Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

'Egy sikertelen népszavazásnak beláthatatlan következményei lehetnek'

2016. szeptember 27. 14:39
Ovádi Pétert, a Fidesz választókerületi elnökét kérdeztük az októberi népszavazásról, a választókerületéről és a migránshelyzettel kapcsolatos tapasztalatairól.

- Mit érzékel a választókerületében?

- Veszprémet és környékét eddig szerencsére elkerülték azok a negatív hatások, amelyektől például a határmenti települések szenvednek, mióta markánsan megnövekedett az illegális bevándorlók száma. Ettől függetlenül az emberek tudják és érzékelik azt a veszélyt, amit a kötelező betelepítési kvóta jelent, hiszen egy ilyen forgatókönyv esetén már nem csupán a déli határ mellett számolhatunk migránsok ezreivel, hanem az ország bármely pontján. Sajnos nyugati példák mutatják, hogy ez a népcsoport nem tud, és nem is szándékozik asszimilálódni az európai kultúrába, ami feszültségeket és rosszabb esetben agressziót szül.

- Ön szerint értik az emberek, hogy milyen sorsfordító szavazás előtt állunk?

- Úgy látom, hogy az emberek értik, hogy ez nem pártokról és politikusokról szóló népszavazás lesz, hanem egy olyan kérdésben kell döntenünk, ami nem csupán a következő négy évet, hanem az előttünk álló évtizedeket is meghatározza. A szavazólapon sem politikai pártok szerepelnek, hanem egy eldöntendő kérdés, amelyről meggyőződésem, hogy minden felelős választónak megvan a maga véleménye. A legfontosabb, hogy ezt elmondják és éljenek a választójogukkal.

- Mi a véleménye az ellenzéki pártok és Kész Zoltán országgyűlési képviselő álláspontjáról?

- Fontos tisztázni egyvalamit: politikusként lehet különböző véleményünk egy adott témában, vallhatunk más-más értékeket vérmérsékletünk szerint. De Magyarországon a rendszerváltás óta demokrácia van, amelynek a legfontosabb megnyilvánulása a népszavazás. Ironikus, hogy azok a politikusok, akik magukat a demokrácia élharcosainak vallják, pont arra bíztatnak, hogy az emberek ne éljenek ezzel a szabad jogukkal. Mi ez, ha nem a szocializmus sötét korszakát idéző üzenet?

Egyértelműen látszik, hogy az illegális migráció kezelése kapcsán sincs kiforrott elképzelésük és azt a magyar kormányt támadják, aki elsőként állt elő megoldással a XXI. század eddigi legnagyobb társadalmi krízisével kapcsolatban. A magyar ellenzéki politikusok – köztük a veszprémi baloldali és ál-független képviselő is – inkább a homokba dugják a fejüket a probléma elől és saját politikai tőkét próbálnak kovácsolni belőle, holott itt az ország sorsa a tét.

- Vannak személyes tapasztalatai a migránshelyzetről?

- Láttam Budapesten a Keleti pályaudvarnál tavaly ilyenkor a kaotikus helyzetet, és számos olyan polgármesterrel találkoztam, akiknek a települése közvetlenül érintett volt a migránsok által. Különösen megérintettek Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármesterének a szavai. Képzeljük el, hogy kinézünk otthonunk ablakából és azt látjuk, hogy reggeltől késő estig megállás nélkül vonulnak az utcákon migránsok ezrei. Amellett, hogy a település turisztikája hónapokra meghalt, Mórahalom működése is veszélybe került, komolyan felmerült, hogy magyar családok hagyják el otthonaikat. A népszavazás amellett, hogy saját sorsunkról döntünk arról is szól, hogy szolidaritást vállaljunk ezekkel a magyar településekkel és az ott élő honfitársainkkal.

- Mit vár a népszavazástól?

- Bízom a magyar emberekben és bízom a veszprémiekben, ezért mindenképpen azt várom, hogy eredményes lesz és az emberek nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára. Ahogy Czaun János képviselőtársaim is megfogalmazta: a hazánk, a családunk és hitünk van veszélyben, ezek az értékek pedig mindenkinek egyaránt fontosak, világnézettől függetlenül. Sikertelen népszavazás esetén a bevándorlók Merkel „Willkommenskultur” kijelentése után még egy újabb meghívóként értelmezhetik az eredményt Európába, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.