2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Vigyázzunk értékeinkre mindenszentek és halottak napján!

2016. október 25. 15:59
Veszprémi Rendőrkapitányság
A Veszprémi Rendőrkapitányság fokozott rendőri jelenléttel készül október utolsó hétvégéjének temetőlátogatásaira.

A szolgálatban lévő állomány fő feladata a közlekedés segítése, illetőleg a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése, megszakítása. Ennek érdekében nem csak egyenruhás, hanem polgári ruhás rendőrök is járőröznek majd a temetőkben és azok környékén. A megnövekedett feladatok elvégzésébe a polgárőrség, a közterület-felügyelet, valamint a temetőgondnokok is bekapcsolódnak.

A rendőrkapitányság a városokban azt tanácsolja a sírok gondozására érkezőknek, hogy akinek nem feltétlenül muszáj, ne autóval közlekedjen. Így elkerülheti a bosszantó torlódást, illetőleg megelőzhet akár egy koccanásos balesetet is. A legális parkolóhelyek egy idő után elfogyhatnak, ez pedig a hosszabb gyaloglástól ódzkodókat arra ösztönözheti, hogy ott hagyják hátra a gépkocsit, ahol nem szabad.

Nem célszerű komoly értékeket, felesleges iratokat és bankkártyákat magunkkal vinni, hiszen ebben az időszakban jellemzően számos bűnelkövető figyelme fordul a temetők felé. Elsősorban a nők által „otthon hagyhatatlan” retikülök kerülhetnek veszélybe. Amennyiben azt az autó utasterében hagyják hátra, annak gépkocsi-feltörés lehet a következménye, melynek során nem csak lopási kárral, hanem a jármű oldalablakának betöréséből vagy az ajtózár felfeszítéséből létrejövő rongálási kárral is számolni lehet. Ebből következően a táskánkat semmiképpen se hagyjuk kint a gépkocsiban!

Fotó: police.huFotó: police.hu

A sír gondozása során sokan a sírkövön helyezik el a retikült, majd eközben annak hátat fordítanak, sőt átmenetileg el is távolodnak tőle, amikor az elszáradt növényeket a gyűjtőkonténerbe helyezik, vagy amíg vizet hoznak a csaptól. Számos tolvaj ezt az időszakot használja ki.

A magányos temetőlátogató nem feltétlenül képes a sír gondozásának feladatait és értékeinek felügyeletét egyidejűleg megoldani. Javasolják, hogy a fiatalabb családtagok kísérjék el idős szüleiket, nagyszüleiket a temetőbe és fordítsanak folyamatos figyelmet vagyonbiztonságukra! Ezen ajánlások nem csak a jelentős forgalmat lebonyolító városi, hanem a biztonságosnak tűnő, kisebb, falusi temetőkre is érvényesek.

vehir.hu