2021. július 23.
//
Lenke névnap

Átláthatóbb az önkormányzat működése

2016. május 5. 12:08
Online elérhetőek a közgyűlések hangfelvételei, az ingatlanszerződések és a képviselők vagyonnyilatkozatai. A veszprémi átláthatósági biztos, Gerstmár Ferenc számolt be az elmúlt egy év tapasztalatairól csütörtökön.

A veszprémi önkormányzat 2015. április 30-án alkotta meg a közérdekű adatok nyilvánosságának helyi szabályairól szóló határozatát. Ekkor nevezték ki átláthatósági biztosnak Gerstmár Ferencet (LMP) is, akinek feladata az Infotv.(törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) betartásának ellenőrzése és elősegítése a veszprémi önkormányzatnál, a költségvetési szerveknél, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál.

Gerstmár Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a határozat életbe lépésével havonta teljes terjedelmű hangfelvétel készül a közgyűlésekről, melyek IDE kattintva érhetők el.

A nemzeti vagyonról szóló törvény hatálya alá tartozó ingatlanok értékesítésével kapcsolatos szerződések szintén elérhetőek Veszprém honlapjáról. Az önkormányzati kataszter pedig ITT olvasható.

A városi honlapon elérhetőek azoknak a képviselőknek a vagyonnyilatkozatai is, akik önkéntes alapján azt a nyilvánosságra kívánták hozni. 2015-ben a polgármester és három képviselő, 2016-ban pedig a polgármester és hat képviselő élt a lehetőséggel. A vagyonnyilatkozatok a képviselői profilok alatt, ITT érhetők el.

Gerstmár Ferenc kitért arra is, hogy munkájának köszönhető, hogy a város honlapján elérhető az egységes szerkezetű költségvetés, és a közbeszerzések folyamata is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy egy Veszprémre szűrt adatbázist is szükséges lenne létrehozni.

A képviselő elmondta, javult az átláthatóság, ám a hiányosságok pótlása és a közérdekű adatok nyilvánosságának szélesítése nem lezárt folyamat.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt
Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt
Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő péntek délelőtt beszélt arról, hogy munkacsoport vagy ideiglenes bizottság felállítását sürgeti annak kivizsgálására, hogyan lehetne megállítani a lakosságszám csökkenését Veszprémben.
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
1540 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Pannon Egyetemen, ezzel a tavalyi évhez képest 11%-kal nőtt a felvettek száma.
Kiderült, kit hova vettek fel
Kiderült, kit hova vettek fel
Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.