Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zöld utat kaptak az energetikai és közlekedésfejlesztések

2016. június 30. 10:52
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót Brányi Mária alpolgármester csütörtök reggel.

Szerdán döntött a közgyűlés több, a TOP keretein belül megvalósuló fejlesztési tervről, miután az elmúlt időszakban komolyan átvizsgálták az egyes csomagokat, a célok elérése érdekében pedig konkrét projekteket is kidolgoztak.

Brányi Mária emlékeztetett: már jó néhány területen elindultak a beavatkozások, az idei évben pedig összesen 6 vagy 7 területen vehetik kezdetét a projektek. 963 millió forintból valósulhatnak meg a foglalkoztatással kapcsolatos fejlesztések, emellett megkezdték az egészségügyi épületek felújítását és a szociális intézmények kialakítását is: egészségház épül a Kabay utcában, valamint egy demens foglalkoztató létrehozását tervezik a belvárosi nyugdíjas otthon foglalkoztatójának átépítésével.

A következő időszak fontos feladata lesz a csapadékvíz elvezetésének megoldása a Dózsavárosban és a kertvárosban, amelyek esetében már megtették az első lépéseket, a későbbiekben pedig a közparkokban, közterületeken terveznek beavatkozásokat. A családbarát munkába állást segíthetik a gyulafirátóti bölcsőde fejlesztésével, az aprófalvi bölcsőde bővítésével, illetve az Egry úti óvoda fejlesztésével kapcsolatos intézkedések. Az alpolgármester asszony elmondása szerint jó úton haladnak a gazdaságfejlesztési tervek előkészületei is, egyedül a várba tervezett kiállítóhely igényel még nagyobb egyeztetéseket.

A tegnapi közgyűlésen döntöttek két nagy fejlesztési csomagról is: az önkormányzati intézmények megújításáról és a fenntartható városi közlekedésfejlesztésről.

Az elmúlt időszakban komplex vizsgálatot folytattak le, ami során értékelték a városi közlekedés jelenlegi helyzetét, majd a jövőbeli célok elérése érdekében kidolgoztak egy cselekvési tervet az egyes projektekre, amely tartalmazza a megoldási módokat és a hozzárendelt forrásokat is.

A most benyújtott pályázat két nagy elemet tartalmaz: dupla körfogalom kialakítását tervezik a Budapest út- Brusznyai utca – Mártírok útja jelenlegi lámpás kereszteződésében, valamint egy szimpla körforgalmat a Kórház utca- Mártírok útja – Bajcsy-Zsilinszky utca csomópontjában. Előbbi esetében az autósoknak már a körforgalomba érkezés előtt dönteniük kell arról, milyen irányban hagyják el a körforgalmat, így annak megfelelő sávba kell besorolniuk. A biztonságos gyalogos áthaladás érdekében pihenőszigeteket alakítanának ki.

A pályázat másik részeként két kerékpárút épülhet ki a vasútállomás és a belváros között, valamint délen a várost a Szabadságpusztával összekötő szakaszon Csopak-Balatonfüred és Alsóörs-Felsőörs irányába. Egy teljesen új rendszerű kerékpáros nyomvonallal bővülne a Cholnoky városrész is, ahol az úttesttel párhuzamosan, de attól szintben elválasztva alakítanák ki a felületeket.

A felsorolt fejlesztések összesen 1 milliárd forintba kerülnek, ezt uniós forrásokból, vagy szükség esetén saját forrásból, ütemezve fogják megoldani.

A közlekedésfejlesztés mellett a Laczkó Dezső Múzeum és a polgármesteri hivatal épületeinek energetikai korszerűsítésére is pályázik az önkormányzat. Előbbi esetében 192 millió forintból gazdálkodhat a város, a cél pedig az, hogy a Medgyaszay István tervei alapján készült épületet annak értékeinek megőrzésével tudják felújítani: ez főleg a nyílászárók cseréjét, a tetőszerkezet korszerűsítését és részleges akadálymentesítést jelentene. A polgármesteri hivatal három Óváros téri épületének fejlesztésére több mint 300 millió forintot tervez elkölteni az önkormányzat – többek között a tetőtér belső hőszigetelését, nyílászárók cseréjét és napelemek elhelyezését tervezik.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy az önkormányzati tulajdonú intézményi műtárgyak felülvizsgálatára az önkormányzat a Művészetek Háza és a Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak segítségével egy munkacsoportot állít fel, valamint szeretnénk biztatni a lakosságot, hogy továbbra is terjesszenek fel értékeket a helyi értéktárba.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.