2022. január 29.
//
Adél névnap

Kormányátalakítás: Lamperth bukik, hét új miniszter

2008. április 28. 13:01
MNO
Hét új minisztert jelentett be Gyurcsány Ferenc a Parlamentben. A kormányfő arról is beszámolt, hogy lemond Lamperth Mónika. Gyurcsány a koalíciós szakítás mellett végleg állást foglaló SZDSZ-es döntés másnapján ismertette a tervezett személycseréket.
Bajnai Gordon lesz az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, Székely Tamás az egészségügyi miniszter, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi miniszter; Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti, Szűcs Erika a szociális és munkaügyi tárcát veszi át, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerül, és Molnár Károly lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón.
„A ciklus felénél járunk” – így kezdte hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc. A kormány programja nem változik, hanem csupán a kormányszerkezet és a hangsúlyok – tette hozzá.
A gyors egyensúlyteremtés után a munkahelyteremtés és a fejlesztés időszaka következik, a beruházás és az innovációs ügyek kerülnek majd az előtérbe – folytatta a miniszterelnök. „Erős és büszke Magyarországot akarok, ezért szükséges az átalakítás” – mondta Gyurcsány.
Gyurcsány bejelentette: Lamperth Mónika lemond, és átveszi az MSZP operatív vezetését. Az egyes tárcák esetében újra két államtitkár fog dolgozni, megszűnik a Fejlesztéspolitikai Testület, és hat új államtitkári hely jön létre. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a változásokhoz törvényt kell módosítani, ami két-három hétig eltarthat, így egyelőre - a bizottsági meghallgatásokat követően - a jelenlegi szerkezetben teszik le az esküt az új tárcavezetők. Ez alól az új önkormányzati miniszter a kivétel, aki ezt csak a törvénymódosítás elfogadása után teheti meg.
Az elmúlt hat év kormányzásáról szólva Gyurcsány a közoktatást emelte ki, amely szerinte „Klebelsberget idézi”. Sikerként említette továbbá, hogy megszűnt Magyarországon a sorozott hadsereg. Az elmúlt két év költségvetését egyensúlyba hoztuk – szögezte le a miniszterelnök. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányzásuk alatt autópálya épült Szegedig, Miskolcig és Nyíregyházáig. Nyitott, párbeszédben kormányzó, „nyugati reformpolitikát folytató”, kiegyensúlyozott kormányzásra készülünk – szögezte le Gyurcsány a kormányátalakítás kapcsán.

Beke G. László