gyula a KLIK-től kikért adatokat ismertette: a pedagógusok 37 %-a, összesen 340 fő sztrájkolt. Az iskolák nagy szórást mutattak, volt intézmény, ahol egyáltalán nem volt olyan tanár, aki nem vette fel a munkát, máshol 80%-os arányú részvételt tapasztalhattak. A pedagógusok követelései nem az önkormányzattal kapcsolatos nehézségekre irányulnak, hanem oktatásirányítási kérdéseke, amikre az önkormányzatnak nincs ráhatása. Az önkormányzat minden olyan segítséget megad az iskoláinak, amit a jogszabályok lehetővé tesznek. ■ Katanics szerint az iskolák önkormányzati fenntartásba szeretnének kerülni, ezért szeretnék azt, hogy a város kérje vissza az iskoláit. Ezt a városnak kell kezdeményeznie, a kormány ugyanis folyamatosan arra hivatkozik, hogy az önkormányzatok nem akarják magukra vállalni az intézményfenntartás felelősségét.


9:05

Tóth Györgyi (Fidesz-KDNP) beszámolt a Cholnoky lakótelepen történt közös szolgálatellátásról. „A Veszprémi Rendőrkapitányság 2016. április 13-án közös szolgálatellátáson vett részt több szervezet segítségével (Polgárőrség, Közterület-felügyelet, Máltai Szeretet Szolgálat, helyileg illetékes önkormányzati képviselők, Körzeti Megbízotti Alosztály körzeti megbízottai, Helyi média képviselői), melynek célja, hogy a lakótelepeken felmerülő, állampolgárok által jelzett problémás helyek ellenőrzése végrehajtásra kerüljön minden érintett bevonásával”.

*

Némedi Lajos alpolármester (Fidesz-KDNP) frakciója nevében köszöntötte az édesanyákat, akik nélkül „Veszprém város önkormányzata sem a múltban, jelenben, és a jövőben nem lehetne sikeres”, és akik „velünk, férfiakkal együtt vállalták az életet az új és elkövetkező generációk közös felnevelését. A sok-sok munkát, áldozatot, lemondást, közös örömöket. Nem tudjuk mindezt elégszer és eléggé megköszönni.”

*

Katanics Sándor megismételte a szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakat a királyszentistváni hulladéklerakóval kapcsolatban. „Amit láttunk az rémisztő volt, azt lehetetlen a kor elvárásainak megfelelő szintűnek tekinteni. A lerakón nem hulladékkezelés, hanem rablógazdálkodás folyik, a rendszer túlterhelt, az eredeti célok nem teljesülnek” – mondta.

Czaun János (Fidesz-KDNP), az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnökének válaszát akkor szintén közöltük. Elmondása szerint a telepnél „példátlan” dolog történt, amikor Hartmann Ferenc „illetéktelenül behatolt az üzem területére, ott arrogánsan és provokatív módon lépett fel.” „Ezek után mi következik? Vajon az lesz a következő, hogy Hartmann Ferenc magánlakásokba fog behatolni, és ott fog fotókat készíteni? Veszprém demokratikusan gondolkodó és érző többsége nevében kérem: eddig és ne tovább!” – fogalmazott Czaun. Hozzátette: az eset után rendkívüli ellenőrzést kért a szakhatóságtól, ami azóta megtörtént, és nem találtak szabálytalanságot.

Hartmann Ferenc szerint tanúk vannak arra, hogy sem arrogáns, sem agresszív nem volt a telep meglátogatásakor. A képviselő megkérdőjelezte, miért találhatók petpalack-bálák a hulladékkezelő területén, mit tettek annak érdekében, hogy a rágcsálókat távol tartsák a teleptől, hogy kerülhet veszélyes hulladék a helyszínre?

Czaun János hozzátette, hogy bármikor szívesen körbevezeti képviselőtársait a telepen, hogy meggyőződhessenek annak jogszerű és szakszerű működéséről.

A közgyűlésen a témában elhangzottakról külön cikkben is beszámoltunk.


A közönség soraiban jelen lévők közül néhányan Stigelmaier Józsefné lemondását szorgalmazó papírokat mutattak fel. A polgármester megkérte őket, hogy hangos beszólásokkal ne zavarják a képviselőtestület munkáját.


Napirend

9:35

A Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Ipsits Csaba ezredes beszámolt Veszprém város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.

Az összes bűncselekmény nyomozás eredményességét tekintve jó eredményt ért el a kapitányság, nyomozás eredményességi mutató az 50 %-ot 2015-ben is meghaladta, azaz 57,4 % lett.

A Veszprém város területén elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma 2015-ben 1384 volt, ebből 279 történt közterületen (16,7 %-kal több, mint '14-ben), 740 kiemelten kezelt bűncselekmény után nyomoztak. Kiskorú veszélyeztetése miatt 21 esetben, míg garázdaság elkövetése miatt 41 esetben fejeződött be nyomozás a kapitányságon. Lakásbetörés miatt 70 esetben nyomoztak. 11 rablás, 18 kifosztás, 2 zsarolás miatt indult büntető eljárás. 457 nyomozást fejeztek be lopás, 167-et testi sértés, 12-t kábítószerrel kapcsolatos ügyben. Tavaly a város területén 46 közúti baleset történt, 19 súlyos, 27 könnyű sérüléseket okozott. Halálos baleset nem történt.

Némedi Lajos a migránsválsággal kapcsolatba hozható támadásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy "a kormány intézkedéseinek hála nem vagyunk ilyen veszélyeknek kitéve". Ebben persze óriási szerepe van a magyar rendőröknek, köztük a Veszprémben szolgálatot teljesítő rendőröknek is. A rendőri vezetők egyetlen panaszszó nélkül viselték az elmúlt hónapokat, nem hagyták, hogy a határmenti munka miatt romoljon a város közbiztonsága. ■ Halmay György (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy a Dózsavárosnak is van körzeti megbízottja, jó érzés, hogy a polgárőrséggel és a rendőrséggel együttműködve jó munkát végez. A képviselő több iskolából is kapott pozitív visszajelzést az iskolarendőr munkájával kapcsolatban.


10:08

Továbbra is a rendőrség munkája a téma.

Forgóné Kelemen Judit azt kérdezte, hogy mennyire nehezíti a rendőrség munkáját az Európai Uniós jogharmonizáció? Mennyire kitettek az idősek a családon belüli erőszaknak? Mire lenne szükség ahhoz, hogy a rendőrök hatékonyan intézkedhessenek a hajléktalanokkal szemben? Mit lehet tenni a Viaduktról elkövetett öngyilkosságok megelőzésére? A túlterhelt rendőrök kiváló munkájához szükség van arra is, hogy a lakosság "tudjon viselkedni". ■ Gerstmár Ferenc azt kérdezte, hogyan érintette a menekültválság a veszprémi állományt? Hogyan érintik őket az életpálya-modell körüli bizonytalanságok? Lehetséges-e, hogy a Haszkovó lakótelepi körzeti megbízotti irodához hasonló nyíljon más városrészekben is? Milyen tapasztalatok vannak a közterületeken elhelyezett térfigyel kamerákkal kapcsolatban? ■ Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Haszkovó lakótelepen a lakosság még gyakoribb járőrözést szeretne, mert a környéken olyan renitens csoportok vannak, akik zavarják az ott élők nyugalmát. ■ Hartmann Ferenc elismerését és köszönetét fejezte ki az állománynak. A fehérgalléros bűncselekmények felderítésével kapcsolatban kért tájékoztatást. Egy egyedi ügyet is felvezetett: hajléktalanok jogszerűtlenül beköltöztek egy Damjanich utcai lakásba, a lakosok nem tudnak mit tenni ellenük, ott tartózkodásuk már közegészségügyi problémákat is felvet. ■ Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) az együttműködésekről, külső kapcsolatokról érdeklődött. ■ Czaun János a rátóti-kádártai körzeti megbízott munkáját dicsérte.

Ipsits Csaba rendőr ezredes a kérdésekre válaszolva elmondta: a rendőrségnek az aktuális jogszabályok szerint kell eljárnia. A Haszkovó 18. környékén vannak lakók, akik beengedik a hajléktalanokat a lépcsőházba, és vannak, akik számon kérik az ott posztoló rendőrön, hogy miért a hajléktalanokkal foglalkoznak ahelyett, hogy a bűnözőket üldöznék? A migrációval kapcsolatban: tavaly 27 főt küldött a Veszprémi Rendőrkapitányság a határra a migránsválság kezelésére. Idén ma harmadik alkalommal utaztak rendőrök a határra egyhetes időtartamra. Tavaly durva volt a helyzet, ma már megfelelő az ellátás. A családon belüli erőszakkal kapcsolatban ha valaki felpofozza a tizenhat éves gyerekét, az bűncselekmény, ahogy a gondozás elmulasztása is. A Damjanich utcában rendszeresen ellenőriznek, tartják a kapcsolatot a körzet képviselőjével, a rendőrség javasolta, hogy a lakás Angliában tartózkodó tulajdonosának költségére tegyék rendbe az ajtót, ezzel kizárva a jogtalan ottartózkodást.


10:10-10:30

Szünet


10:32

Emléktáblát helyeznek el a Dózsa iskola épületére Eisenbeck István (1945-2013) iskolaigazgató tiszteletére, az iskola öregdiákjainak kezdeményezésére.

Az emléktáblát az iskola bejáratánál szeretnék elhelyezni. A tervezés és kivitelezés költségeit a kezdeményező öregdiákok fedezik. A tábla kivitelezésével a Végh-Kő Kft.-t bízták meg. Az emléktábla ünnepélyes avatásának tervezett időpontja: 2016. május 9.


10:36

Elfogadták a 2015-ös költségvetés zárszámadását.

Bevételek: Tavaly az Önkormányzat és Intézményei (finanszírozási bevételek nélkül) 15,34 milliárd Ft bevételt realizáltak, mely a módosított előirányzatnak 101,4 %-a. A közhatalmi bevételek esetében a teljesítés 108,8 %-os. A magas teljesítési arány csak részben a kedvezőbb gazdasági tevékenység eredménye, a gazdasági társaságok egy része elemzéseink szerint előleget is fizetett a decemberi adófeltöltés során, melyet a májusi adóbevallást követően vissza kell téríteni. Az önkormányzati és intézményi működési bevételek teljesítése (97,6 %) összességében kis mértékben elmaradt a tervezettől. A felhalmozási bevételek a módosított előirányzathoz képest 94,2 %-ra teljesültek. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és intézményei a 2015. évben viszonylag kiegyensúlyozott gazdálkodást folytattak, a nem egyenletes bevételképződések (ingatlan értékesítés, adóbevételek, stb.) ellenére likvid hitelt nem kellett igénybe venni.

Kiadások: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és intézményei 2015. évében 15,79 milliárd Ft (finanszírozási műveletek nélkül) kiadást regisztráltak, mely a módosított előirányzat 88,8 %-a. A működési kiadások aránya 68,1 %-os, a felhalmozási kiadásoké 31,9 %-os. A működési kiadások összességében 90,9 %-ra teljesültek. Intézményi szinten belül az óvodák teljesítési mutatója 94,2 %, az egészségügyi és szociális intézményeké 92,4 %, a közművelődési intézményeké 90,2 %, a szolgáltató szervezeté 97,3 %, a Polgármesteri Hivatal tevékenységéhez kapcsolódó kiadásoknál 87,8 %. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. évben 300 millió Ft támogatást nyújtott alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek.


10:55

Felsőoktatási ösztöndíjat alapított a város azzal a céllal, hogy elismerje és anyagilag támogassa azokat a veszprémi, középiskolai tanulmányait befejezett tanulókat, akik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt és középfokú tanulmányi kötelezettségeik teljesítése során, továbbá tanulmányi verseny, sport, művészeti és önkéntes tevékenység terén kiemelkedő eredményeket értek el. A tanulmányi ösztöndíjban évente legfeljebb 5 fő részesülhetne, kivéve, ha a pályázatok rangsorolása során az 5. helyen pontegyenlőség alakulna ki. Az ösztöndíj összege egyszeri 200.000 Ft. A pályázatot minden évben július 31-ig írják ki.

Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője megköszönte az előtejesztés előkészítőinek munkáját, és ösztönözte a fiatalokat, hogy vegyenek részt a programban. ■ Katanics Sándor emlékeztetett, hogy az ösztöndíj-rendszer korábban már jól működött, majd törvényi okok miatt megszűnt. Felvetette, hogy a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány (VIK) nem átlátható, a pályázatokróla polgármester dönt - helyesebb lenne, ha a testület hozna döntést az ösztöndíj-pályázatokról, mert ezzel méltó rangot adnának a fiatalok által elért teljesítményeknek. ■ Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az ösztöndíjat konkrét kritériumokat fogalmaz meg a jelentkezőkkel szemben. Az alpolgármester dicsérte a VIK működését.

*

Értékelték a tavalyi belső ellenőri jelentéseket. Számos intézményt, irodát vizsgáltak, amelyek megfelelő minősítést kaptak, többek között például a Göllesz Viktor Fogyatékosok Nappali Intézménye, VMJV Egyesített Bölcsődéje, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. Gyenge minősítést kapott az Intézményi Szolgáltató Szervezet a belső kontrollrendszer ellenőrzése a szerződéses kötelezettségvállalások, illetve a gazdálkodási jogkörök gyakorlása területén; valamint a Művészetek Háza a „Szociális város-rehabilitáció Veszprémben” projekt kapcsán.

Kritikus minősítést kapott a Kabóca Bábszínház és Gyermek Közművelődési Intézmény. Az intézményben igazgatójának és az intézmény pénzügyi és számviteli feladatokat végző Intézményi Szolgáltató Szervezet igazgatójának kérelme alapján indult soron kívüli vizsgálat a pénzügyi hiány pontos feltárása érdekében. A belső ellenőrzés a pénzügyi visszaélés körülményeit, összegét, valamint a belső kontrollok működését vizsgálta a 2009. január 1-től 2015. február 3-ig terjedő időszakban. Az ellenőrzés megállapította, hogy az intézmény bankszámlájára évenként jelentős összeget nem adtak fel. Ez az összeg számításaik szerint az említett időszakra vonatkozóan összesen 6.605.499 Ft volt. A pénztáros a hiányzó összeggel nem tudott elszámolni. A pénztáros közalkalmazotti jogviszonyát az intézményvezető 2015. február 13-án megszüntette, és a pénzügyi szabálytalanságok ügyében büntető feljelentést tett. A dolgozó 2015. december 10-én 300 ezer forintot átutalt az intézmény számlájára. Az ügyben jogerős bírói ítélet született, a bíróság a dolgozót 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és kötelezte a kár és a peres eljárási illeték 30 napon belüli megfizetésére. További pénzügyi teljesítés nem történt, ezért az intézmény végrehajtási eljárást kezdeményezett.

Katanics Sándor és Forgóné Kelemen Judit a Művészetek Házával kapcsolatos eredményeket kritizálta. Katanics szerint a megállapításokat nem lenne szabad annyiban hagyni, Forgóné pedig úgy fogalmazott, hogy a veszprémi közéletben tevékenykedők esetében a gyanúja sem merülhetne fel visszaélésnek. ■ A polgármester elmondta: a belső ellenőrzés épp arra való, hogy az ilyen működésbeli visszásságokat feltárja. Az érintett intézményekkel kapcsolatban megteszik a szükséges lépéseket.


11:35

A 8-as és 82-es út közötti területen, az OBI mögött lesz az új uszoda helyszíne - döntött a képviselőtestület. A tervről nemrég mi is beszámoltunk. A közgyűlés elé került az az adásvételi szerződés is, ami az OBI mögötti ingatlan megszerzésére irányul. ■ A polgármester elmondta, hogy a tavalyi konzultáción kimagaslóan magas arányban foglaltak állást két helyszín mellett a veszprémiek, e két helyszín közt mérlegeltek a szakemberek. A Tüzér utcába tervezett jégcsarnokot is az uszoda közelében építenék meg, ami költséghatékonysági szempontból is kedvező lenne. ■ Czaun János emlékeztetett: évekkel korábban a Lokálpatrióták gyűjtést szerveztek egy új uszoda építésére, a képviselő reméli, hogy ez az összeg bekerül majd az uszoda költségvetésébe. ■ Katanics Sándor felvetette, hogy a közlekedés már jelenleg is tarthatatlan egy-egy jelentősebb sportesemény idején a környéken. Ebből az mutatkozik meg, hogy kevés a parkolóhely, és hiányzik a kikötés a nyolcas út felé. Ha megépülne a 82. és 8. utakat összekötő új szakasz, akkor célszerű lenne a börtönnél körforgalmú csomópontot kialakítani közlekedésbiztonsági szempontból. Felvetette: az adás-vételi szerződésen nem annak a neve van feltüntetve eladóként, aki valójában a tulajdonosa az érintett területnek. A képviselő szerint kockázatos foglalót adni egy olyan vállalkozásnak, aki nem biztos, hogy teljesíteni tudja a vállalásait.

Gerstmár Ferenc emlékeztetett: a tavalyi kmapányidőszakban hangzott el először az uszoda ígérete, majd gyorsan rendeztek egy lakossági konzultációt, amin kétezer lakos vett részt. Ezután hosszú csend következett, majd ma már egy adás-vételi szerződés is a képviselők elé került. Ez a szerződés mintha leginkább az eladó céljait szolgálná, persze az is bizonytalan, hogy valójában ki az eladó. Felmerülhet a gyanú, hogy a Kláva Ingatlan kft. kifejezetten erre az egy ügyletre jött létre. Ki és milyen felhatalmazással tárgyalt a tulajdonossal a 460 millió forintos adás-vételről? Kritizálta a megvalósíthatósági tanulmány szempontrendszerét és értékeléseit is, amelyek egyértelműen az Aréna melletti terület mellett foglaltak állást a Jutasi úttal szemben. ■ Brányi Mária szerint több évtizedes igény a városban, hogy olyan uszoda legyen Veszprémben, ami kiszolgálja a város és térsége igényeit. A két felmerült terület közül egyértelműen ez a megfelelőbb, mert nem egy zsebkendőnyi területre van bezsúfolva, alkalmas további igények kielégítésére is. A majdani uszoda és jégcsarnok parkolóhelyei is enyhíthetik az MVM-meccsek idején felmerülő akut parkolóhely-hiányt, ahogy a tervezett összekötő út is enyhíti majd az ilyenkor szokásos közlekedési tumultust, hiszen több irányban is elhagyható lesz a terület. Ezzel együtt rendeződhet a börtön előtti csomópont sorsa, és a hosszú évek óta itt tapasztalt gyalogos átkelési problémák is rendeződhetnek.

Hartmann Ferenc elmondta, hogy a helyszínválasztást és az azzal összefüggő közlekedési fejelsztéseket is támogatja. Javasolta, hogy közvetlenül az önkormányzat vagy valamelyik gazdasági társasága vásárolja meg a területet. ■ Némedi Lajos emlékeztetett: az uszoda ötlete nem a kampány idején fogalmazódott meg, hanem sokkal korábban, az ötlet akkor csak kiélesedett. Sajnálatát fejezte ki, hogy Kész Zoltán országgyűlési képviselő semmilyen támogatást nem nyújtott a projekt megvalósítására a városnak. ■ Gerstmár Ferenc elmondta, hogy az elmúlt egy évben a nyilvánosság kevés lehetőséget kapott az aktuális információk megismerésére. ■ Dr. Poharánszki István, a szerződés megkötését segítő ügyvéd elmagyarázta, hogy a Kláva Ingatlan kft. azért jött létre, mert ha a Kláva Kft. vásárolná meg az érintett ingatlant, akkor duplikált illetékfizetési kötelezettség jelentkezne számára. Természetesen adásvételi szerződés csak akkor jöhet létre, ha az eladó bizonyítja, hogy ő a tulajdonosa az ingatlannak. A Kláva azért lép közbe közvetítőként, mert az eredeti eladó nem tudja biztosítani a telek tehermentes átadását.


11:48

Az önkormányzat 400 millió forint értékben új óvodát épít a gyulafirátóti Kastélykert óvoda helyett egy Posta utcai önkormányzati telken, az összeget Európai Uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében hívnák le. Az új épületben – aminek az előírás szerint 24 hónapon belül el kell készülnie – 5 óvodai és 1 bölcsődei csoportszobát, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló és gazdasági helyiségeket alakítanak ki. Az óvoda és a bölcsőde külön bejárattal készül, külön játszókertet alakítanak ki az óvoda és a bölcsőde részére. ■ Gerstmár Ferenc megjegyezte, hogy az óvodaépítés költsége szembeötlően magas, nem tudja, mi kerül ezen az építkezésen ennyibe. ■ Brányi Mária kijelentette, hogy az igazi árat a piac dönti el, hiszen közbeszerzésen dől el a kivitelező személye, a legkedvezőbb ajánlatot fogják kiválasztani. ■ Baumgartner Lajos elmondta: az Egry úti óvoda építése akkor kezdődhet meg, ha a Kastélykert óvoda elkészült, hiszen oda fogják ideiglenesen elhelyezni az Egry úti gyerekeket.

*

Szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újul meg a Kertváros és a Dózsaváros csapadékvíz-elvezetése. A Kertvárosban 290 millió, a Dózsavárosban 238,4 millió forintot fordítanak erre a célra. Csatornák épülnek a Balaton, Kabay utcákon, a Tulipán és Mikszáth utcákon a Kodály és a Levendula utcák között, a Muskátli utca egyes szakaszain, a Rózsa utcán a Mikszáth és az Ady E. utcák között; a Dózsavárosban pedig a Kistó és az Avar utcák csomópontjának vízelvezetésére koncentrálnak egy új főgyűjtő csatorna kialakításával.


12:00

A RÁTESZ Kft. 90 millió forintért megvásárolta az Ádám Iván utca 1. szám alatti épületet, ahol korábban háziorvosi rendelők működtek. Az ottani háziorvosok jelenleg a Rendelőintézetben és a Cserhát lakótelepen a korábbi központi ügyelet helyén dolgoznak, végleges elhelyezésüket a Kabay utcában építendő egészségház oldja meg. Az új tulajdonos a napokban megkezdte az Ádám Iván utcai épület bontását.

*

A Színházkertben ugyan nem épül mélygarázs, az eredetileg erre szánt pénzt azonban átcsoportosították az Integrált Területi Programban a szabadságpusztai kerékpárút megépítésére. A városrész városi kerékpárút-hálózatba történő integrálása javítja a biztonságos elérést és a Balaton irányába való továbbhaladást, amelyekre Csopak és a Felsőörs települések is csatlakozni kívánnak. A nyomvonal a déli intézményközpontból indulva - a felhagyott vasúti töltés nyomvonalán és meglévő mezőgazdasági úton - a 73-as úttal párhuzamosan a keleti oldalon haladva, a főutat detektoros vezérlésű,lámpás csomópontban keresztezve éri majd el Szabadságpusztát.

*

Hartmann Ferenc a színházkerti népszavazást kezdeményezők nevében - tekintettel arra, hogy a képviselőtestület módosította a területen létesítendő mélygarázzsal kapcsolatos terveit - visszavonta a népszavazási kezdeményezést.

*

Gerstmár Ferenc, az önkormányzat átláthatósági biztosa beszámolt az elmúlt évben végzett munkájáról. Online elérhetővé váltak a közgyűlések hangfelvételei (ezen a linken), az ingatlanszerződések (itt), az ingatlanvagyon katasztere pedig itt. Önkéntes alapon a polgármester és hat képviselő tette közzé vagyonnyilatkozatát itt.

*

A „Horgony” Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány beszámolt a pszichiátriai betegek nappali ellátásáról 2015. évben. A nappali ellátás a legsúlyosabb pszichés megbetegedésben szenvedők, a nagy pszichiátriai kórképekben (főként depresszió, skizofrénia) megbetegedetteknek jelent reszocializációs és rehabilitációs lehetőségeket. A szolgáltatás egyéni szükségletekre alapozott, hosszabb távú ellátásokat kínál. A nappali ellátás célja a pszichiátriai betegek minél teljesebb társadalmi re-integrációja. 2015-ben az ellátottak száma 33 fő volt, ebből férfi: 16 fő, nő: 17 fő.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület beszámolt a hajléktalan-ellátást biztosító Befogadás Háza 2015. évi feladatainak teljesítéséről. 2015-ben összesen 385 hajléktalan ember vette igénybe az intézmény összes ellátási egységeinek szolgáltatásait. Itt egyaránt értjük azokat, akik rendszeresen bejártak az egyes ellátási egységek szolgáltatásait igénybe venni, és azokat az embereket is, akik csak egy-egy alkalommal kértek segítséget.Az igénybe vevők létszáma a 2014-es évhez képest 6%-al csökkent.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület beszámolt a Veszprémi Támogató Szolgálat 2015. évi feladatainak teljesítéséről. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Támogató Szolgálata 2015-ben 27 fő fogyatékkal élőnek biztosított személyi segítést és szállító szolgáltatást. Személyi segítőik 2774 gondozási órában látták el gondozottjaikat. A szállító szolgáltatás keretein belül gépkocsijuk 14.286 km-t tett meg. Két személyi segítő és egy gépkocsivezető áll a fogyatékkal élők és családjaik rendelkezésére. A szállítást egy akadálymentesített VW Crafter gépkocsival végzik. Céljuk a fogyatékos személyek saját lakókörnyezetében történő segítése, életvitelének megkönnyítése elsődlegesen a lakáson kívüli szolgáltatások elérésének segítésével, valamint önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása.

A TÁMASZ 2 Idősek Otthona Veszprém Szociálisellátó Nonprofit Kft. beszámolt az idősek átmeneti és tartós bentlakásos ellátásáról 2015. évben. A 66 fős engedélyezett létszámból 24 fő idősek otthona, 42 fő pedig átmeneti ellátás (időskorúak gondozóháza). A 66 fős engedélyes létszámú intézmény csak 24 fő idősek otthona ellátott után részesül állami normatívában, a 42 fős átmeneti ellátásra nézve nem kap normatív állami támogatást.

*

Némedi Lajos alpolgármester tájékoztatta a közgyűlést a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés tapasztalatairól. Ezek szerint a begyűjtött anyag tisztább, mint a korábban szigetekről beszállított hulladék volt. Azon ingatlanhasználók, akik átvették az edényeket, - néhány kivétellel – lelkiismeretesen végzik a szelektív hulladékgyűjtést. A szelektív hulladékgyűjtők esetében ritkán tapasztalható túlcsordulás, ez azt jelenti az eddigi tapasztalatok alapján, hogy a havi 1 alkalommal történő begyűjtés megfelelő, elégséges. Gyakori probléma, hogy az ingatlanhasználó ugyan nem felejti el kihelyezni az edényt, de ezt nem kora reggel teszi meg, gondolván később ér oda a gyűjtő jármű, így esetlegesen mégis lemarad az ürítésről.


Ez történt még

  • Módosították a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány és a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet alapító okiratát.
  • Kezdeményezték a Kádárta Városrész Fejlesztéséért Alapítvány és a Veszprém város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítvány megszüntetését
  • A VMJV Egészségügyi Alapellátási Intézmény beolvadt a Veszprém Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődéje költségvetési szervbe
  • Módosították az önkormányzat és a Kolostorok és Kertek Kft. közötti megállapodást
  • Zárt ülésen döntöttek a Ranolder-díj, a Pro Civitate díj és a Gizella-díj adományozásáról
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.