2020. július 14. // Őrs névnap

A Bakonyi Betyárok nem szarral gurigáznak

2009. április 14. 20:25
Zöld Bakonyban jártam, részeg betyárt láttam, ki akart rabolni, de inkább adott egy interjút. Bemutatkoznak a Bakonyi Betyárok!

Itt az idő, közeleg a nagy nap, amikor ismét kiszabadul a VEN szelleme palackjából. Teszi ezt a Bakonyi Betyárok nagy örömére, akik a megüresedett butykost jóféle házi arcfacsaróval töltik majd fel. A vehir.hu nyakon csípte Bakfitty Jankót és hűséges korteseit, sorozatunk első részében velük ismerkedünk meg.

Reggel felkelnek, jobb esetben az előadásra is benéznek, a fekete (gulyás)leves azonban a délutáni órákban vár rájuk. A felkészülés hosszú és fárasztó: találkozók, gyűlések és próbák várják a jelöltet és maroknyi csapatát. A sokszor késő estig tartó munka nehéz, de szerencsére a betyárok mérik a legtisztább házi pálinkát a környéken, így nem kell aggódnunk, hogy üres marad a pohár, aminek fenekére nézve a napi stressz kámforként illan tova.

Varga János, alias Bakfitty Jankó (főbetyár)

Hétköznapjait villamosmérnök hallgatóként tengeti. Ha ez a VEN nem lenne, a következő szemeszterben államvizsgázna, hogy büszkén gyarapíthassa a diplomás munkanélküliek táborát. A biztonság kedvéért még ráhúzott egy évet, nehogy idő előtt el kelljen hagynia a diákrektori széket, bár állítása szerint a csúszás azért van, mert ragaszkodik az egyetemhez, és szeretné minél tovább a hallgatói közösséget a HÖK tagjaként segíteni.

- Gépészmérnök szakesten elém állt egy ismerősöm, aki már sok VEN-en túl van, és közölte velem, hogy én leszek a jelölt. Ha már így alakult, elkezdtem dolgozni a rátermettségemet bizonyító testi jegyek kialakításán is - mondta.

A Bakonyi Betyárok nevében, mint ahogy az már többeknek feltűnhetett, nem szerepel a VEN, a vehir.hu bártan vonta őket ezért kérdőre. Nem rajongtak a kérdésért, de megosztották velünk, hogy az első megbeszélésen az idősebb csapattagok dobták fel az ötletet, amit néhány éve még szőnyeg alá sepertek. Mindenkinek tetszett, így lettek azok, akik. A csapatnévbe különben sem kötelező beletenni a rövidítést, és egyébként is meg kell hagyni, a Bakonyi VENtyárok elég idétlenül hangzik.

Semperger Zsuzsanna (albetyár)

Életcélja - ha már ezt a szakot választotta -, hogy magyar nyelv nemes művelője és a színház-történet titkainak tudója legyen. A főbetyárt már régebbről ismerte, a kortesi felkérést megtisztelve elfogadta. Azt mondja, ha fiú lenne, sem akarna jelölt lenni, azonban állítását nem indokolta.

Sinkovics Bálint (szintén albetyár)

A tavalyi egyetemi napok oszlopos tagja. Az akkor még csak a háttérben megbúvó délceg fiatalember egy év alatt a VENszülött szőrmét karikás ostorra cserélte, hogy alaposan ellássa a gondját mindenkinek, aki a főbetyárt rossz szóval illeti.

- Miután Gyurcsány Ferenc lemondott, vártam egy telefonhívást fentről, de mivel ez elmaradt, maradtam mezei kortes. Tavaly imádtam együtt dolgozni a csapattal, most szeretnék még többet hozzátenni VEN-hez és még több embert megismerni.

- Konzerv poénokra nincs szükségünk. Amint a csapatnév megszületett, mindenki elkezdett agyalni. Alapból is dől belőlünk a hülyeség, így nem fájdult bele a fejünk a sok gondolkodásba - osztotta meg velünk Bálint. - Elég volt az is, hogy a csapat elkezdett masszívan inni. A megfelelő mennyiségű célzóvíz után valóságos ötletáradat indult be - tette hozzá Zsuzsanna.

Kis költségvetés, nagy kreativitás

Filmet forgatnak, újságot szerkesztenek és programokat szerveznek, amolyan igazi betyár módra. Sobri Jóskának sem voltak milliói, hogy megleckéztesse az arra járót. - A csapatban szétosztottuk egymás közt a munkát. Van, aki az újságért, van aki a filmért és van, aki a programokért felel, én pedig örülök, ha van időm mindet megnézni - mondta Bakfitty Jankó. - Az újságban igyekszünk változatos témákat felvonultatni. A betyárbecsület fontos, a tartalomról más csapatokkal is beszéltünk, így figyelni tudtunk arra, hogy ugyanaz az ötlet ne szerepeljen két helyen egyszerre - magyarázta.

- A filmet tekintve a VEN reformerek ajánlásával megpróbáltuk a lehető legtöbb tanárt bevonni a történetbe, még a zsűri egyik tagja is szerepet kap benne. Jó tippeket kaptunk a helyszínekre is: vidéken, paraszti jellegű épületekben forgatunk - osztotta meg lapunkkal Bálint, aki a rövid videó elkészültéért felel. - A forgatás fergeteges, eddig egy másfél órás nyersanyag jött össze, ami a történet szempontjából még csak 6-7 percet tesz ki. Lesz mit vágni rajta, de a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat - mondta.

A KÖJÁL rémálma

A programunkban Betyárolimpia is szerepel. Akadálypályát állítunk majd fel furfangos feladatokkal. Lesz minden, amit el lehet képzelni. Az egyetlen gond, hogy közel a KÖJÁL, de amit ki lehet vinni, az visszük - mutatta be a terveket Zsuzsanna. - Betyár társasjátékra is készülünk, egy óriási táblát rajzolunk majd fel. A cél minél hamarabb körbeérni a pályán, azonban ezt vicces villámkérdésekkel és megfelelő mennyiségű kerítésszaggatóval nehezítjük - folytatta.

Mulatós rock-kocsma

- A kocsmában rockosra vesszük a figurát, minden napra két koncertet tervezünk. Kakukk- ill. betyártojásként egy kis műfaji kitekintés is belefér: egy szaktársunk húzza majd el mindenki nótáját - tudtuk meg Bálinttól.

Alkoholra fel!

- Volt pár szép esténk, fel kell készülni a VEN egész hetes megpróbáltatásaira - vágta rá Zsuzsanna kérdésünkre, melyben az elmúlt hetekről érdeklődtünk. - Edzünk rendesen! Volt olyan nap, amikor délután kettőtől hajnalig öntöttünk magunkba a lőrét. Részegen már arra is gondoltunk, hogy nyerünk - tette hozzá Bálint. - Nem akarok esélyeket latolgatni, a lényeg a nemes versengés. Ha viszont nyernénk... hát, először is beszédet kell mondanom. Erre mindenképp fel szeretnék készülni, azonban a többin majd ráérek akkor agyalni, hogy ha odáig jut a csapat - zárta a sort Bakfitty „Varga János” Jankó.

Kocsis Sándor

További cikkek

Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
Németül léptek a színpadra a gyerekek
Németül léptek a színpadra a gyerekek
Idén még tartalmasabb és interaktívabb nyári tábort szervezett a Dózsa György Általános Iskola. A gyerekek kézműves foglalkozások mellett egy német színdarabot is megtanultak, amit péntek délután adtak elő.
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdálkodási kara július 31-től a veszprémi Pannon Egyetemhez kerül át felsőoktatási törvény módosításával - közölte a fővárosi felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.
Teljesen átépítik a csetényi iskolát
Teljesen átépítik a csetényi iskolát
944 millió forint értékben, nagyrészt uniós, részben állami támogatással újulhat meg a csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola.
A tehetséges diákok köszöntését támogatta a képviselő
A tehetséges diákok köszöntését támogatta a képviselő
A Deák Ferenc Iskola eredményes diákjai számára Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő 30 ezer forintos adományt juttatott el az iskolai alapítványán keresztül.
2020. július 14. // Őrs névnap