Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
19°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
19°C

Kizárhatják az oroszokat az olimpiáról?

2016. július 18. 17:44 // Forrás: BBC
Egy most nyilvánosságra került jelentés szerint Oroszország az elmúlt négy évben "szinte az összes téli és nyári" olimpiai sportágban államilag irányított doppingelosztó rendszert üzemeltetett - tudósít a BBC.

A brit közszolgálati média weboldalán azt írja, hogy a jelentés szerint az orosz doppingrendszer 2011 óta működött, és érintettek voltak a 2012-es londoni és a 2014-es szocsi játékokon résztvevő sportolók is.

A Doppingellenes Világszövetség (WADA) vizsgálata szerint az orosz sportminisztérium "irányította, szervezte és felügyelte" a sportolók vizeletmintáinak manipulálását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach szerint a vizsgálat eredménye "sokkoló és példátlan támadás a sport egésze és az Olimpiai Játékok ellen", és kijelentette, hogy "az elérhető legszigorúbb büntetést" alkalmazzák az érintettekkel szemben. A NOB kedden dönt arról, hogy milyen előzetes intézkedéseket és szankciókat érvényesít az augusztus 5-én induló riói játékok előtt.

A jelentés hivatkozik az orosz nemzeti anti-dopping szervezet korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkó állításaira, melyek szerint ő maga több tucatnyi sportolót látott el anyaggal a 2014-es szocsi olimpia előtt, és ebben az orosz titkosszolgálat segítette. Állítólag kidolgoztak egy módszert, amivel felnyithatják és visszazárhatják az elvileg atombiztosan plombált vizeletmintákat, hogy azokat tiszta vizelettel helyettesítsék. A vizsgálóbizottságot vezető kanadai jogász professzor, dr. Richard McLaren az állítólag "bevédett" sportolók vizeletmintáit tartalmazó fiolákat bevizsgálásra Londonba küldte, hogy kiderítsék: található-e bármilyen csalásra utaló jel, mikrokarcolás az üvegcséken. McLaren állítása szerint "az üvegcsék 100 %-a sérült volt", de a sérüléseket csak akkor fedezhették fel, ha a módszer ismeretében kifejezetten keresték őket.

Richard Conway, a BBC sporttudósítója szerint "a helyzet sokkal rosszabb, mint amire számítottunk. Beleolvashattam a jelentésbe, és az 580 pozitív eredmény elcsalásáról szól több mint 30 sportágban. Beléptünk a James Bond-szintű kémsztorik világába."

A BBC által megkérdezett brit olimpikonok leginkább a szabályokat tiszteletben tartó orosz sportolókat sajnálják, mert "mostantól ha egy orosz sportolóra nézel, arra fogsz gondolni, hogy ő is a [csaló] kisebbséghez tartozik".

Hogy mennyire komoly az ügy, azt a BBC cikkének záró sorai is jelzik, melyek szerint "az a kevés orosz sportoló, akik bizonyítani tudják, hogy tiszták, részt vehetnek a riói játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zászlaja alatt."

vehir.hu
további cikkek
Párizs 2024: két reggeli meccse lesz a férfi és a női kéziválogatottnak is Párizs 2024 Párizs 2024: két reggeli meccse lesz a férfi és a női kéziválogatottnak is A magyar férfi és női kézilabda-válogatottnak is két olyan mérkőzése lesz a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, ami reggel 9 órakor kezdődik. 2024. április 29. 11:21 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál Párizs 2024 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében magyar játékvezetői páros is közreműködik majd a párizsi olimpia kézilabdatornáján. 2024. április 25. 13:39 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.