2019. október 20. // Vendel névnap

Nem kapják ingyen a közös piacot a britek

2016. június 29. 16:41
mti
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 másik tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után leszögezte: nem úgy működik, hogy a kiváláskor a britek csak a nekik tetsző együttműködési formákat tartják meg.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában foglaltakat ismertetve elmondta, hogy a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia. A kilépéspártiak egyik fő kampánytémája volt, hogy a brexit esetén meg lehet állítani a más EU-tagállamokból, főleg Közép-Európából érkező bevándorlókat.

"A kilépésről és részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha az Egyesült Királyság elindította a Lisszaboni Szerződés tagországok kilépését szabályozó, 50. cikkében foglalt folyamatot" - tájékoztatott Tusk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba. A 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg London nem jelentette be kilépési szándékát. "Nincs tárgyalás bejelentés nélkül" - hangsúlyozta.

Az unióból való kilépés megszavazásával záruló június 23-i brit referendum új helyzetet teremetett az Európai Unió számára, de az unió elkötelezett a megkezdett közös munka mellett, hogy megoldásokat találjon a problémákra - mondta Juncker, hozzáfűzve, hogy az Egyesült Királysággal kötött szerződések egyelőre nem változnak, beleértve a katonai és védelmi egyezményeket is.

vehir.hu
2019. október 20. // Vendel névnap