Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Busz vagy babakocsi – kizárják egymást?

2016. július 15. 10:24
Nem engedi fel a buszra a babakocsival utazókat egy veszprémi sofőr – erről a Tények számolt be a napokban. Megkerestük az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központot.

A Tények beszámolója szerint „nem engedi fel a buszokra a babakocsis kisgyerekes nőket egy buszsofőr Veszprémben, mondván, hogy ki kellene venniük a gyereket a babakocsiból. Ha nem teszik meg, otthagyja őket a buszmegállóban.” A hírműsor munkatársai több nővel is beszéltek, akik így jártak több különböző időpontban. A sofőr és a forgalmi ügyeletes azzal érvelt, hogy a szabályzatban benne van, hogy össze kell csukni a babakocsit.

Megkeresésünkre Kuti Piroska, az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. kommunikáció, PR, marketing csoportvezetője részletesen idézte a vonatkozó szabályokat. Úgy gondolja, hogy az üzletszabályzatból egy kiragadott részlet hangzott el a hírműsorban, nem a szabályozás lényege.

„Gyermekkocsival szállított kisgyermek elhelyezése és felügyelete minden esetben a kísérő feladata azzal a kiegészítéssel, hogy a gyermekkocsiban vagy ölben történő szállításáról is a kísérő dönt.

Gyermekkocsiban a kisgyermek csak a kocsi rögzített állapotában és a gyermek bekötése esetén szállítható.

A gyerekkocsit akkor is elmozdulás ellen rögzíteni kell, ha a gyermek nem abban utazik.”

„Az utazáskor igénybe vett IKARUS 260 típusú autóbusz sajnos nem alkalmas a babakocsik biztonságos rögzítésére. Ezt figyelembe véve munkavállalónk az esetleges baleset megelőzésére való tekintettel, véleményünk szerint jogszerűen járt el” – olvasható a válaszban.

Nem minden típus alkalmas a babakocsi biztonságos rögzítéséreNem minden típus alkalmas a babakocsi biztonságos rögzítésére

Minden esetben követelhető-e az utastól, hogy a babakocsit összecsukott állapotban szállítsa?

Az üzletszabályzatra hivatkozva az ÉNYKK szerint „természetesen nem, de a konkrét eset utazási körülményei alapján, véleményünk szerint a gyermek kísérőjének ölében való utaztatása és a babakocsi összecsukott állapotban történő szállítása lett volna a legbiztonságosabb megoldás.”

„Munkavállalóinkkal szemben elvárás az udvarias, utas centrikus viselkedés, de ugyanannyira a felelős, az utasok biztonságát maximálisan szem előtt tartó magatartás is."

"Az érintett autóbuszvezető véleményünk szerint alapvetően ezen elvek szerint járt el, de az eset kapcsán való meghallgatása során felhívtuk figyelmét a szolgáltató szemléletű magatartás fontosságára” – kommentálták a buszvezető eljárásmódját.

Megkérdeztük, hogy a buszvezetőnek kell-e, lehet-e segíteni a babakocsis kismamáknak a felszállásban, a kocsi összecsukásában?

„Az autóbusz vezetője az utasok menetrendben foglalt feltételek szerinti biztonságos elszállításáért, az autóbusz és berendezéseinek működtetéséért felelős, de felel az autóbusz és tartozékai, a jegykészlet és a készpénz-készlet hiánytalan meglétéért is. Az autóbusz elhagyására nem kötelezhető, de megbízható, udvarias magatartást kell tanúsítania az utazóközönséggel szemben. Ha segítségnyújtásra szoruló utast észlel, de a fenti szempontok miatt nem áll módjában segíteni, a gyakorlatban az autóbuszvezető az utastársakat kéri fel a segítségadásra.”

Hogyan oldható meg a nem összecsukható babakocsik szállítása?

Az üzletszabályzat úgy fogalmaz: „ha az autóbusz poggyászterében vagy az egyéb, az útipoggyászok továbbítására szolgáló helyen elhelyezhető, akkor mérethatárokra való tekintet nélkül, és ha a következőkben más rendelkezés nincs, akkor csomagolatlanul is, útipoggyászként feladható még: … (c) gyermekkocsi.”

Tehát „a nem összecsukható babakocsi, amennyiben az autóbusz rendelkezik poggyásztartóval, abban elhelyezve díjmentesen szállítható.”

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.