2022. október 5.
//
Aurél névnap

Felavatták Mádl Ferenc szobrát Bándon

2016. július 31. 13:47
Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Bánd szülötte tiszteletére avatott szobrot dr. Kövér László házelnök vasárnap délelőtt a település központjában.

A XX. és a XXI. századot átívelő életében a gondviselés sokszor állította Mádl Ferencet választás elé, és ő mindig helyesen választott, mindig a jó döntések embere volt. Mindezt szelíden, derűsen és csendesen tette – mondta a házelnök.

Kövér László felidézte a politikus életpályájának legfontosabb, legmeghatározóbb állomásait gyermekkorától meghurcoltatásán keresztül köztársasági elnöki megbízatásáig. A nemzetközileg is elismert jogtudós munkássága során mindig a nemzeti gondolatot és a magyarságot választotta.

dr. Kövér Lászlódr. Kövér László

A folytatásban az utókorra hagyott szellemi értékét így összegezte: „Mádl Ferenc erkölcsi ereje, nemzeti hűsége és polgári arányérzéke mindannyiunknak reményt és erőt nyújt arra, hogy a ránk váró legnehezebb feladatokat is meg tudjuk oldani, megerősíti hitünket abban, hogy mindig van lehetőség a helyes választásra; abban, hogy a jó mindig legyőzheti a rosszat, ha mi a jó eszközeihez szegődünk.”

Befejezésül Mádl Ferenc ars poeticáját idézte a házelnök: „Isten, gondviselés, emberi méltóság, erkölcs, szabadság, szeretet és szuverenitás.” Mádl Ferenc szobra ezeket az értékeket hirdesse – mondta –, mert a magyar és az európai jövendőnek mindig szüksége lesz az ő példájára.

Steigervald ZsoltSteigervald Zsolt

A múlt megbecsülése nélkül nem lehet jövő sem – nyomatékosította beszédében Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt, aki kiemelte: ez az első alkalom, hogy saját szülöttéről avat szobrot község. – Úgy gondolom Bánd polgárai példát mutattak a civil összefogásból – tette hozzá, majd Mádl Ferenc szülőfalujához intézett gondolatit idézte: „Ebben a faluban hatalmas közösségi erő van, s ez az erő kísért végig egész életutamon.”

Gácsi Barna szobrász alkotását Kövér László és Steigervald Zsolt leplezte le és koszorúzta meg, Kovács Mihály római katolikus esperes áldotta meg.

Az ünnepségen megjelent Mádl Ferenc özvegye, Dalma asszony is.

Mádl Ferenc 1931-ben látta meg a napvilágot a Veszprém megyei Bándon. Földműves szülei hat gyermeket neveltek. Elemi iskoláját szülőfalujában kezdte. Szentkirályszabadján, majd a veszprémi piaristáknál folytatta iskoláit. Egyetemi tanulmányait Pécsett kezdte, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte jogi diplomáját. 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. 2000-ben az országgyűlés Magyarország köztársasági elnökévé választotta, tisztségét 2005-ig töltötte be. Az Antall-kormány idején tárca nélküli és közoktatási miniszter is volt. Mádl Ferenc 2011. május 29-én hunyt el.

Zatkalik Dániel

További cikkek

Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Pontosan 50 éve annak, hogy utoljára megtette azt az egy kilométeres szakaszt a veszprémi kisvonat, amivel a régi vidámpark és az állatkert között szállította az utasokat egy alagúton át. Arra, hogy a múltat sohasem kell véglegesen eltemetni, kiváló példa egy helyi összefogás, aminek eredményeképp keddtől ismét az egykori megállójában lehet találkozni az eredeti szerelvénnyel.
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect francia, John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Ezzel a merész célkitűzéssel határozták meg készítői a város következő évtizedének stratégiáját megszabó dokumentum, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia központi gondolatát.
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.