Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Tizenöt éves a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség / – Veszprémből indult az 56-os forradalom –

2008. április 26. 23:00
Akkor tudunk örülni, ha tudjuk, mit jelent a Himnusz „Hozz rá…” kezdetű sora; hogyan tudatosul, majd öntudatosul annak érzése – mondotta Veszprém polgármestere a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség országos elnöksége mai ünnepi ülésén.
 

A forradalom nem azért robbant ki – folytatta –, hogy azt meg kell csinálni, hanem azért, mert valamit nem volt szabad tűrni. Abban az időkben az országnak erkölcstelen, alkalmatlan vezetői voltak, s úgy tűnik, a magyarság nem tanul a saját hibáiból. Debreczenyi János saját emlékeit is felhozta, hiszen édesapja 1956-ban részt vett a forradalmi eseményekben. Befejezésül azt hangsúlyozta, hogy az egyre fogyó magyarságnak erkölcsi-lelki tisztulásra van szüksége. Tartsuk meg az értékeinket, ne vegyüljünk el azokkal, akik arra méltatlanok. Idézte a Bibliát is: senki sem szolgálhat két úrnak. Nem lehet Istent és Mammont egyszerre szolgálni, s  eljön az idő, amikor megmérettetünk…

A folytatásban Fónay Jenő, a POFOSZ alapító elnöke tartott beszédet, melyben azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a forradalom kirobbanásának veszprémi előzményei vannak. Két – később letartóztatott, majd börtönre ítélt – szovjet katona egybehangzóan állította, hogy 1956 októberének első napjaiban (!) Szentkirályszabadján leszállt egy szovjet gép, s a legénységének azt a feladatot adták parancsba, hogy gyakorolja a forradalmárok szétverését. (Érdekességként az is elhangzott, hogy a két katonát 1992-ben Magyarországon kitüntették emberi helytállásukért.)

Fónay Jenő beszédének folytatásában utalt az ötvenhatosok és a holokauszt-jóvátételt kapottak közötti különbségre, az erkölcsi felelősségre, a parlamentben folyó eseményekre (Kóka „cirkusza”) stb. Nekünk kellene először felszólítani a társadalmat, hogy elég volt – hangsúlyozta Fónay –, használjunk ki minden lehetőséget, ébresszük fel a falut, a várost, s a következő választásokon győzni fogunk. Ha megerősítenénk magunkat, s nem egymásra mutogatnánk, hanem „feléjük és rájuk”, akkor ez be is következik.

Az idős szónokot követően az erdélyi Regélők együttes magas színvonalú zenés műsora következett Kányádi Sándor, Wass Albert, Márai Sándor, Tompa Mihály verseire építve.


Befejezésül kitüntetések, emlékérmek, oklevelek kiosztására került sor. Posztumusz Jubileumi Érdemkeresztet kapott Németh László, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pincehelyi Tibor, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség egykori ügyvezető elnöke, illetve mintegy 85 harcostárs, támogató, intézmény, szervezet. A Jubileumi Emléklapot 20-an vehették át vitéz Brenner Imrétől és vitéz Pintér Kornéltól.

A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség ügyvezető elnökének, Brenner Imrének, illetve a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség országos elnökének Dömötör Zoltán alelnök a Jubileumi Érdemkereszt kitüntetést nyújtotta át a 15 éves évforduló tiszteletére.

Zatkalik András
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.