Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Döntöttek: az SZDSZ kilép a koalícióból

2008. április 27. 19:24 // Forrás: MNO-MTI
A csendes „válásban” érdekeltek, és nem érdekük a kormány bukása – mondta a csalással megválasztott Kóka János az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése után, ahol arról döntöttek, hogy az alig egy-két százalékon álló kis párt április 30-ával kilép a koalícióból. Gyurcsány Ferenc állítólag ott lesz az SZDSZ képviselőcsoportjának hétfői ülésén.
A tisztázatlan jogi helyzetű SZDSZ április 30-ával kilép a koalícióból, erről vasárnap döntöttek a párt küldöttei a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlésén, Budaörsön. A kilépésre 434 küldött szavazott igennel, 53-an nemmel, míg 32-en tartózkodtak.

Az SZDSZ küldötteinek elsöprő többsége úgy foglalt állást, hogy nem tudnak ebben a koalícióban maradni és 84 százalékos többséggel az önálló, konstruktív liberális alternatíva mellett foglaltak állást – mondta Kóka a rendkívüli küldöttgyűlés után tartott sajtótájékoztatóján vasárnap. A politikus hozzátette, a békés, csendes „válásban” érdekeltek és nem érdekük a kormány bukása. Kóka beszélt arról is, hogy számára nem volt kérdés, hogy megméretteti-e magát az SZDSZ elnökválasztásán és örömmel hallja, hogy Fodor Gábor is el akar indulni.

Félelem

Gyurcsány Ferenc hétfőn részt vesz az SZDSZ képviselőcsoportjának ülésén – jelentette be Kóka János az küldöttgyűlésén mondott zárszavában. Az SZDSZ elnöke elmondta, szombaton beszélt telefonon a miniszterelnökkel, és meghívta a testület ülésére, ahogy Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőt is. Tájékoztatása szerint egy héttel később ő megy el az MSZP frakcióülésére, hogy megköszönje az együttműködést, és beszéljen arról, hogy mit jelent az SZDSZ számára a konstruktív ellenzékiség. Horn Gábor is megszólalt: az SZDSZ történelmi feladatának nevezte annak megakadályozását, hogy egy esetleges előre hozott parlamenti választáson a Fidesz kétharmados többséget szerezzen.

Kútba esett szeptember elseje

Nem szavazták meg az SZDSZ vasárnapi budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésén azt a Szentkuti Károly Győr-Moson-Sopron megyei elnök és három másik szabad demokrata politikus által benyújtott javaslatot, amely arról szólt, hogy a párt csak szeptember 1-jén lépjen ki a koalícióból.

Az SZDSZ Győr-Moson-Sopron megyei küldöttei nem szavazzák meg a koalícióból való kilépést – jelentette be Szentkuti Károly, a párt megyei szervezetének elnöke még a voksolást megelőzően, hangsúlyozva, ha a liberálisok mégis kilépnek, új koalíciós megállapodást kell kötni, amelyben személyi, programbeli és stílusbeli változások is szükségesek. Szabadai Viktor fővárosi választmányi elnök arról beszélt, hogy meg kell találni azt a közös nevezőt, amelyben a legtöbben értenek egyet.

Az MSZP nevében Nyakó István úgy reagált, hogy az SZDSZ ma is az MSZP partnere és minden bizonnyal az lesz a jövőben is, ezt nem befolyásolja, hogy a két párt kormányon belül vagy kívül működik együtt.

Gyurcsány kérjen bizalmi szavazást

A Magyar Demokrata Fórum úgy látja: azzal, hogy az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése formálisan is a koalícióból való kilépés mellett döntött, lezárult a koalíciós színjáték első, igen hosszúra nyúlt felvonása – írja közleményében az MDF elnöke. Dávid Ibolya később úgy folytatja, hogy az MDF a parlament hétfői ülésén arra fogja kérni a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást a személyéről, hiszen csakis így derülhet ki: van-e esély arra, hogy az ország számára értelmes módon lehessen kormányozni az elkövetkezendő két évben – áll a közleményben.
Beke G. László
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.