2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Átláthatóbb az önkormányzat működése

2016. május 5. 12:08
Online elérhetőek a közgyűlések hangfelvételei, az ingatlanszerződések és a képviselők vagyonnyilatkozatai. A veszprémi átláthatósági biztos, Gerstmár Ferenc számolt be az elmúlt egy év tapasztalatairól csütörtökön.

A veszprémi önkormányzat 2015. április 30-án alkotta meg a közérdekű adatok nyilvánosságának helyi szabályairól szóló határozatát. Ekkor nevezték ki átláthatósági biztosnak Gerstmár Ferencet (LMP) is, akinek feladata az Infotv.(törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) betartásának ellenőrzése és elősegítése a veszprémi önkormányzatnál, a költségvetési szerveknél, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál.

Gerstmár Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a határozat életbe lépésével havonta teljes terjedelmű hangfelvétel készül a közgyűlésekről, melyek IDE kattintva érhetők el.

A nemzeti vagyonról szóló törvény hatálya alá tartozó ingatlanok értékesítésével kapcsolatos szerződések szintén elérhetőek Veszprém honlapjáról. Az önkormányzati kataszter pedig ITT olvasható.

A városi honlapon elérhetőek azoknak a képviselőknek a vagyonnyilatkozatai is, akik önkéntes alapján azt a nyilvánosságra kívánták hozni. 2015-ben a polgármester és három képviselő, 2016-ban pedig a polgármester és hat képviselő élt a lehetőséggel. A vagyonnyilatkozatok a képviselői profilok alatt, ITT érhetők el.

Gerstmár Ferenc kitért arra is, hogy munkájának köszönhető, hogy a város honlapján elérhető az egységes szerkezetű költségvetés, és a közbeszerzések folyamata is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy egy Veszprémre szűrt adatbázist is szükséges lenne létrehozni.

A képviselő elmondta, javult az átláthatóság, ám a hiányosságok pótlása és a közérdekű adatok nyilvánosságának szélesítése nem lezárt folyamat.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Sorozatot indítunk a Vehíren, amiben azt vizsgáljuk, hogy milyen gyorsan lehet eljutni egy-egy városrészbe. Indul a verseny, megmérkőzik egymással az autó, a tömegközlekedés és a gyalogos.
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdálkodási kara július 31-től a veszprémi Pannon Egyetemhez kerül át felsőoktatási törvény módosításával - közölte a fővárosi felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.
Elfogadta a parlament a 2021-es költségvetést
Elfogadta a parlament a 2021-es költségvetést
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap