2018. július 16., hétfő
Valter névnap

Völgyhídra és napelemparkra vágynak a veszprémiek

Két hét múlva ér véget a városi konzultáció, a polgármester azonban már szerda délelőtt beszámolt az eddig beérkezett válaszokról.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a válaszok, és az elmúlt hetekben nyolc személyes találkozót is szerveztek a város különböző pontjain.

Hozzátette: a kérdőíveket terjesztő cég nem látta el maradéktalanul a feladatát, sokan nem kapták meg a konzultációs füzeteket, ezért a következő két hétben a város különböző közterületein standokkal települnek ki, ahol a lakosok hozzájuthatnak a kiadványokhoz.

Az eddig beérkezett válaszok alapján a veszprémiek döntő többsége egyetért azokkal a célokkal, amiket a városvezetés kitűzött. A terveket meghatározó stratégiát a képviselők egyhangúan elfogadták, de az ilyen léptékű programok esetében fontos, hogy a lakosság is elmondja a véleményét – fogalmazott a polgármester.

A konzultációs ívek kitöltői az iskolai osztályzatoknak megfelelően 1-től 5-ig értékelhetik a tervezett fejlesztéseket. Az eddig beérkezett válaszok alapján a legmagasabb osztályzatot, 4,1-es átlagot két programelem kapott: a belső körgyűrű befejezése a Pápai és a Jutasi utak között; és a napelempark. A legalacsonyabb osztályzatot, 3,2-es átlagot az elektromos töltőállomások telepítése kapta.

Két kérdéskör is jó támogatottsággal rendelkezik: az élhető város programcsomag (ennek része a Mártírok úti pakolóház és a közösségi közlekedés fejlesztése is), illetve az útépítéseket is várják a veszprémiek: jó értékelést kapott az OTP-kórház csomópontba tervezett kettős körforgalom is.

Az energiahatékonyság programcsomagban volt a legnagyobb szórás: a legnépszerűbb és a legkevésbé támogatott elemek is ebben szerepelnek. A sokat vitatott biofűtőmű 3,5-ös átlagot ért el.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a lakossági fórumokon a résztvevőket a nagy volumenű beruházások helyett leginkább a szűkebb lakókörnyezetük megújulása, fejlődése érdekelte. A legnagyobb vitát a biofűtőmű telepítése váltotta ki a Bakonyalján élők körében. A polgármester megígérte nekik, hogy mielőtt a fizikai megvalósítás elkezdődne, egyeztetni fognak velük. „Nincs olyan kényszer, hogy azt mindenképpen azon a területen valósítsuk meg, ha olyan ellenállásba ütközünk, ami ellehetetleníti a beruházást, akkor vissza fogunk lépni – ahogy azt a múltban is tettük hasonló esetekben” – fogalmazott.

Porga Gyula arra biztatta a veszprémieket, hogy – ha még nem tették – a hátralévő két hétben mondják el a véleményüket. A már említett standok május 26. és június 10. között minden hétköznap megtalálhatók lesznek a veszprémi közterületeken, de az ívet online is ki lehet tölteni a konzultacio.veszprem.hu oldalon.