2022. december 2.
//
Melinda névnap

Szakszerű és könnyű volt a magyar érettségi

2016. május 1. 19:44
eduline, twitter / fotó: MTI
Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja szerint nem feltétlen könnyű az idei magyarérettségi. A diákok tweetjei alapján viszont igen.

Az eduline kérdésére a szövegértés feladatrészt jónak, megoldhatónak értékelte Schiller Mariann, kiemelve, hogy komoly segítség volt a bekezdések számozása, amikre aztán a feladatoknál is hivatkoztak. Ugyanakkor az érvelés „kínos” volt, mivel szerinte nem is érvelés, inkább igazolás volt. Azt is aggályosnak tartja, hogy drámai művekből kér a feladat hivatkozást, amit ez alapján fejből kéne ismernie a diákoknak. Hozzátette, a törvény szerint egyáltalán nem kötelező irodalmi témát feladni.

Schiller Mariann szerint az összehasonlító elemzésben közölt két vers igényes, szép, ám borzasztó nehéz. Volt olyan diák, aki a hosszúságától rettent meg, ám a szakember szerint ez éppen segít az elemzésben. Összességében nem egyszerűbb, hanem szakszerűbb volt az idei magyarérettségi az előző évi feladatokkal összahasonlítva.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a hétfői magyar érettségi szövegértési feladata kitűnő volt, a szövegalkotáson belül Arató László a novellaelemzést könnyűnek és jól megoldhatónak nevezte, és úgy vélte, az érvelő feladatot vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul lehetett megírni. Az összehasonlító verselemzést ugyanakkor kevésbé szerencsés választásnak tartja a tételalkotók részéről.

A feladatsorról a vizsgázó diákoknak is megvolt a véleményük. A Twitter közösségi oldalon a legtöbben könnyűnek érezték a mai vizsgát.

vehir.hu