Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tizenöt éves a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség / – Veszprémből indult az 56-os forradalom –

2008. április 26. 23:00
Akkor tudunk örülni, ha tudjuk, mit jelent a Himnusz „Hozz rá…” kezdetű sora; hogyan tudatosul, majd öntudatosul annak érzése – mondotta Veszprém polgármestere a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség országos elnöksége mai ünnepi ülésén.
 

A forradalom nem azért robbant ki – folytatta –, hogy azt meg kell csinálni, hanem azért, mert valamit nem volt szabad tűrni. Abban az időkben az országnak erkölcstelen, alkalmatlan vezetői voltak, s úgy tűnik, a magyarság nem tanul a saját hibáiból. Debreczenyi János saját emlékeit is felhozta, hiszen édesapja 1956-ban részt vett a forradalmi eseményekben. Befejezésül azt hangsúlyozta, hogy az egyre fogyó magyarságnak erkölcsi-lelki tisztulásra van szüksége. Tartsuk meg az értékeinket, ne vegyüljünk el azokkal, akik arra méltatlanok. Idézte a Bibliát is: senki sem szolgálhat két úrnak. Nem lehet Istent és Mammont egyszerre szolgálni, s  eljön az idő, amikor megmérettetünk…

A folytatásban Fónay Jenő, a POFOSZ alapító elnöke tartott beszédet, melyben azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a forradalom kirobbanásának veszprémi előzményei vannak. Két – később letartóztatott, majd börtönre ítélt – szovjet katona egybehangzóan állította, hogy 1956 októberének első napjaiban (!) Szentkirályszabadján leszállt egy szovjet gép, s a legénységének azt a feladatot adták parancsba, hogy gyakorolja a forradalmárok szétverését. (Érdekességként az is elhangzott, hogy a két katonát 1992-ben Magyarországon kitüntették emberi helytállásukért.)

Fónay Jenő beszédének folytatásában utalt az ötvenhatosok és a holokauszt-jóvátételt kapottak közötti különbségre, az erkölcsi felelősségre, a parlamentben folyó eseményekre (Kóka „cirkusza”) stb. Nekünk kellene először felszólítani a társadalmat, hogy elég volt – hangsúlyozta Fónay –, használjunk ki minden lehetőséget, ébresszük fel a falut, a várost, s a következő választásokon győzni fogunk. Ha megerősítenénk magunkat, s nem egymásra mutogatnánk, hanem „feléjük és rájuk”, akkor ez be is következik.

Az idős szónokot követően az erdélyi Regélők együttes magas színvonalú zenés műsora következett Kányádi Sándor, Wass Albert, Márai Sándor, Tompa Mihály verseire építve.


Befejezésül kitüntetések, emlékérmek, oklevelek kiosztására került sor. Posztumusz Jubileumi Érdemkeresztet kapott Németh László, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pincehelyi Tibor, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség egykori ügyvezető elnöke, illetve mintegy 85 harcostárs, támogató, intézmény, szervezet. A Jubileumi Emléklapot 20-an vehették át vitéz Brenner Imrétől és vitéz Pintér Kornéltól.

A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség ügyvezető elnökének, Brenner Imrének, illetve a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség országos elnökének Dömötör Zoltán alelnök a Jubileumi Érdemkereszt kitüntetést nyújtotta át a 15 éves évforduló tiszteletére.

Zatkalik András
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.