Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kormányátalakítás: Lamperth bukik, hét új miniszter

2008. április 28. 14:01 // Forrás: MNO
Hét új minisztert jelentett be Gyurcsány Ferenc a Parlamentben. A kormányfő arról is beszámolt, hogy lemond Lamperth Mónika. Gyurcsány a koalíciós szakítás mellett végleg állást foglaló SZDSZ-es döntés másnapján ismertette a tervezett személycseréket.
Bajnai Gordon lesz az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, Székely Tamás az egészségügyi miniszter, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi miniszter; Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti, Szűcs Erika a szociális és munkaügyi tárcát veszi át, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerül, és Molnár Károly lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón.
„A ciklus felénél járunk” – így kezdte hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc. A kormány programja nem változik, hanem csupán a kormányszerkezet és a hangsúlyok – tette hozzá.
A gyors egyensúlyteremtés után a munkahelyteremtés és a fejlesztés időszaka következik, a beruházás és az innovációs ügyek kerülnek majd az előtérbe – folytatta a miniszterelnök. „Erős és büszke Magyarországot akarok, ezért szükséges az átalakítás” – mondta Gyurcsány.
Gyurcsány bejelentette: Lamperth Mónika lemond, és átveszi az MSZP operatív vezetését. Az egyes tárcák esetében újra két államtitkár fog dolgozni, megszűnik a Fejlesztéspolitikai Testület, és hat új államtitkári hely jön létre. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a változásokhoz törvényt kell módosítani, ami két-három hétig eltarthat, így egyelőre - a bizottsági meghallgatásokat követően - a jelenlegi szerkezetben teszik le az esküt az új tárcavezetők. Ez alól az új önkormányzati miniszter a kivétel, aki ezt csak a törvénymódosítás elfogadása után teheti meg.
Az elmúlt hat év kormányzásáról szólva Gyurcsány a közoktatást emelte ki, amely szerinte „Klebelsberget idézi”. Sikerként említette továbbá, hogy megszűnt Magyarországon a sorozott hadsereg. Az elmúlt két év költségvetését egyensúlyba hoztuk – szögezte le a miniszterelnök. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányzásuk alatt autópálya épült Szegedig, Miskolcig és Nyíregyházáig. Nyitott, párbeszédben kormányzó, „nyugati reformpolitikát folytató”, kiegyensúlyozott kormányzásra készülünk – szögezte le Gyurcsány a kormányátalakítás kapcsán.

Beke G. László
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.