Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vonatra szálltak a Győr-Veszprém vasútvonal megmentéséért / A Cuha-völgyi vasút ünnepe

2008. április 27. 13:58
A Cuha-völgyi vasút emléknapján közel kétezren jöttek el a bakonyi vonatozásra és túrára. Sólyom László köztársasági elnök családjával, nyolc unokájával szállt fel a megszokottnál lényegesen hosszabb szerelvényre Zircen. A zirci vasútállomáson Talabér Márta, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Ottó Péter, Zirc polgármestere köszöntötték az államfőt.
Az indulás előtt Ottó Péter szólt a túrázókhoz. A mai nap ünnepnap - mondta -, csordultig megtelt a kis bakonyi állomás, de azon vagyunk, hogy minden nap ünnepnap legyen. Meg kell menteni a Győr-Veszprém közti vasútvonalat. Ma mindenki ezért jött, hogy kifejezze, szükség van az ország legszebb vasútvonalára. A szakaszt 1986-ban adták át, 2007-ben pedig ideiglenesen műemléki védelem alá vonta Veszprémtől Bakonyszentlászlóig.Az ünnepi utazás célállomása Porva-Csesznek volt, ahol a sínek mellett mondott köszöntőt Sólyom László, valamint az érintett megyék vezetői, dr. Szakács Imre (Győr-Moson-Sopron megye) és Talabér Márta.
Az államfő személyes megjelenésével is a Győr-Veszprém vasútvonal megtartása mellett demonstrált. "Remélem és várom, hogy a sikeres mentőakciót követően a Magas-Bakonyt átszelő Cupa-patak mentén is kibontakozik a fellendülés. A feltételek adottak: megvan a helyi elszánás és összefogás, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és egyes szakminisztériumok támogatása. A Cuha-völgyi vasút megmaradásának legfőbb biztosítéka, hogy szemünk a pályán legyen" - fogalmazott a köztársasági elnök.Dr. Szakács Imre és Talabér Márta emlékezetettek arra, hogy a civil szervezetek és az önkormányzatok összefogásának köszönhető, hogy ez a vasútvonal lekerült a megszűnésre ítéltek listájáról. Már csak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium végszavára várnak, hogy kimondják, megmarad a vonal - tette hozzá a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke.A rendezvényen oklevelet adtak át mindazoknak, akik a vasút megmetéséért folytatott mozgalmat támogatták. Befejezésül leleplezték, az államfő pedig megkoszorúzta dr. Rómer Flóris és dr. Darnay-Darnyai Béla emléktábláját a porvacseszneki vasútállomás falán.
A túra résztvevői - a különböző nehézségi fokú és hosszúságú utakon - szakértő vezetőkkel elindultak a Bakony felfedezésére.


Fotók az eseményről a képgalériában
Füssy Angéla
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.