2021. március 7.
//
Tamás névnap

Robotteke és csillagles is lesz a Kutatók Éjszakáján

2016. szeptember 26. 14:12
Képek: Pannon Egyetem
Vállalatvezetési szimulációs checkpoint játékkal, a fáraók átkának megfejtésével, a Continental tesztautóinak vezetésével és még több tucatnyi izgalmas programmal várja az érdeklődőket a Pannon Egyetem a Kutatók éjszakájára szeptember utolsó napján három városban, korosztálytól függetlenül.

A rendezvény fő célja, hogy felkeltse az érdeklődést a kutatói pálya, a tudományok, ezen belül kiemelten a műszaki és természettudományok, illetve az egyetemen folyó oktatási-kutatási tevékenység iránt. Ennek szellemében számos tudományterületet érintő, izgalmas, érdekes előadásokon, kísérleteken és bemutatókon vehetnek részt a kíváncsi kicsik és nagyok. Idén is – hasonlóan a korábbi évekhez – valamennyi program látogatása ingyenes.

Nagykanizsán, az intézmény kampuszának fő épületében (8800 Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 18.) a programok a KRAFT -„Jövőépítő pályázat” díjátadójával kezdődnek, majd interaktív turisztikai és informatikai játékokon, tudományos előadásokon játszva tanulhatnak a megjelentek, de látványos víztechnológiai, biológiai és kémiai kísérletekben, valamint csillaglesen is részt vehetnek.

Kőszegen az Európa Házban (9730 Kőszeg, Chernel. u. 14.) a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Kőszeg Kampusz közös programja során az érdeklődők közérdeklődésre számot tartó, aktuális társadalmi/politikai kérdésekben hallgathatják meg neves társadalom- és politikatudósok véleményét.

Veszprémben az intézmény négy kara kínál rendkívül változatos programokat a látogatóknak az egyetem területén (8200 Veszprém, Egyetem utca 10.).

A Gazdaságtudományi Kar „Gazdálkodj okosan! - Vállalatvezetési szimulációs checkpoint játék középiskolásoknak” címmel gazdasági játékra hívja a középiskolásokat, amelyben izgalmas pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing, stb. feladatok megoldása során betekintést nyernek egy vállalat működésébe. A gazdasági játékra bármely középiskola tanulója jelentkezhet 4-5 fős csapatban. Az a csapat, amelyik a legtöbb pontot összegyűjti a játék során, osztálykép fotózást és könyvutalványt nyer.

A Mérnöki Kar „Nyitott Karral várunk! Szerezz Junior Mérnöki Diplomát a Mérnöki Karon!” címmel több látványos bemutatóra és laborlátogatásra invitálja az érdeklődőket. Lehetőség nyílik felszíni édesvizek apró ragadozóival és táplálékállataikkal megismerkedni, megfejteni a „fáraó több ezer éves átkát”, belesni egy madárodú belsejébe, benézni a pokol kapuján, robotokkal tekézni, de a résztvevők láthatóvá tehetik a misztikus sugárzásokat és kideríthetik, ki vezeti az önvezérlő járműveket. Emellett 19 órától dr. Németh Csaba egyetemi docens „A 2015-ös fizikai Nobel-díj háttere: neutrínók és a SNOLAB” címmel izgalmas előadást tart. A látogatók néhány kérdés helyes megválaszolásával Junior Mérnöki Diplomával gazdagodhatnak.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar „Ismerd meg Önmagad!” című programja során egy egyszerű teszt kitöltésével és egy kapcsolódó módszer kipróbálásával a látogatók megtudhatják, mik az erősségeik, gyengeségeik, hogyan hoznak döntéseket, de fejleszthetik tanulási technikáikat és problémamegoldó képességüket is.

A Műszaki Informatikai Kar „Informatikusok éjszakája 2016 - mert az informatika nem csak a számítógépekről szól!” elnevezésű rendezvényén testközelből ismerkedhetnek meg a kar kutatásaival, laboratóriumaival a látogatók. Bemutatásra kerülnek a számítógépes látás korszerű technológiái, a villamosmérnökök világának érdekességei, bepillantást nyerhetnek a robotika laborba, megtudhatják, mi az informatika szerepe az egészségügyben, fény derül arra, hogyan fessük át a nappalinkat másodpercek alatt, és a Continental Automotive Hungary Kft. tesztautóin próbálhatják ki reakcióikat az érdeklődők.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Kétnapos konferenciát rendezett a Pannon Egyetem összehasonlító irodalomtudományi kutatócsoportja, Dosztojevszkij kelet- és közép-európai olvasatai címmel. Az eseményt január 28-29¬-én tartották, természetesen online.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.