2021. október 22.
//
Előd névnap

Óvjuk meg a veszprémi városképet!

2016. május 5. 16:05
A turizmus és az itt élők szempontjából sem mindegy, milyen képet mutat magáról Veszprém – ez volt az egyik legfontosabb megállapítása a belvárosban tartott lakossági konzultációnak.

Folytatódik Porga Gyula konzultációs fórumsorozata: csütörtökön a Lovassy László Gimnáziumban ismertette a következő fejlesztési ciklusra vonatkozó terveket Némedi Lajos alpolgármesterrel.

A polgármester szerint a legégetőbb problémát az úthálózat rossz állapota és az elavult forgalmi rendszer jelenti. Ezt a belvárosban két új körforgalmi csomópont megépítésével oldanák meg a Bajcsy-Zsilinszky út – Mártírok útja – Brusznyai Árpád utca kereszteződésénél, a parkolási problémák kiküszöbölésére pedig a Mártírok útján, a Vérellátóval szemben terveznek felhúzni egy több szintes parkolóházat. A forgalom csökkentésére alternatívát jelenthet a közösségi közlekedési hálózat fejlesztése és népszerűsítése, illetve kerékpárutak létesítése.

Szóba került az intermodális csomópont kialakítása is; ennek értelmében a jelenlegi buszvégállomás a vasútállomás mellé költözne le, különböző átszállópontokat jelölnének ki a városon belül (így a jelenlegi buszpályaudvar helyén is), és sokkal dinamikusabban és sűrűbben indulnának helyi járatok. Ezt úgy oldanák meg, hogy az utazóknak továbbra se kerüljön többe a közlekedés.

A konzultáción a belvárosi lakosok igencsak aktívan vettek részt, és több kérdést is feltettek a polgármesternek. A Buhim-völgyi Baráti Kör képviselője arról érdeklődött, mikor folytatódhat a völgy közlekedési rendjének javítása, amit 2007-ben már elkezdtek a híd felújításával, azóta azonban leállt. Most úgy néz ki, újra napirendre tűzik, és kétirányú helyett egyirányúsíthatják a forgalmat. Felmerültek olyan elképzelések is, hogy a Benedek-hegy alatti közpark helyén társasházakat építsen a tulajdonos, az önkormányzat azonban ezt elutasította. Folyamatosan dolgoznak a beomlott, megrongálódott utak kijavításán is – idén a gépjárműadóból befolyt összeg 100%-át erre fordítják.

Volt aki felvetette azt is, valóban szüksége van-e a városnak biomassza fűtőmű építésére. Egyesek szerint a biomasszának nincs akkora fűtőértéke, mint amennyi költséget az erőmű megépítése igényelne, ráadásul amellett, hogy nem túl szép látvány, még légszennyező is. A polgármester szerint azonban a mostani gázfűtés mellett is szabadulnak fel káros anyagok, a biomasszával – ami Európában bevett szokás – pedig remekül csökkenthetők a rezsiköltségek. Emellett részben ez biztosítaná a sportuszoda mellett épülő jégcsarnok fenntartását, valamint egy napenergia parkot is terveznek Veszprém külterületére, arra azonban a polgármester szerint is figyelni kell, hogy ezt esztétikusan oldjuk meg, és ne romboljuk a városképet.

A városképnél maradva, többen is nehezményezték a Kossuth utcán feltűnt, fagyizóként funkcionáló alumínium pavilonokat. Ehelyett inkább mediterrán hangulatú sétálóutcát kellene kialakítani, ahol a vendéglők elé kiülve élvezhetnénk a jó időt – ez a turizmus szempontjából is hasznos lenne. A polgármester elmondása szerint több pavilont is terveznek még ide, de azok csak akkor készülnek el, ha lesz rá bérlőjük, önkormányzati tulajdonú üzletük azonban nincs a városrészben.

Többen érdeklődtek az egészségházzal kapcsolatban is, ami a tervek szerint a Kossuth iskola mellett fog megvalósulni három belvárosi praxissal és egy védőnői rendelőintézettel; a reptérrel kapcsolatos kérdésekre reagálva pedig Porga Gyula elmondta, mivel az újra az önkormányzathoz került, most ipari parki fejlesztésekben gondolkodnak.

A fórumon szóba került még a Laczkó Dezsó Múzeum környékének renoválása és egy lift kialakítása, a belvárosi hajléktalanok helyzetének kezelése, valamint a régi épületek rekonstrukciója is – utóbbiakról itt és itt írtunk részletesen.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Fókuszban a foglalkoztatás
Fókuszban a foglalkoztatás
Nyolcadik alkalommal tartottak Veszprém Megyei Foglalkoztatási Fórumot a „Veszprém megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében, ezúttal online formában.
Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben
Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben
A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
A főút négysávosítása és a 82-es úttal való összekötése mellett tervben van többek között egy gyulafirátóti elkerülő építése, valamint a Füredi és Pápai út csomópontjai közötti szakasz négynyomúsítása.
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új helyszínen nyitotta meg kapuit a veszprémi Pannon Egyetem konditerme az egyetemi tornacsarnok pinceszintjén.
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.