2021. május 9.
//
Gergely névnap

'Egy sikertelen népszavazásnak beláthatatlan következményei lehetnek'

2016. szeptember 27. 14:39
Ovádi Pétert, a Fidesz választókerületi elnökét kérdeztük az októberi népszavazásról, a választókerületéről és a migránshelyzettel kapcsolatos tapasztalatairól.

- Mit érzékel a választókerületében?

- Veszprémet és környékét eddig szerencsére elkerülték azok a negatív hatások, amelyektől például a határmenti települések szenvednek, mióta markánsan megnövekedett az illegális bevándorlók száma. Ettől függetlenül az emberek tudják és érzékelik azt a veszélyt, amit a kötelező betelepítési kvóta jelent, hiszen egy ilyen forgatókönyv esetén már nem csupán a déli határ mellett számolhatunk migránsok ezreivel, hanem az ország bármely pontján. Sajnos nyugati példák mutatják, hogy ez a népcsoport nem tud, és nem is szándékozik asszimilálódni az európai kultúrába, ami feszültségeket és rosszabb esetben agressziót szül.

- Ön szerint értik az emberek, hogy milyen sorsfordító szavazás előtt állunk?

- Úgy látom, hogy az emberek értik, hogy ez nem pártokról és politikusokról szóló népszavazás lesz, hanem egy olyan kérdésben kell döntenünk, ami nem csupán a következő négy évet, hanem az előttünk álló évtizedeket is meghatározza. A szavazólapon sem politikai pártok szerepelnek, hanem egy eldöntendő kérdés, amelyről meggyőződésem, hogy minden felelős választónak megvan a maga véleménye. A legfontosabb, hogy ezt elmondják és éljenek a választójogukkal.

- Mi a véleménye az ellenzéki pártok és Kész Zoltán országgyűlési képviselő álláspontjáról?

- Fontos tisztázni egyvalamit: politikusként lehet különböző véleményünk egy adott témában, vallhatunk más-más értékeket vérmérsékletünk szerint. De Magyarországon a rendszerváltás óta demokrácia van, amelynek a legfontosabb megnyilvánulása a népszavazás. Ironikus, hogy azok a politikusok, akik magukat a demokrácia élharcosainak vallják, pont arra bíztatnak, hogy az emberek ne éljenek ezzel a szabad jogukkal. Mi ez, ha nem a szocializmus sötét korszakát idéző üzenet?

Egyértelműen látszik, hogy az illegális migráció kezelése kapcsán sincs kiforrott elképzelésük és azt a magyar kormányt támadják, aki elsőként állt elő megoldással a XXI. század eddigi legnagyobb társadalmi krízisével kapcsolatban. A magyar ellenzéki politikusok – köztük a veszprémi baloldali és ál-független képviselő is – inkább a homokba dugják a fejüket a probléma elől és saját politikai tőkét próbálnak kovácsolni belőle, holott itt az ország sorsa a tét.

- Vannak személyes tapasztalatai a migránshelyzetről?

- Láttam Budapesten a Keleti pályaudvarnál tavaly ilyenkor a kaotikus helyzetet, és számos olyan polgármesterrel találkoztam, akiknek a települése közvetlenül érintett volt a migránsok által. Különösen megérintettek Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármesterének a szavai. Képzeljük el, hogy kinézünk otthonunk ablakából és azt látjuk, hogy reggeltől késő estig megállás nélkül vonulnak az utcákon migránsok ezrei. Amellett, hogy a település turisztikája hónapokra meghalt, Mórahalom működése is veszélybe került, komolyan felmerült, hogy magyar családok hagyják el otthonaikat. A népszavazás amellett, hogy saját sorsunkról döntünk arról is szól, hogy szolidaritást vállaljunk ezekkel a magyar településekkel és az ott élő honfitársainkkal.

- Mit vár a népszavazástól?

- Bízom a magyar emberekben és bízom a veszprémiekben, ezért mindenképpen azt várom, hogy eredményes lesz és az emberek nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára. Ahogy Czaun János képviselőtársaim is megfogalmazta: a hazánk, a családunk és hitünk van veszélyben, ezek az értékek pedig mindenkinek egyaránt fontosak, világnézettől függetlenül. Sikertelen népszavazás esetén a bevándorlók Merkel „Willkommenskultur” kijelentése után még egy újabb meghívóként értelmezhetik az eredményt Európába, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
Rácz Zsófia: a fiatalok készek önzetlenül segíteni
A fiatalokért felelős helyettes államtitkárt a múltheti veszprémi látogatása során kérdeztük az önkéntességről. Szerinte a nagyvállalatok körében is egyre népszerűbb az önkéntesség támogatása.
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
Baleset vezetett 31 illegális bevándorló elfogásához Veszprém megyében
Baleset vezetett 31 illegális bevándorló elfogásához Veszprém megyében
Harmincegy illegális bevándorló elfogásához vezetett egy baleset, amely a 834-es számú úton, a pápadereskei kereszteződésben történt. Az embercsempészt nagy erőkkel keresik - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerda délelőtt.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.