Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Szüleink után a legfontosabb minták

2016. június 1. 17:59
A jövő generációjának nevelésében kimagasló munkát végző óvodai és iskolai pedagógusokat díjaztak szerdán a városi pedagógus napi ünnepség alkalmából.

1959 óta minden évben június első vasárnapján ünnepeljük a pedagógusokat, ennek apropóján városunkban is megtartották a hivatalos pedagógus napi ünnepséget szerdán, a Lovassy Gimnáziumban.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, a pedagógusok munkája semmilyen más foglalkozáshoz nem hasonlítható, életre szóló hivatás. Nemcsak oktatói és nevelői ők a gyerekeknek, de a legfontosabb minták is a szülők után. Büszkék lehetünk veszprémi pedagógusainkra, akik magas szintű szakmai munkájuk mellett óvó, védő, szerető, támogató lelkiséggel állnak gyermekeink mellett. Ez a lelkiség pedig felnőttként is elkísér. Magam is megtapasztaltam, hogy egy-egy bölcs szavuk, mondatuk hosszú évtizedekkel később is eligazítást mutat, tanácsot ad nehéz élethelyzetekben – fogalmazott a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

A pedagógus munka felelőssége éppen abban rejlik, hogy hosszú évtizedekre meghatározza a tanítvány szellemi világát, magatartását. Tanár és tanítvány kapcsolata, a tanítvány boldogulása, életének sikere mindennél fontosabb. Számunkra, veszprémiek számára ezért is különösen fontos a pedagógusok munkája, mert Veszprém az oktatás, a kultúra, a tudomány városa. Iskolaváros, mely ezer éves hagyománnyal rendelkezik az ifjúság nevelésében. Egyetemünk nemzetközileg is elismert, alap- és középfokú oktatási intézményeink országosan is kiváló szinten teljesítenek. Ez legfőképp a pedagógusok érdeme – osztotta meg ünnepi gondolatait Porga Gyula.

A városi ünnepségen adták át a Ranolder-díjakat is, az oktatás-nevelés területén kimagasló munkát végzett és példamutató tevékenységet folytató pedagógusoknak. 2016-ban Veszprém MJV Önkormányzata Ranolder-díjat adományozott Gerölyné Joó Katalinnak, Remete Jánosnénak, Wenczel Zsuzsannának és Szauer Istvánnak.

Gerölyné Joó KatalinGerölyné Joó Katalin

Gerölyné Joó Katalin tanítói diplomáját az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán szerezte. 1994­től dolgozik Veszprémben, a Báthory István Általános Iskolában működő Kék Madár Személyközpontú Programban, melynek meghatározó egyénisége. Munkáját szakszerűen és lelkiismeretesen végzi. Változatos nevelési­ oktatási módszerekkel törekszik diákjai érdeklődését felkelteni, egyéni, tanulást támogató eszközöket készít. Gyakorlati tanácsokkal, hasznos ötletekkel látja el kollégáit. Számos pedagógus módszertani és meseíró pályázaton vett részt és szerzett elismerést. Tanítványai is hosszú évek óta szerepelnek a díjazottak élvonalában a különböző pályázatokon és versenyeken. Tehetségét, tapasztalatait megosztja másokkal is, projektmunkái megjelentek különböző kiadványokban.

Remete JánosnéRemete Jánosné

Remete Jánosné 1981-­től dolgozott Veszprém különböző óvodáiban óvodavezető­ helyettesként, óvodavezetőként és óvónőként egyaránt. 2013 óta a Veszprémi Csillag Úti Körzeti Óvoda Cholnoky Jenő lakótelepi tagóvoda óvodapedagógus, általános vezető helyettese. Vezetői munkájában mindig elsődleges szerepet játszott az intézménybe járó gyerekek érdekének teljes mértékű figyelembevétele, a boldog gyermekkor biztosítása. Nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok teremtésére és őrzésére, ezzel biztosítva önálló arculatot óvodájának. Fontosnak tartotta az óvodában meglévő értékek megőrzését, az óvodapedagógusok szakmai fejlődését és kiteljesedését, az integrált nevelést. Munkáját a rendszeresség és a következetesség valamint a családok partnerként való elfogadása jellemezte.

Wenczel ZsuzsannaWenczel Zsuzsanna

Wenczel Zsuzsanna magyar­ orosz szakos diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetemen, német szakos diplomáját pedig a Veszprémi Egyetemen szerezte. 1998 óta a Lovassy László Gimnázium tanára, ahol saját bevallása szerint szellemi otthonra talált. Ma a gimnázium egyik meghatározó tanáregyénisége, töretlen lelkesedését, hivatástudatát tanítványai és kollégái egyaránt érezhetik. Tanítványaival számos versenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Felejthetetlen irodalmi színpadi műsorokkal színesíti az iskola életét. Hatalmas empátiával, segíteni akarással fordul a tehetséggondozó programban tanuló diákokhoz is, az iskola külföldi kapcsolatainak egyik legaktívabb résztvevője.

Szauer IstvánSzauer István

Szauer István 1984­ben végzett a Pécsi Tanárképző Főiskolán. A Hriszto Botev Általános Iskola tanáraként lelkiismeretes nevelő­ oktató munkát végzett. Tanítványai állandó résztvevői voltak a különböző technika és biológia tanulmányi versenyeknek. Egyéniségének az intézmény életében meghatározó szerepe volt. 1998­ban az iskola igazgatójának nevezték ki. Vezetői munkáját az odafigyelés, a türelem, a sokszínűség, a kollégákkal való hatékony együttműködés jellemezte. 2007­ig, Veszprém MJV Oktatási és Sport Irodájának vezetőjévé történt kinevezéséig volt az általános iskolai igazgatói munkaközösség vezetője. Mind szakmailag, mind erkölcsileg magas színvonalon látta el feladatát. Hosszú évek óta a Pannon Egyetem oktatója. 2012 óta a Klébersberg Intézményfenntartó Központ Veszprém megyei tankerületi igazgatója.

Kanyár ErikaKanyár Erika

Évek óta hagyomány a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub által alapított, Dr. Borsi Lőrinc-díj átadása is, melyet 2016-ban Kanyár Erika, a klub elnöke vehetett át értékes pedagógiai pályafutásáért, és a pedagógus klub közösségéért végzett szerteágazó, áldozatos tevékenysége elismeréseként. Kanyár Erika 37 éven át tanított a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában. Gyors és gépíró, valamint magyar nyelv­ és irodalom szakos tanárként évtizedeken keresztül sikeresen készítette fel a diákjait versenyekre. 2007­ben kapcsolódott be a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub életébe. Kezdetben előadásokat tartott, majd 2011­ben elvállalta a klub vezetését. Vezetőként igyekezett megtartani a hagyományokat, de a folyamatos megújulásra is nagy hangsúlyt fektetett. Sikeres előadások, programok, a 2015­ös szabadegyetem megszervezése és a klub közel fél évszázados fennállásának értékes, gazdag tevékenységét bemutató kiadvány szerkesztése fűződnek a nevéhez.

Az ünnepségen közreműködött a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.