Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C

SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG

2016. június 25. 8:15

IDŐJÁRÁS

A Vmeteo.hu előrejelzése szerint

Szombaton napközben 35°C közelébe melegszik a levegő, ha ezt az értéket esetleg meghaladja, már forró napról beszélünk. Mérsékelt délkeleti szél enyhíti a kánikulát, gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen, de ezekből csapadék még nem valószínű. Késő este is 25°C várható.

Vasárnap nagy jövés-menés lesz a légkörben, egy közeledő hidegfront labilizája a felettünk lévő meleg levegőt. Ebből törvényszerűen égbetörő gomolyok képződnek, melyek aztán zivatarfelhővé erősödve adnak csapadékot, szórnak villámokat és dörögnek hatalmasakat. Hogy ezek a zivatarok pontosan mikor és hol pattanak ki, ez nem tudható előre, ezért aztán mi az eget és a radart lessük holnap, akinek pedig fontos, lessen minket. Hétfőn élénk északnyugati széllel át is robog felettünk a front, nyomában kellemes értékre süllyed a napi felemelegedés. Keddtől ismét lassan melegszik a levegő és kellemes, jórészt napos nyári idő vár ránk egész héten.

HŐSÉGRIADÓ

A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27, 28 fok körül alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy szombaton (2016. június 25.) a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.5-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Kérjük, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

KÖZÉRZET

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az egyre melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg, ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasabb lesz a szokásosnál, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

BALATON

Az igen meleg, napos strandidőt délelőtt fátyolfelhők, délután erősödő gomolyfelhők is zavarhatják. A késő délutáni - esti órákban dél-délnyugat felől zivatarfelhők sodródhatnak a Balaton nyugati térségei fölé, és ott egy-egy intenzív zápor vagy zivatar kialakulhat. A mérsékelt (5-25 km/h) eleinte északkeleti, majd napkközben egyre inkább délkeletire forduló szél reggel a Balaton nyugati medencében, napközben már másutt is megélénkül (25-40 km/h), helyenként egy-egy erős lökés is lehet (40-45 km/h). A szél még akár távoli zivatar esetén is megerősödhet, vagy akár viharossá (>60 km/h) is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 35 fok körül várható. Késő este is még 28-30 fok várható.

A víz hőmérséklete Csopaknál 26 °C.

POLLEN

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is országszerte elérheti a magas szintet. Az útifű, a lórom, a fenyőfélék, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban alakul, bár helyenként közepes is lehet. A libatopfélék és a kenderfélék pollenje továbbra is csak minimális mennyiségben van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a bálványfa, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.