Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C

Vonósnégyes és kamarazenekar a csütörtöki programban

2016. augusztus 3. 22:29 // Forrás: auerfesztival.hu
Délután a Kodály Vonósnégyes, este pedig a hazai pályán játszó Mendelssohn Kamarazenekar Glenn Dicterow-val kiegészülve zenél az Auer Hegedűfesztivál harmadik napján.

A Kodály Vonósnégyest 17:30-tól láthatjuk-hallhatjuk a Megyeháza Szent István termében.

A Kodály Vonósnégyest 1966-ban alapította a Liszt Ferenc Zeneakadémia négy diákja; az együttes mára a világszerte ünnepelt kvartettek egyike. A kezdetektől sikeres kvartett már az alapítás évében kimagasló eredménnyel szerepelt a Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen, Genfben. A világhírű együttes 1972-ben vette fel a XX. század kiemelkedő jelentőségű magyar zeneszerzője iránti tiszteletből Kodály Zoltán nevét. Nem meglepő tehát, hogy a kvartett Kodály zenéjének lehető legautentikusabb előadását és – névadójukhoz hasonlóan, egyfajta médiumként – a magyar népzene üzenetének közvetítését tekinti legalapvetőbb feladatának, óriási hangsúlyt helyezve azokra a hagyományos értékekre, melyeket Kodály a zenekultúra esszenciájának vélt.

Az elmúlt évtizedek alatt a Kodály Vonósnégyes több mint 60 lemezt készített, egyebek mellett rögzítették Haydn, Beethoven és Schubert összes vonósnégyesét. A Mendelssohn és Bruch-oktetteket bemutató lemezüket nemrégiben a BBC „Az év legjobb kamarazenei felvétele” díjjal jutalmazta. Hasonlóan mértékadó a Classic CD magazintól kapott „Legjobb kamarazenei felvétel” - elismerés, melyet Haydn op. 64-es kvartettjének felvételével érdemeltek ki. Az együttes megkapta az egyik legrangosabb állami kulturális elismerést, a „Magyar Művészetért Díjat”.

Az együttes tagjai: Falvay Attila és Bangó Ferenc – hegedű, Fejérvári János – mélyhegedű, Éder György – cselló.

Este nyolctól a Hangvillában Glenn Dicterow és a Mendelssohn Kamarazenekar ad közös koncertet.

Glenn Dicterow napjaink egyik legkiválóbb, Amerika- és Európa-szerte zenekari és koncert-szólistaként is egyaránt jól ismert hegedűművésze. Két évvel ezelőtti visszavonulásáig a New York-i Filharmonikusok ünnepelt koncertmestere és szólistája volt harmincnégy éven keresztül. A 2013/14-es szezon végén visszatért Kaliforniába, ahol a Juilliard Vonósnégyes alapítójának életműve előtt tisztelgő, a Los Angeles-i Thornton School of Music által nemrégiben létrehozott Robert Mann Alapítvány hegedű és kamarazene tanszékének vezetőjévé nevezték ki. Emellett aktívan tanít a világhírű New York-i Juilliard School és a Manhattan School of Music karain.

A legnagyobb kiadóknál jelentek meg lemezei, ezek között találjuk Copland Hegedűszonátáját és Zongoratrióját az EMI, Sosztakovics Hegedűversenyét a New York-i Filharmonikusokkal a Radiothon, Rimszkij-Korszakov Seheredázéját szintén a New Yorkiakkal és Yuri Temirkanovval a BMG, Kurt Masurral a Teldec felvételein. Legújabb CD-jén szólóhegedű és kamaraművek szerepelnek, ezek között Corigliano hegedű-zongora szonátája és Korngold Sok hűhó semmiért szvitje. Elsőként vette lemezre Bernstein Szonátáját és Martinu Három madrigál hegedűre és brácsára című művét.
A számos nemzetközi versenyen díjat nyert Glenn Dicterow a New York-i Juilliard School-ban Ivan Galamian növendékeként szerezte diplomáját, tanult továbbá Henryk Szeryng irányítása alatt, de – ami számunkra, veszprémiek számára különösen is érdekes – Auer Lipót leghíresebb egykori növendékénél, Jascha Heifetznél is!

vehir.hu
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. tegnap 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. ma 12:27 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.