Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

175 ezer aláírásnál tart Kész

2016. május 26. 13:07
A parlamenti képviselő közlése szerint összesen 175 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéséhez.

Jövő péntekig eldől, hogy kötelezően kiírandó népszavazás lesz-e Kész Zoltán független országgyűlési képviselő kérdéséből, vagy az Országgyűlés szabad döntése marad, hogy kiírja a referendumot. A kezdeményező június 3-án adja le a Nemzeti Választási Irodánál az állami vezetők bérplafonjának eltörlését irányzó kérdéshez összegyűlt aláírásokat, amelyekből jelenleg 175 ezer van nála.

„Ez az Orbán-Habony rezsim elleni legsikeresebb népszavazási kezdeményezés, mert 2012-ben az LMP 160 ezer, míg tavaly az Új Magyar Köztársaság Egyesület 87 ezer aláírást tudott összeszedni. A gyűjtést az utolsó napig folytatjuk, és ha időközben beérkeznek a kezdeményezést támogató pártok és civil szervezetek még át nem adott ívei, jó eséllyel ősszel sor kerülhet a valódi népszavazásra is” – mondta Kész Zoltán. A referendum kötelező kiírásához 200 ezer állampolgári aláírás szükséges, 100 ezer aláírás felett pedig az Országgyűlésnek kell határoznia, hogy kiírja-e a népszavazást.

A kvótareferendummal kapcsolatban a képviselő kijelentette: „Valójában mindkét népszavazás az Orbán-Habony rezsimről szól. Míg a kormány által kezdeményezett EU-ellenes referendumot minden bizonnyal Habony Árpád találta ki, a több százezer támogató aláírással hitelesített valódi népszavazással őt és az egész Orbán-Habony rezsimet zavarhatjuk el. Valójában mindkét referendum politikai kérdéssé válik: az egyik a Fidesz-kormány melletti kiállást, a másik az Orbán-Habony rezsimmel szembeni elégedetlenséget mutathatja meg.”

Kész a közvélemény-kutatások alapján is bizakodó: minden mérés azt mutatja ugyanis, hogy az országban sokkal több a kormányzással elégedetlenek száma, mint amennyien szimpatizálnak működésükkel. Ami pedig a konkrét kérdést, az állami vezetők kétmillió forintos bérplafonjának eltörlését illeti: elsöprő a kezdeményezést támogatók aránya. „A Republikon Intézet május elején végzett, reprezentatív kutatása megmutatta, az összes megkérdezett 85%-a támogatja a bérplafon bevezetését, a Fidesz-szavazóknak is a 83%-a ellenzi a magyar mércével pofátlanul magas fizetéseket és béremeléseket” – ismertette a számokat Kész.

„Látjuk, hogy a kormány az adófizetői pénzekből sok milliárd forintos kampányt folytat saját népszavazási kezdeményezésének népszerűsítésére. Arra szólítom fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Rogán Antal propagandaminisztert, hogy a jövőben minden népszavazási kezdeményezést, így a valódi, népakarat által hitelesített referendumokat is ugyanakkora összeggel propagálják, mint amennyit az EU-ellenes kvótafererendumra költenek” – zárta Kész Zoltán.

A referendumot kezdeményező egyéni országgyűlési képviselő, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét 2015. februárban lebontó Kész Zoltán kiemelte: külön büszke arra, hogy szűkebb környezete, Veszprém és a választókerületébe tartozó 24 környező település sajátjának érzi a népszavazást. Saját választókerületéből 7000 aláírás gyűlt össze, és innen ugyanennyi aláírással segíti Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő földprivatizáció megakadályozását célzó népszavazási kérdését, amelynek leadási határideje június 28-a lesz.

vehir.hu
további cikkek
Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. ma 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57 Veszprémi politikus is felkerült a Fidesz-KDNP EP-listájára választás 2024 Veszprémi politikus is felkerült a Fidesz-KDNP EP-listájára Kiderült, hogy a kormánypártok mely politikusai szerepelnek majd a listán a június 9-ei európai parlamenti választásokon. A listavezető Deutsch Tamás, a huszonegy fő között pedig egy veszprémi politikus is van. 2024. április 11. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.