2021. november 28.
//
Stefánia névnap

A közlekedés fejlődhet legjobban a Dózsavárosban

2016. április 29. 16:57
A Dózsavárosban folytatódott a polgármester konzultációs fórumsorozata pénteken.

Porga Gyula ismertette az előző uniós ciklus legfontosabb eredményeit és az aktuális, 2020-ig tartó időszakra vonatkozó terveket. A konzultáció során arra kérik a lakosságot, hogy mondjon véleményt ezekről az elképzelésekről.

Dózsavárosban a csapadékvíz-elvezetés problémáját oldják meg; a Pápai utat összekötnék a Házgyári úttal, és ezen a környéken kerékpárutat is létesítenének. Megújul a városrész orvosi rendelője. Ugyan nem itt valósul meg, de a Dózsaváros problémáira is reflektál az intermodális csomópont kialakítása, ami a menetrend-változás mellett abban is érinti a városrész lakóit, hogy megszűnik az itt működő volán-telep (az a vasútállomás mellé költözik majd), és lecserélnék az autóbusz-állomány nagy részét is. Befejeznék a belső körgyűrűt: első lépésben a Pápai út és a Tüzér utca közötti szakasz épülhet meg, az innen a Jutasi útra átkötő szakasz forrása egyelőre még bizonytalan.

Teljesen felújítanák a színházat, visszaállítanák az eredeti bejáratot a park felől, ezt a régi mozi épületének és a régi ének-zenei iskolának a rehabilitációjával egy ütemben tervezik megvalósítani. Ezekben a régóta elhanyagolt épületben a színházat kiszolgáló létesítményt alakítanának ki, és egy többfunkciós kulturális teret (táncház, mozi, bábszínház) hoznának létre. Szintén rendeződhet a gyerekkórház és a volt piarista gimnázium sorsa, előbbiben a Heim Pál Alapítvány együttműködésével gyermek-egészségügyi központ jönne létre, utóbbiban pedig várostörténeti múzeumot alakítanának ki.

A dózsavárosi lakosok több kérdést is feltettek a polgármesternek. Érdeklődtek az egykori Dimitrov sorsáról, most úgy tűnik, hogy irodai funkció költözhet az egykori művelődési házba. A Dohnányi zeneiskola Völgyhíd téri épületét megpróbálják értékesíteni, de egyelőre nem sikerült vevőt találni rá.

Érdeklődtek Csatár sorsával kapcsolatban is. Mivel az a „városrész” nem belterület, elvileg nem is lehetett volna oda építkezni. Rossz tendencia, hogy túl olcsón lehet ott házat venni, és emiatt a Házgyári út 1-ben korábban tapasztalt állapotok alakulhatnak ki. Ezt a folyamatot úgy lehetne megakadályozni, hogy infrastruktúrájában fejlesztenék a környéket, felnyomva ezzel az ingatlanárakat. Halmay György önkormányzati képviselő is egyetértett ezzel: mivel Csatár alatt található a város egyik legnagyobb vízbázisa, a csatornázatlanság veszélyezteti a vízkészletet. Ezt szem előtt tartva olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amik nem járnak az ottani lakosság létszámának növekedésével.

Csererdőben megtették az első fontos lépést: sikerült önkormányzati tulajdonba venni a korábban magánkézben lévő úthálózatot. Elkészültek a tervek az úthálózat és a vízelvezetés rendezésére, az következő 2-3 évben megoldódhatnak ezek a problémák.

Szóba került még a belvárosi parkolóhely-hiány, a hulladékszállítási díj rendszere, a Dózsa iskola kerítésének állapota és a klubkönyvtár bővítése is.

Söge
Ge. Á.

További cikkek

Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.
Új étterem várja a turistákat Eplényben
Új étterem várja a turistákat Eplényben
Új bisztró és szálláshely nyitott november közepén Eplényben.
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
A beruházásban toldaléképülettel bővült az intézmény tantermi szárnya, valamint zenetermeket, fejlesztőszobákat, és új tornatermet is építettek.
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.