Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legális migrációs lehetőséget teremt az EU

2016. június 7. 19:45 // Forrás: mti
Az európai kék kártya rendszer reformjával és a hatékonyabb integráció elősegítésével a legális migráció lehetőségét teremtené meg az Európai Unió - jelentette be Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Az Európát elérő migránsáradat arra készteti az uniót, hogy megteremtse a legális bevándorlás feltételeit mindazok számára, akik munkához akarnak jutni a kontinensen. "A merev és széttagolt rendszer helyébe egy rugalmas, minden igényt kielégítő új és fenntartható szabályozást ajánl az Európai Bizottság" - hangsúlyozta Avramopulosz. A biztos elmondta, hogy a hatékonyabb integráció és a könnyebb munkához jutás megteremtése érdekében elsősorban az unión kívüli, harmadik országokból érkező, magasan képzett munkaerő számára lesz elérhető az európai kék kártya rendszere.

A migrációs cselekvési csomag részeként ismertetett terv egyrészt a tagországoknak fog segíteni az újonnan érkezett munkavállalók beilleszkedésében, másrészt támogatni kívánja az érintetteket, hogy hatékonyabban részt tudjanak venni az unió gazdasági és társadalmi életében. Avramopulosz a beilleszkedésre vonatkozó uniós cselekvési tervvel kapcsolatban elmondta, hogy az európai társadalmak jövőbeli jóléte, sikere és összetartása szempontjából elengedhetetlen, hogy a harmadik országbeli állampolgárok képesek legyenek gazdasági és társadalmi értelemben hozzájárulni az őket befogadó közösségekhez.

A bizottság által javasolt intézkedések között szerepel az áttelepített, nemzetközi védelemre szoruló személyek oktatása, foglalkoztatása és szakképzése, az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférése, aktív részvétele és társadalmi befogadása. A magas szintű képzettséggel rendelkező migránsok legális munkalehetőségének megkönnyítését célzó európai kék kártya rendszer reformjával kapcsolatban elmondta, hogy a javaslat korszerűsíti a meglévő szabályokat és segítségével az EU hatékonyabban tudja idevonzani és megtartani a magas szintű képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat.

Részleteit ismertetve arról tájékoztatott, hogy az új javaslat egyetlen, az egész unióra kiterjedő rendszert határoz meg, amely felváltaná a magas szintű képzettséget igénylő munkavállalásra vonatkozó párhuzamos nemzeti rendszereket annak érdekében, hogy világosabb helyzet alakuljon ki a kérelmezők és a munkáltatók számára. Az eljárások megkönnyítésével és a kék kártyát alkalmazó tagállamokon belül a 90 napos időtartamot meg nem haladó rövidebb üzleti utak lehetővé tételével fokozza az EU-n belüli mobilitást.

A cselekvési terv megerősíti a kék kártya birtokosainak jogait, lehetővé téve a huzamos tartózkodási engedélyhez való gyorsabb hozzájutást, valamint az azonnali és rugalmasabb munkavállalás lehetőségét. Családtagjaik számára jogot biztosít, hogy az uniós kék kártya birtokosához azonnal csatlakozhassanak. Elmondása szerint az új kék kártya rendszer a becslések szerint éves szinten mintegy 1,4 -6,2 milliárd euró (egy euró mintegy 310 forint) mértékű kedvező gazdasági hatással jár majd az EU-t az eddiginél nagyobb számban választó, magas szintű képzettséggel rendelkező munkavállalók alkalmazásának köszönhetően. Kiemelte: továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik majd annak meghatározása, hogy hány harmadik országbeli állampolgár léphet be az országok területére munkavállalási céllal.

"Ha hosszú távú megoldást akarunk találni a migráció kezelésére, már most el kell kezdenünk az erre irányuló befektetéseket, amelyek mindannyiunk érdekeit szolgálják. A harmadik országbeli állampolgárok korai és eredményes beilleszkedése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a migráció előnyös legyen a gazdaság és a társadalmi összetartás szempontjából.

Az uniós kék kártya rendszerének felülvizsgálatával a magas szintű képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára könnyebb és vonzóbb lehetőséggé válik az unióban való munkavállalás, ami serkenti majd az európai gazdasági növekedést - mondta a biztos.

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11 Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. 2023. november 6. 11:47 Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Nyolc éve áll a magyar határon 165 kilométer hosszú és négy méter magas kerítés, ez idő alatt csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a hatóságok - közölte a kormányszóvivő kedden Röszkén. 2023. szeptember 5. 12:54 Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Az esetről több képet is közzétett Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 2023. július 10. 12:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.