2021. május 9.
//
Gergely névnap

Jobbik: a migránsválság nem pártpolitikai kérdés

2016. szeptember 20. 10:51
A Jobbik arra kéri szimpatizánsait, hogy vegyenek részt az október 2-i népszavazáson, és voksoljanak nemmel.

Erről Orbán Imre, a párt megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót Veszprémben kedden. Elmondta: a Jobbik a kezdetektől fogva kellő komolyságot tanúsított a téma iránt. Már 2014-ben jelezték a Parlamentben, hogy rendezni kell a kérdést, de „a kormány részéről nem volt akkor affinitás”, riogatásnak minősítették a problémafelvetést.

2015 elején a Jobbik kérte a kerítésépítést, a menekülttáborok zárttá tételét, de Orbán szerint a kormány még ekkor sem vette komolyan. Kijelentette: a kerítést végül nem elsősorban a migránsoknak, hanem a Jobbik szavazóinak építették, mert akkoriban a Jobbik hibahatáron belül megközelítette a kormánypártokat a közvélemény-kutatások szerint.

Orbán Imre egyértelművé tette: a Jobbik nem csinál pártpolitikai kérdést egy össznemzeti ügyből. Megszavaztak minden szükséges törvény- és alkotmánymódosítást a kérdésben, és nemmel fognak szavazni a népszavazáson is.

Arra a kérdésre, hogy milyen megoldása lehet a válságnak, kijelentette: először az okokat kellene feltárni, és megnézni, hogy miért jönnek ezek az emberek az Európai Unióba. Egyetért azokkal az érvelésekkel, melyek szerint a modern népvándorlás nagyrészt a globális klímaváltozásnak tudható be: végbement egy népességrobbanás a közel-keleten és Afrikában, az éghajlatváltás miatt pedig nem lehet ennek a megnövekedett népességnek az ellátását megoldani.

Mindeközben egyébként élelmiszer-túltermelés van a világban, csak épp nem ott, ahol szükség lenne rá, és ezt a problémát kellene nemzetközi összefogással helyben kezelni. Ez – és az említett területeken található kőolajvagyon a háborúk oka. „A kormányzat átlag fél éves késésben van, ha még 2014-ben megfogadták volna a Jobbik javaslatait, akkor most nem kellene kapkodni” – jelentette ki a megyei elnök.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
A fiatalokért felelős helyettes államtitkárt a múltheti veszprémi látogatása során kérdeztük az önkéntességről. Szerinte a nagyvállalatok körében is egyre népszerűbb az önkéntesség támogatása.
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
Baleset vezetett 31 illegális bevándorló elfogásához Veszprém megyében
Baleset vezetett 31 illegális bevándorló elfogásához Veszprém megyében
Harmincegy illegális bevándorló elfogásához vezetett egy baleset, amely a 834-es számú úton, a pápadereskei kereszteződésben történt. Az embercsempészt nagy erőkkel keresik - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerda délelőtt.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.