Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Olcsóbb és színvonalasabb lehetne a bakonyi vasút

2016. november 5. 22:36
A GYSEV-től átvett korszerű vonatok, hétvégi kirándulójárat, megállóhely Eplényen: ezeket az újításokat szeretné elérni a Győr-Veszprém vasútvonalon a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség.

A GYSEV villamosította a magyarországi vasútvonalait, a jövő évben pedig új villamos vonatokat helyeznek üzembe ezeken a szakaszokon. Emiatt 12 darab motorvonat válik feleslegessé a vállalatnál, köztük az a Jenbacher 5047-es motorvonat is, ami szombaton megtette a Győr-Veszprém-Győr utat. A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség kezdeményezte, hogy ezek a vonatok a bakonyi és a környező vasútvonalakra kerülhessenek, felváltva ezzel az itt közlekedő, „tulajdonképpen selejtérett” járműveket.

Az osztrák gyártmányú Jenbacher húsz esztendős, és bár nem vadonatúj, nagyságrendekkel jobb színvonalat képvisel, mint azok a hetvenes években gyártott csehszlovák motorvonatok, amelyek jelenleg a MÁV-Start rendelkezésére állnak, és további húsz-huszonöt évre megoldhatná a vidéki vasúti közlekedést a régióban. A csehszlovák motorvonatok hátránya továbbá, hogy azok nem alkalmasak a hegyvidéki közlekedésre, a motorjuk gyenge, egy tengely meghajtásúak, az őszi-téli időszakban vagy nagyobb utasterhelés esetén egyszerűen nem tudnak feljönni a Bakonyba, lelassulnak, állandó meghibásodásokat szenvednek el.

A mozdonyos vonatokkal pedig az a baj, hogy a Győr-Veszprém vasútvonal magas-bakonyi szakasza 120 éves, a szűk íveken és gyenge felépítményeken ezek a szerelvények szétverik a pályát, és ezzel magasabb pályafenntartási költségeket generálnak. A korszerűbb, négytengelyes vonatokkal nemcsak a pálya karbantartása lenne olcsóbb, hanem az üzemanyaggal is spórolhatnának.

Bödecs BarnaBödecs Barna

Bödecs Barna, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke szombaton a veszprémi vasútállomáson elmondta: probléma az is, hogy a délelőtti órákban egyáltalán nem közlekedik vonat a vonalon, emiatt pedig a Bakonyba kirándulni vágyóknak nincs erre lehetőségük. A szövetség azzal a kéréssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy legalább a nyári időszakban, amikor a családok kimozdulnának, hétvégén iktassanak be plusz vonatot a Magas-Bakonyba.

A szövetség azt is kezdeményezi, hogy Eplényben megállóhelyet alakítsanak ki, mert a településen „százhúsz éve nem áll meg a vonat”, a vasútállomás a településtől két kilométerre található, ráadásul kiépített járda sem vezet a faluba, az utasoknak a cseppet sem veszélytelen 82-es úton kell gyalogolniuk. Úgy gondolják, hogy ha ezeket a korszerű motorvonatokat rendszeresítik a vonalon, azok fékrendszere megfelelő lenne arra, hogy lejtős szakaszon is biztonsággal meg tudjanak állni, és kis költséggel kialakítható lenne egy leszállóhely a falun belül, a 82-es út mellett.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. 2024. április 24. 11:29 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.