2020. május 26. // Fülöp névnap

Robotteke és csillagles is lesz a Kutatók Éjszakáján

2016. szeptember 26. 15:12
Képek: Pannon Egyetem
Vállalatvezetési szimulációs checkpoint játékkal, a fáraók átkának megfejtésével, a Continental tesztautóinak vezetésével és még több tucatnyi izgalmas programmal várja az érdeklődőket a Pannon Egyetem a Kutatók éjszakájára szeptember utolsó napján három városban, korosztálytól függetlenül.

A rendezvény fő célja, hogy felkeltse az érdeklődést a kutatói pálya, a tudományok, ezen belül kiemelten a műszaki és természettudományok, illetve az egyetemen folyó oktatási-kutatási tevékenység iránt. Ennek szellemében számos tudományterületet érintő, izgalmas, érdekes előadásokon, kísérleteken és bemutatókon vehetnek részt a kíváncsi kicsik és nagyok. Idén is – hasonlóan a korábbi évekhez – valamennyi program látogatása ingyenes.

Nagykanizsán, az intézmény kampuszának fő épületében (8800 Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 18.) a programok a KRAFT -„Jövőépítő pályázat” díjátadójával kezdődnek, majd interaktív turisztikai és informatikai játékokon, tudományos előadásokon játszva tanulhatnak a megjelentek, de látványos víztechnológiai, biológiai és kémiai kísérletekben, valamint csillaglesen is részt vehetnek.

Kőszegen az Európa Házban (9730 Kőszeg, Chernel. u. 14.) a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Kőszeg Kampusz közös programja során az érdeklődők közérdeklődésre számot tartó, aktuális társadalmi/politikai kérdésekben hallgathatják meg neves társadalom- és politikatudósok véleményét.

Veszprémben az intézmény négy kara kínál rendkívül változatos programokat a látogatóknak az egyetem területén (8200 Veszprém, Egyetem utca 10.).

A Gazdaságtudományi Kar „Gazdálkodj okosan! - Vállalatvezetési szimulációs checkpoint játék középiskolásoknak” címmel gazdasági játékra hívja a középiskolásokat, amelyben izgalmas pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing, stb. feladatok megoldása során betekintést nyernek egy vállalat működésébe. A gazdasági játékra bármely középiskola tanulója jelentkezhet 4-5 fős csapatban. Az a csapat, amelyik a legtöbb pontot összegyűjti a játék során, osztálykép fotózást és könyvutalványt nyer.

A Mérnöki Kar „Nyitott Karral várunk! Szerezz Junior Mérnöki Diplomát a Mérnöki Karon!” címmel több látványos bemutatóra és laborlátogatásra invitálja az érdeklődőket. Lehetőség nyílik felszíni édesvizek apró ragadozóival és táplálékállataikkal megismerkedni, megfejteni a „fáraó több ezer éves átkát”, belesni egy madárodú belsejébe, benézni a pokol kapuján, robotokkal tekézni, de a résztvevők láthatóvá tehetik a misztikus sugárzásokat és kideríthetik, ki vezeti az önvezérlő járműveket. Emellett 19 órától dr. Németh Csaba egyetemi docens „A 2015-ös fizikai Nobel-díj háttere: neutrínók és a SNOLAB” címmel izgalmas előadást tart. A látogatók néhány kérdés helyes megválaszolásával Junior Mérnöki Diplomával gazdagodhatnak.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar „Ismerd meg Önmagad!” című programja során egy egyszerű teszt kitöltésével és egy kapcsolódó módszer kipróbálásával a látogatók megtudhatják, mik az erősségeik, gyengeségeik, hogyan hoznak döntéseket, de fejleszthetik tanulási technikáikat és problémamegoldó képességüket is.

A Műszaki Informatikai Kar „Informatikusok éjszakája 2016 - mert az informatika nem csak a számítógépekről szól!” elnevezésű rendezvényén testközelből ismerkedhetnek meg a kar kutatásaival, laboratóriumaival a látogatók. Bemutatásra kerülnek a számítógépes látás korszerű technológiái, a villamosmérnökök világának érdekességei, bepillantást nyerhetnek a robotika laborba, megtudhatják, mi az informatika szerepe az egészségügyben, fény derül arra, hogyan fessük át a nappalinkat másodpercek alatt, és a Continental Automotive Hungary Kft. tesztautóin próbálhatják ki reakcióikat az érdeklődők.

vehir.hu

További cikkek

Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből.
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Ovádi Péter és Vigh László parlamenti képviselők kezdeményezésére új karral bővülhet a Pannon Egyetem.
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Azok a hallgatók, akik a tavaszi szemeszterben segítik a koronavírus járvány elleni védekezésben részt vevők vagy a környezetükben élők mindennapjait, 3 kreditpontot kapnak a félévben.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. május 26. // Fülöp névnap