Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C

Belga-magyar diákkapcsolatokat erősítenek

2016. szeptember 21. 11:54
Belga diákok érkeztek Veszprémbe a Vetési gimnázium meghívására, akik szerda délelőtt a városházán kezdték meg az ismerkedést városunkkal és az országgal. A diákok a legnagyobb érdeklődést Magyarország társadalmi-politikai nézetei iránt mutatták.

23 diák és 2 tanár élvezheti a magyar vendégszeretet egy héten keresztül városunkban, akiket a Vetési Albert Gimnázium oktatói és diákjai vezetnek be a magyar kultúrába. Az iskolában három éve működik egy I. világháborús projektcsoport, akik áprilisban a polgármesteri hivatal centenáriumi bizottságának jóvoltából egy hetet tölthettek el Belgiumban, Flandria régióban. Viszonzásként most a veszprémi gimnázium látja vendégül a 17-18 éves belga diákokat és kísérőiket.

A csoportot elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a városháza Kossuth Lajos termében, majd röviden ismertette velük Veszprém történelmének legmeghatározóbb pontjait, figyelmükbe ajánlotta a turisztikai látványosságokat, és vicces anekdotákat is megosztott a társasággal, többek között az első ejtőernyőt feltaláló Verancsics Faustusról.

A fiatalok szeme többször is felcsillant a méltán híres veszprémi és környékbeli fesztiválok hallatán, de a legnagyobb érdeklődést meglepően, de talán nem véletlenül Magyarország aktuális politikai helyzete váltotta ki. Nemcsak a politológus tanárok, de a diákok is élénk társalgást folytattak a polgármesterrel, miként vélekednek arról, hogy egy belga elképzelés értelmében 16 éves kortól éljen a szavazati jog, Porga Gyula pedig arra biztatta őket, hogy álljanak ki önmagukért. De szóba került a nemek aránya is a politikában (amiben Veszprém 6 női képviselőjével az élen jár), és természetesen az október 2-ai népszavazás, valamint a migránsok helyzete és a Magyarországról külföldön kialakult kép igazságtartalma is a beszélgetés tárgyát képezte.

A belga csoport szerint hatalmas lehetőség számukra, hogy megismerhetik az országunkat, és személyesen is megtapasztalhatják, miként gondolkodunk fontos társadalmi-politikai kérdésekről, mennyiben ferdít esetleg a külföldi sajtó.

A 25 fős delegáció az egy hét alatt nem csupán ilyen komoly témákkal fog foglalkozni: többek között látogatást tesznek majd Budapesten, Balatonfüreden, Tihanyban, Pápán és Herenden, kalandparkba mennek és hajókáznak is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. ma 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.