2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

Fontos az anyatejes táplálás

A szoptatás világnapja alkalmából szerveztek programot pénteken a Veszprém Agorában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az ezzel kezdődő hetet pedig anyatejes világhétté. A veszprémi programot azért tolták – a nyaralások miatt – szeptemberre, hogy minél több kisgyerekes szülő vehessen részt rajta.

A rendezvényt Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki kijelentette: hála és köszönet illeti az édesanyákat. Saját családi tapasztalatai alapján elmondta, hogy az anyatejes táplálásnak pszichés és egészségügyi előnyei vannak. Rövid köszöntője után az alpolgármester ajándékcsomagokat adott át a megjelenteknek.

A WHO ajánlása szerint az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak. A szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a gyermek magától abba nem hagyja. Kitértek arra, hogy az anyatej a legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza, a csecsemő könnyen emészti meg, növeli a betegségekkel szembeni ellenállást, továbbá a szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki.