Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

HŐSÉGRIADÓ - Tovább melegszik a helyzet

2016. június 24. 8:48

IDŐJÁRÁS

A Vmeteo.hu előrejelzése szerint pénteken a zavartalan napsütést délután gomolyfelhők zavarják, kis valószínűséggel kialakulhat ekkor frissítő zápor, zivatar. Mérsékelt délkeleti szél fúj. A hőmérséklet maximuma 34°C közelében lesz.

Szombaton tetőzik a néhány napos hőség. Sokat süt a nap, de gomolyfelhők is lesznek az égen, csapadék nélkül. A mérsékelt délkeleti szelet időnként élénk lökések kísérik. A hőmérséklet reggel 20°C-ig csökken, a maximum elérheti a 35°C-ot. Vasárnap a napsütéses délelőttöt növekvő gomolyfelhőzet követ, délután nagy eséllyel érkeznek záporok, zivatarok. Hidegfront közelít. A jövő hét elején mérséklődik a forróság, de ismét fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés.

HŐSÉGRIADÓ

Ma a napi átlaghőmérséklet az ország délkeleti felén egyre inkább 27 fok felett, másutt általában 25 fok felett alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a holnapi napon (2016. június 24.) a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.7-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Kérjük, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír, 24 óra múlva is jól látható égés keletkezhet.

KÖZÉRZET

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az egyre melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg, ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasabb lesz a szokásosnál, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

BALATON

Alapvetően napos idő várható, nappali gomolyfelhő-képződéssel, amelyből egy-egy zápor vagy zivatar kialakulását a délutáni, esti órákban nem lehet kizárni. A gyenge (0-15 km/h), legfeljebb időnként mérsékelt (15-25 km/h) változó irányú szél napközben keleti, délkeleti irányból néhol megélénkülhet (~ 25 km/h). Esetleges zápor vagy zivatar környezetében átmenetileg 50-60 km/h feletti széllökések is kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 34 fok körül alakul, késő esti 24, 25 fok körül alakul.

A víz hőmérséklete Csopaknál 25°C.

POLLEN

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is országszerte elérheti a magas szintet. Az útifű, a lórom, a fenyőfélék, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban alakul, bár helyenként közepes is lehet. A libatopfélék és a kenderfélék pollenje továbbra is csak minimális mennyiségben van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a bálványfa, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.