Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bölcsődével gazdagodott Csetény

2023. november 8. 10:44
A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas.

Nemrég Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondta azt egy konferencián, hogy a városokat több nyugalommal, míg a vidéket jobb közszolgáltatásokkal kell ellátni. Jó példa erre a legújabb csetényi fejlesztés is, ahol most azoknak a kisgyermekes családoknak sikerült kedvezni egy újabb fejlesztéssel, ahol nem megoldható, hogy az anya vagy apa akár három évig otthon maradjon a picikkel, netán a nagyszülők vigyázzanak rájuk, amíg a szülők dolgoznak.

Őket várja most a kétcsoportos Tipegő Csicsergő Bölcsőde Csetényben, amely összesen 24 kisgyerek nappali ellátásában nyújt segítséget. A településen ugyan már 2016 óta működött egy egységes óvoda-bölcsőde, 2018-ban pedig a szomszédos Szápáron nyílt mini bölcsi, a jelenlegi beruházás jelentős előrelépést jelent nemcsak a község, de a térség számára is.

Balatoni Katalin Balatoni Katalin

A keddi ünnepélyes átadón Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, milyen fontos szerepet töltenek be ezek az intézmények. Egy bölcsőde lényegében a család meghosszabbított karja, ahova a legkisebb csöppségeket vihetjük. A nevelésük már itt kezdődik: ezekben az években kapják meg azokat az alapokat, amelyek egész életükre kihatnak majd.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, 2010 óta háromszor annyi településen érhető már el bölcsődei szolgáltatás, mint korábban, országosan pedig megduplázódott a férőhelyek száma. Csetényben pedig számíthatnak arra, hogy nemcsak egy épülettel lett gazdagabb a település, hanem azt lélekkel is megtöltik a nevelők, a pedagógusok.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat alelnöke kiemelte, egy óvoda, iskola, bölcsőde megléte stratégiai fontosságú a települések életében, hiszen lakosság- és családmegtartó erővel bírnak. Mert bár tudjuk, egy gyerek életében az első három év rendkívül meghatározó és jó, ha ezt az időszakot elsősorban a szüleivel tudja tölteni, adódnak olyan élethelyzetek, amikor erre nincs lehetőség. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy egy biztonságos közegbe kerüljön a gyermek.

Nagy Attila, Csetény polgármestere büszke arra, hogy Ovádi Péter szavait idézve iránytűként szolgálhatnak a többi település számára is, és az elmúlt kilenc évben maximálisan sikerült kihasználniuk az uniós forrásokat többek között az egészségház létesítésére, a kastély felújítására vagy jelen esetben a 400 millió forintból megvalósult bölcsőde létrehozására, melyhez kormányzati forrást és önrészt is felhasználtak. Az új fejlesztést ráadásul nemcsak Csetényt fogja szolgálni, de a környező településeket is, a jövőben pedig többek között egy műfüves pályát is szeretnének létrehozni az épület szomszédságában, amit az óvodások és a bölcsisek egyaránt használhatnak. De fontos fejlesztés a Campus Kapu is, amely a jövőben közösségi, ifjúsági térként fog funkcionálni – ezt segíti elő az is, hogy az összes nevelési intézmény a kapu 50 méteres sugarú körében található.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. ma 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.