2021. május 9.
//
Gergely névnap

’Vagyunk olyan bölcsek, hogy eldöntsük, kiket látunk szívesen’

2016. szeptember 20. 13:45
Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét kérdeztük arról, hogy mit gondol az illegális bevándorlásról, a kormány tevékenységéről, és az ellenzék álláspontjáról.

- Több mint egy éve folyamatosan téma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában az illegális bevándorlás. Mit gondol erről a jelenségről?

- Veszprémi polgármesterként nyilvánvalóan európai belpolitikai ügyekkel nem kell foglalkozom napi szinten, és nem is vagyok kompetens, de az biztos, hogy az a probléma és válsághelyzet, ami lassan másfél-két éve nyomasztja nem csak Magyarországot, hanem az európai belpolitikát, egy elhibázott stratégiának a következménye.

Sok európai politikus szerint az a megoldás, hogy betelepítjük a migránsokat, holott ez további számos problémát szül. Véleményem szerint az egyetlen járható út, hogy ott kezeljük a migránsválságot, ahol a kiváltó probléma fennáll.

Van számos egyéb nehézség Európában, és Magyarországon is, aminek a kezelése elég komoly kihívás elé állítja a kormányokat, amiket valamilyen módon kezelni kell.

Hadd mondjak egy példát! Számos lakossági fórumot tartottam, ahol a nagyjából ezer veszprémi rendszeresen 8-10 hajléktalanra panaszkodik a Haszkovó lakótelepen. Sokszor ennek a kezelése is komoly feladat elé állít bennünket. Azt gondolom, hogy az a migránsokkal kapcsolatos problémák, amiket hallunk és tapasztalunk szerte Európából, az ilyen helyi problémáknak a többszörös megjelenése lenne a betelepítés következtében. A lakosokban ezért van nyilvánvalóan egy félelem.

- Ön szerint hogyan érintené Veszprémet, ha megvalósulna a betelepítési kvóta Magyarországon is?

- Veszprém számos szépsége és előnye mellett az egyik legnagyobb kincse a nyugalom és a biztonság, amit a város sugall. Ez egy óriási nagy érték. Polgármesterként elsődleges feladataim közé tartozik, hogy ezt a biztonságot, és nyugalmat továbbra is fenntartsuk. Bármi, ami ezt veszélyezteti, az ellen felszólalunk.

Az természetes, hogy akik háború elől menekülnek, azoknak segítséget kell nyújtani. Én sem hiszem, hogy a menekültek mindegyike veszélyes Európára. Azonban több alkalommal bebizonyosodott, hogy vannak köztük olyanok, akik kihasználva ezt a helyzetet, nem beilleszkedni és munkát vállalni akarnak, hanem más szándékkal érkeznek.

- Hogyan értékeli a magyar kormány tevékenységét a migrációs válsággal kapcsolatban?

- A magyar kormány volt az első Európában, aki határozott lépésre szánta el magát. Nagyon sokan próbálták kicsinyíteni és elhallgatni a problémát, és az ezzel járó feszültségeket. Sok kritika is érte az országunkat a gyors és határozott fellépésért, de azt látom, hogy Magyarországon ma viszonylagos nyugalom van, ellentétben például Németországgal.

Az ország nagyjából 3200 önkormányzatából pedig 2000 külön felkérte a kormányt - köztük Veszprém is -, hogy álljon ki amellett, hogy a magyar városokba ne telepíthessenek migránsokat.

A kormány következő lépése pedig az, hogy népszavazás útján a magyar lakosság számára is biztosítsa a lehetőséget, hogy kinyilváníthassák erről a véleményüket.

- Mi a véleménye az ellenzék állásfoglalásáról? Többen azt hangoztatják, hogy távol kell maradni a szavazástól, míg mások az igenre buzdítanak.

- Fontos megérteni, hogy ez egy nemzeti ügy és nem pártpolitikai csatározás. A demokrácia ünnepe az, amikor szavazunk. Azt meg tudom érteni, hogy az igen és a nem között vérmérséklet és szociális beállítottság szerint döntenek. Számomra azonban érthetetlen, hogy politikai szervezetek és pártok azt képviseljék, hogy ne menjenek el szavazni az emberek. Ezzel nem tudok azonosulni.

Az, hogy vannak olyan pártok, akik azt mondják az embereknek, hogy ne menjenek el szavazni, és nem fontos a véleményük, szerintem becsapják a választókat és méltatlanok a demokrata jelzőre.

- Van olyan álláspont, miszerint a népszavazás másik tétje, hogy az EU tagjai maradjunk-e.

- Erre azt tudom mondani, hogy el kell olvasni a szavazólapon lévő kérdést, amin nem ez áll. Fontos azonban, hogy a népszavazás mégiscsak a függetlenségünkről szól. A magyar történelem során mi megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor mások mondják meg, hogy mit gondoljunk. Azt gondoltuk, hogy a rendszerváltás idején megszűnt az, hogy nekünk bárki megszabja azt, hogy mit kell csinálni. Az, hogy Brüsszelben mondják meg, hogy kit fogadjunk be, abszurd. Szerintem van a magyar lakosság olyan bölcs, hogy el tudja pontosan dönteni, hogy ki az, akit szívesen lát és aki mellett együtt tud élni.

- Mit vár a veszprémi népszavazástól?

- Nemrég voltam a megyei jogú városok önkormányzati konferenciáján, ahol Szita polgármester úr (Kaposvár polgármestere - a szerk.) azt mondta, hogy ez 3200 önálló népszavazás (Magyarországon kb. 3200 önálló önkormányzat működik – a szerk) lesz. Nekünk itt Veszprémben arról kell dönteni, hogy egyetértünk-e azzal, hogy, európai bürokraták mondják meg azt, hogy kötelezően kiket kell befogadnunk, és kikkel éljünk együtt.

Nagyon fontos, hogy ez nem pártpolitika, hanem egy nemzeti ügy. Fontos, hogy a veszprémiek elmenjenek szavazni, és elmondják a véleményüket. Ez amellett, hogy a veszprémiekről is szól, a gyerekeink és az unokáinkról sorsa szempontjából is meghatározó.

Azt tapasztalom, hogy a veszprémiek felelős és tudatos választók, akik bátran elmondják a véleményüket. Bízom benne, hogy ezt a népszavazás is bizonyítani fogja.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
A fiatalokért felelős helyettes államtitkárt a múltheti veszprémi látogatása során kérdeztük az önkéntességről. Szerinte a nagyvállalatok körében is egyre népszerűbb az önkéntesség támogatása.
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
Baleset vezetett 31 illegális bevándorló elfogásához Veszprém megyében
Baleset vezetett 31 illegális bevándorló elfogásához Veszprém megyében
Harmincegy illegális bevándorló elfogásához vezetett egy baleset, amely a 834-es számú úton, a pápadereskei kereszteződésben történt. Az embercsempészt nagy erőkkel keresik - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerda délelőtt.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.