2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Halott és megrokkant áldozatok előtt tisztelegtek

2008. április 28. 14:29
www.veszpremmegye.hu
Mindannyiunk közös érdeke, hogy a balesetek száma csökkenjen, és a munkavállalókat biztonságos, az egészségüket nem veszélyeztető munkahelyen foglalkoztassák - mondta dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere a Mementó emlékműnél rendezett ünnepségen a Fűzfői-Gyártelepen. Talabér Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a megemlékezés virágát helyezte el az emlékműnél.

A megemlékezést abból az alkalomból rendezték, hogy tisztelegjenek azok előtt, akik munkavégzés közben életüket vesztették, vagy örökre maradandó károsodást szenvedtek. Balatonfűzfőn, különös tekintettel a
Gyártelepen működő társaságokra sajnos már előfordult tragikus kimenetelű üzemi baleset.
Dr. Bóka István beszédében hozzátette: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése szerint évente kétmillió munkavállaló hal meg a naponta több mint 5000 munkahelyi baleset során. Nagyon sok szenvedést okoznak a nem halálos kimenetelű balesetek, amelyek többnyire maradandó rokkantságot, keresetkiesést, szegénységet okoznak.
Ezt felismerve az ENSZ 1996. április 28-án, az első nemzetközi emléknapon tisztelgett az elhunyt, megsérült vagy megbetegedett dolgozók előtt. 2003 óta minden évben az ENSZ munkaügyi szervezetének koordinálásával megtartják az emléknapot.
A munkavállalóknak munkáltatółkkal együtt mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy biztonságos munkakörülményeket teremtsenek, a munkavállalók kötelessége az előírások betartása - fogalmazott a polgármester.
Az ünnepi beszéd után a megjelentek virágot helyeztek el Szilágyi Bernadett Mementó cí­mű alkotásánál, mely egy felrobbant épület kapuját ábrázolja.

Beke G. László

További cikkek

Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Második alkalommal rendezték meg Lókúton a RossbRUNn ultrafutóversenyt a hosszútávfutás szerelmeseinek.
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.