2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Átláthatóbb az önkormányzat működése

2016. május 5. 12:08
Online elérhetőek a közgyűlések hangfelvételei, az ingatlanszerződések és a képviselők vagyonnyilatkozatai. A veszprémi átláthatósági biztos, Gerstmár Ferenc számolt be az elmúlt egy év tapasztalatairól csütörtökön.

A veszprémi önkormányzat 2015. április 30-án alkotta meg a közérdekű adatok nyilvánosságának helyi szabályairól szóló határozatát. Ekkor nevezték ki átláthatósági biztosnak Gerstmár Ferencet (LMP) is, akinek feladata az Infotv.(törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) betartásának ellenőrzése és elősegítése a veszprémi önkormányzatnál, a költségvetési szerveknél, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál.

Gerstmár Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a határozat életbe lépésével havonta teljes terjedelmű hangfelvétel készül a közgyűlésekről, melyek IDE kattintva érhetők el.

A nemzeti vagyonról szóló törvény hatálya alá tartozó ingatlanok értékesítésével kapcsolatos szerződések szintén elérhetőek Veszprém honlapjáról. Az önkormányzati kataszter pedig ITT olvasható.

A városi honlapon elérhetőek azoknak a képviselőknek a vagyonnyilatkozatai is, akik önkéntes alapján azt a nyilvánosságra kívánták hozni. 2015-ben a polgármester és három képviselő, 2016-ban pedig a polgármester és hat képviselő élt a lehetőséggel. A vagyonnyilatkozatok a képviselői profilok alatt, ITT érhetők el.

Gerstmár Ferenc kitért arra is, hogy munkájának köszönhető, hogy a város honlapján elérhető az egységes szerkezetű költségvetés, és a közbeszerzések folyamata is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy egy Veszprémre szűrt adatbázist is szükséges lenne létrehozni.

A képviselő elmondta, javult az átláthatóság, ám a hiányosságok pótlása és a közérdekű adatok nyilvánosságának szélesítése nem lezárt folyamat.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap