Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Bölcsődével gazdagodott Csetény

2023. november 8. 10:44
A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas.

Nemrég Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondta azt egy konferencián, hogy a városokat több nyugalommal, míg a vidéket jobb közszolgáltatásokkal kell ellátni. Jó példa erre a legújabb csetényi fejlesztés is, ahol most azoknak a kisgyermekes családoknak sikerült kedvezni egy újabb fejlesztéssel, ahol nem megoldható, hogy az anya vagy apa akár három évig otthon maradjon a picikkel, netán a nagyszülők vigyázzanak rájuk, amíg a szülők dolgoznak.

Őket várja most a kétcsoportos Tipegő Csicsergő Bölcsőde Csetényben, amely összesen 24 kisgyerek nappali ellátásában nyújt segítséget. A településen ugyan már 2016 óta működött egy egységes óvoda-bölcsőde, 2018-ban pedig a szomszédos Szápáron nyílt mini bölcsi, a jelenlegi beruházás jelentős előrelépést jelent nemcsak a község, de a térség számára is.

Balatoni Katalin Balatoni Katalin

A keddi ünnepélyes átadón Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, milyen fontos szerepet töltenek be ezek az intézmények. Egy bölcsőde lényegében a család meghosszabbított karja, ahova a legkisebb csöppségeket vihetjük. A nevelésük már itt kezdődik: ezekben az években kapják meg azokat az alapokat, amelyek egész életükre kihatnak majd.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, 2010 óta háromszor annyi településen érhető már el bölcsődei szolgáltatás, mint korábban, országosan pedig megduplázódott a férőhelyek száma. Csetényben pedig számíthatnak arra, hogy nemcsak egy épülettel lett gazdagabb a település, hanem azt lélekkel is megtöltik a nevelők, a pedagógusok.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat alelnöke kiemelte, egy óvoda, iskola, bölcsőde megléte stratégiai fontosságú a települések életében, hiszen lakosság- és családmegtartó erővel bírnak. Mert bár tudjuk, egy gyerek életében az első három év rendkívül meghatározó és jó, ha ezt az időszakot elsősorban a szüleivel tudja tölteni, adódnak olyan élethelyzetek, amikor erre nincs lehetőség. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy egy biztonságos közegbe kerüljön a gyermek.

Nagy Attila, Csetény polgármestere büszke arra, hogy Ovádi Péter szavait idézve iránytűként szolgálhatnak a többi település számára is, és az elmúlt kilenc évben maximálisan sikerült kihasználniuk az uniós forrásokat többek között az egészségház létesítésére, a kastély felújítására vagy jelen esetben a 400 millió forintból megvalósult bölcsőde létrehozására, melyhez kormányzati forrást és önrészt is felhasználtak. Az új fejlesztést ráadásul nemcsak Csetényt fogja szolgálni, de a környező településeket is, a jövőben pedig többek között egy műfüves pályát is szeretnének létrehozni az épület szomszédságában, amit az óvodások és a bölcsisek egyaránt használhatnak. De fontos fejlesztés a Campus Kapu is, amely a jövőben közösségi, ifjúsági térként fog funkcionálni – ezt segíti elő az is, hogy az összes nevelési intézmény a kapu 50 méteres sugarú körében található.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. tegnap 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.