2019. október 18. // Lukács névnap

Horvátországról másképpen

2016. augusztus 12. 11:14
Most ne a tengerparti csodákról, hanem a tömegközlekedésről, vendéglátásról beszéljünk Horvátország kapcsán.

Nyugodtan buszozz

Horvátországot legtöbben autóval keresik fel, ezért nem is kerülnek kapcsolatba a helyi közlekedéssel. Pedig érdemes. Megéri letenni az autót és buszozni helyette. Főleg ha úti célod Split. Ez a gyönyörű tengerparti város nem csak Diocletianus római császár palotájáról, hanem a tűrhetetlen parkolási körülményekről híres. Mi Omisból kirándultunk Splitbe.

Az oda úton helyi járattal mentünk, ami halálpontosan érkezett és nagyon kulturált utazást biztosított. Igaz, amikor beért Splitbe, a buszt óriási tömeg szállta meg, hiszen helyi járatként működött. Akik a nagyobb nyugalomra, kényelemre vágynak, azok távolsági busszal tegyék meg ezt a távot. Elegánsabb, jobb a légkondi, és ami nagyon fontos: olcsóbb.

A legfontosabb, nagyon kulturált az utazás, nagyon kedvesek a sofőrök, kalauzok. Nem látni fogatlan, rosszul öltözött mogorva „szakembert”. Szinte bárhol leszállhatsz, csak szólj időben.

split-Fotó: easyjetsplit-Fotó: easyjet

Válassz egy fix pontot

Ha a horvát tengerpartot választod pihenésként, akkor érdemes az adott helyen egy fix vendéglátóhelyet választanod. Nagyon értékelik a hűséget, ha minden nap ugyanoda térsz vissza. A horvát vendéglátás egyik nagy jellemzője a nagyvonalúság. Itt nem egy nyár alatt akarnak meggazdagodni a gasztro-vállalkozók. Ezért számtalan gesztust kap a hűséges ügyfél. Már a második alkalommal, de a harmadiknál biztosan jön a bónusz. Ami gyerekeknél egy kis édesség vagy gyümölcs, felnőtteknél valamilyen tömény.

A mi esetünkben, Omisban a Liberó (már a név is nagyon jó!!) Étteremben a sokadik napon például a kislányom választhatott ajándékot magának a közeli kisboltban, amit az étterem tulajdonosa fizetett. A figyelmesség, a minőségi kiszolgálás mellett ők sokat adnak arra, hogy mindig hozzájuk térjél be. Megdöbbentő, de nincs nyelvi probléma. Hiszen mindketten egyet akartok: fogyasztani.

Mindenképpen megértetik magukat, figyelnek rád, segítenek mindenben, amiben csak lehet.

Címlapfotó: easyjet

vehir.hu

További cikkek

Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint. Nem lesz teltház, de közben már nagy az érdeklődés az év végi ünnepek iránt is.
2019. október 18. // Lukács névnap